• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Iulie , 2023

Radu Trufan, vicepreședintele CJ MM, prezent la prima întâlnire a Comitetului de organizare UNESCO

 Miercuri, 12 iulie, în Sala „Bogdan Vodă”, a avut loc prima întâlnire a Comitetului de organizare al UNESCO. La acest eveniment, Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat de Radu Trufan, vicepreședinte, precum și de George Lazăr, arhitect-șef.

„Suntem binecuvântați cu biserici din lemn moștenite de la strămoșii noștri. Conservarea, restaurarea și promovarea patrimoniului aflat pe lista UNESCO sunt importante pentru administrația județului nostru. Sprijinim demersurile de salvare a acestor obiective, așa că, recent, am achiziționat Casa Petrova, Casa Moșului Deac din Bogdan Vodă, Castelul Teleki și sper că se vor mai face astfel de demersuri și pentru alte obiective istorice și culturale care, cu siguranță, vor fi de interes național și internațional. Însă, sper că și parcurile industriale de altădată vor fi puse în valoare, astfel încât generațiile viitoare să înțeleagă istoria mineritului din județul nostru sau a altor meserii care în prezent nu mai sunt practicate. În Germania, am vizitat astfel de obiective care au intrat pe lista UNESCO și atrag sute de vizitatori. Un alt proiect important în acest domeniu este și proiectul pilot de acordare a finanțării proprietarilor pentru restaurarea acestor valori de patrimoniu. În acest an, suma alocată de Consiliul Județean Maramureș este de 300.000 de lei. Acest proiect se va derula și în viitor și sper să fie atractiv pentru proprietarii obiectivelor, astfel încât să le restaureze, să le conserve și să le pună în valoare”, a subliniat Radu Trufan.

Comitetul de organizare al UNESCO are rolul de a urmări și de a sprijini îndeplinirea sarcinilor și obligațiilor autorităților administrației publice locale, conform legislației în vigoare, referitoare la gestionarea și protejarea monumentelor istorice incluse în lista patrimoniului mondial. De asemenea, Consiliul Județean are în vedere identificarea oportunităților de finanțare pentru implementarea programelor privind gestionarea acestui domeniu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.