Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Saptamana trecuta, Maramuresul a avut un oaspete de seama: cunoscutul istoric Adrian Cioroianu, care a tinut cateva cursuri la Scoala de Vara de la Baia Mare si care, profitand de o zi libera, a onorat invitatia venita din Sighet, de a participa la cursurile de istorie recenta tinute la Memorial.
In cadrul Scolii de Vara de la Baia Mare au participat 44 de cursanti veniti din 18 tari (12 dintre acestia fiind sud-coreeni). Adrian Cioroianu s-a aratat incantat de faptul ca Baia Mare gazduieste aceasta scoala.
Cursurile de istorie a Romaniei tinute de Cioroianu in fata unor studenti veniti din tari cu culturi diferite au reprezentat un test pe care istoricul l-a trecut nu fara oarecare greutati. “Nu e foarte usor sa te adresezi acestor oameni care vin din Coreea de Sud, Anglia, Germania, Austria, Spania sau America si sa gasesti un numitor comun pentru a explica istoria unei tari pe care ei n-o stiu decat sub semnul unor clisee cum ar fi Dracula sau Ceausescu. Drept pentru care am incercat sa le vorbesc despre istoria dacilor, despre ce inseamna mandria romanilor de a se considera descendentii dacilor si romanilor. Am incercat pe cat posibil sa-i introduc in istoria Maramuresului si in ce inseamna Maramuresul istoric ca si pastrator al unei traditii romanesti. Am incercat sa le explic ca a existat o Romanie si inainte de comunism, le-am vorbit despre Romania din vremea monarhiilor, despre ce a insemnat curtea regala si le-am descris putin regii Romaniei. Le-am vorbit intr-o limba cat mai accesibila si intr-o maniera care sa-i si atraga, sa le ofere o imagine vie a ceea ce a fost”, a afirmat Adrian Cioroianu.
Istoricul a apreciat faptul ca orasul Baia Mare a fost ales de Institutul Cultural Roman pentru aceste cursuri: “E un oras linistit si cred ca a fost foarte bine gasit. Nu are nimic spectaculos in sensul in care s-ar fi asteptat cursantii veniti in tara lui Dracula. Mai cred ca e si o mare responsabilitate pe care o au organizatorii, dar si gazdele. Ganditi-va ca noi vom fi parte din amintirile cu care acesti oameni vor pleca de aici.”
Cioroianu, stimulativ
La Sighet, Cioroianu a fost alaturi de rectorul Scolii de Vara, cunoscutul cercetator francez Stephane Courtois (autor al Cartii Negre a Comunismului). Moderatori ai discutiilor au fost Ana Blandiana si Romulus Rusan, initiatorii intregului sistem, ajutati de Gheorghe Mihai Barlea, directorul Memorialului.
In cadrul Scolii de Vara se organizeaza cursuri de istorie recenta pentru circa 100 de elevi pasionati din Romania si Republica Moldova, selectati prin concurs. Ca de obicei, la aceasta actiune de prestigiu maramuresenii au lipsit aproape cu desavarsire, chiar si profesorii de istorie localnici! In schimb, au venit nume mari din toate colturile Europei, redactori de la ziare si posturi radio si televiziuni prestigioase.
Adrian Cioroianu a sustinut prelegerea Tinerii in regimul comunist, de la Dej la Ceausescu, prin care a explicat tinerilor cum si de ce a fost comunismul atat de sinistru: “O spun deschis, tocmai lipsa dezvoltarii Romaniei interbelice si lacunele sistemului au permis instaurarea comunismului. Tinerii de atunci chiar credeau ca dupa sclavagism, feudalism, capitalism, trebuie sa vina altceva, ca imperialismul va fi inlocuit. Timpul nu le-a dat dreptate. Apoi a fost un salt de la rural la urban, cu apartamente, apa curenta, caldura, miraj care s-a naruit prin anii ‘80.
Un lucru esential, pentru prima data femeile au fost promovate in politica si viata sociala, lucru la care s-a adaugat liberalizarea avorturilor (survenita in 1957 si reinterzisa in 1966). Sfarsitul a inceput sa se intrezareasca inca spre mijlocul anilor ‘60, prin curentul hippy, cu ajutorul vedetelor occidentale care l-au inlocuit pe Stahanov, cu filme straine si carti de autori vestici, apoi prin discoteca. Radioul anilor ‘50, pick-up-ul anilor ‘60, magnetofonul din ‘70 si casetofonul anilor ‘80 au fost arme anticomuniste, prin muzica difuzata de acestea, porti spre o alta lume.”
Raspunzand la intrebarile curiosilor adolescenti, Cioroianu a facut afirmatii interesante: “Azi, spre deosebire de anii comunismului, pericolele nu mai vin din partea Statului, ci din cea a unor modele care coboara din Maybach. Dar normalitatea totusi sta in aceasta lume impura si imperfecta, plina de pericole si tentatii. Care este diferenta intre voluntariatul din comunism si cel de tip UE? Cel stalinist sau ceausist avea un scop fals, masca ineficienta cu mijloace criminale, pe cand cel european este, in esenta, nobil.”
Finalul interventiei lui Cioroianu a fost stimulativ: “Ramaneti in Romania. Este o miza enorma, o provocare extraordinara! Sa ai o tara ca o masa de plastelina, pe care sa o modifici... In Vest, totul e fixat deja, este un mecanism bine uns, in care intri ca o rotita in angrenaj, fara sa mai poti schimba nimic.”
Teofil IVANCIUC, Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.