• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Octombrie , 2012

Radiografia politică a lui Cătălin Cherecheş

Reporter: Cât de importante sunt alegerile parlamentare în contextul politic şi economic, actual?

Cătălin Cherecheş: Alegerile parlamentare aduc României echilibrul politic şi ulterior cel economic de care avem nevoie de aproape trei ani. Aceste alegeri, dacă vor fi bine organizate şi vor avea un rezultat care să reflecte în mod exact dorinţa poporului şi care să genereze un guvern şi o majoritate echilibrată în Parlament, pot aduce un plus de credibilitate satului român. Această credibilitate lipseşte în momentul acesta României, prin instituţiile sale: Parlament şi Guvern, în primul rând faţă de partenerii europeni.

 

Rep.: Cum aţi caracteriza activitatea actualilor parlamentari maramureşeni?

C.C.: Mulţi dintre ei sunt oameni care s-au dedicat problemelor Maramureşului cu dorinţa de a avea o comunicare bună şi faţă de comunitate, şi faţă de reprezentanţii autorităţii locale, au încercat să fie, într-un fel, portavocea maramureşenilor în Parlamentul României. Printre cei pe care îi văd performanţi, implicaţi şi loiali comunităţii sunt: domnul deputat Nicolae Bud, domnul deputat Vasile Berci, domnul Doru Leşe, domnul Florin Tătaru, chiar dacă a avut un mandat mai scurt, domnul senator Gheorghe Bârlea, domnul senator Sorin Bota, domnul deputat Zoicaş. Sunt oameni care au încercat să muncească pentru comunităţile noastre. Dacă mă refer strict la Baia Mare, am o dezamăgire faţă de modul în care a fost reprezentat oraşul de către domnul senator Titus Paşca. Dom’ senator Paşca nu a fost decât un simplu turist pe banii poporului, la Bucureşti. Patru ani de zile nu a făcut decât să cheltuiască banii maramureşenilor, degeaba. Nu am văzut nici o iniţiativă pentru Maramureş, nu am văzut nici o comunicare coerentă cu autoritatea locală, nu am văzut nici o dezbatere publică în care să vorbească despre problemele Maramureşului sau despre problemele Băii Mari, lucru care m-a dezamăgit. Eu ştiu să fac diferenţa între a fi colegi de partid şi a fi coleg de muncă pentru Maramureş. Sunt un om care analizează responsabil activitatea pe care o prestez, dar şi a celor care ar trebui să muncească pentru mai binele judeţului.

 

Rep.: Este pregătit USL Maramureş să câştige alegerile în Maramureş?

C.C.: Dacă luăm strict după manual şi după ceea ce înseamnă mod de implicare în comunitate, mod de a verifica prin metode sociologice, candidaţi, mod de a realiza pre-campania, USL Maramureş nu este pregătit pentru alegeri. Dar lucrul cel mai grav este că nici nu ar merita să câştige pentru că nu au venit cu nimic concret în această perioadă, fie parlamentarii, fie organismele politice. Din acest motiv cred că e nevoie de o injecţie, hotărâtă, de tot ceea ce înseamnă proiect, tot ceea ce înseamnă vitalitate în mişcarea electorală şi tot ceea ce înseamnă credibilitate în faţa oamenilor.

 

Rep.: Ca primar al Băii Mari sunteţi un fel de barometru politic, atât al municipiului reşedinţă de judeţ, cât şi al Maramureşului. Cine are şanse pe Colegiile băimărene, dar şi pe cele maramureşene?

C.C.: Dacă USL, prin conducerile celor două partide, PNL şi PSD, la nivel central, nu vor asculta vocea electoratului, vocea mea, vocea oamenilor care reprezintă ceva pentru comunitate şi care sunt credibili în comunitate, vor genera o mare dezamăgire în rândul electoratului băimărean. Va exista o bulversare totală a electoratului, ceea ce va duce la o disipare a voturilor şi va permite unor partide mai mici să câştige Colegiile pe Baia Mare, sau chiar un independent să câştige unul dintre Colegii. Eu am venit în faţa partidului şi chiar până luni (8 octombrie) voi face demersurile acestea, de a le propune echipa viabilă pentru Baia Mare, în primul rând, deoarece mă interesează foarte mult. Şi echipa viabilă pentru Baia Mare este formată din Teodor Ardelean, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Florin Tătaru. Eu garantez că aceşti oameni vor lua, dacă vor fi acceptaţi de către USL, vor lua şi cu sprijinul meu, şi cu sprijinul electoratului, venind cu un proiect consolidat în faţa oamenilor, peste 50% din voturi. Mergând mai departe pe celelalte Colegii, cred că nici unul dintre candidaţii USL nu vor obţine 50% plus unu. Singurele Colegii unde se poate obţine cu siguranţă acest scor, sunt Colegiile din Baia Mare, dacă se respectă ceea ce am spus mai sus, respectiv doleanţele noastre şi ale organizaţiei PNL Baia Mare.

În rest, avem o bătălie importantă şi interesantă în Colegiul Lăpuş, între Doru Leşe şi Mircea Man, o dispută dusă în zona personală, ceea ce alterează, într-un fel, mesajul politic şi mesajul electoral. La fel de interesant va fi în Maramureşul Istoric, între PDL şi USL, respectiv senatorul Bârlea şi cine va fi desemnat candidat al USL. Senatorul are credibilitate, poate uşor afectată de imaginea proastă a PDL, în acest moment, dar un om credibil, un om cu rezultate. Colegiul Vişeu-Borşa, cu siguranţă, va fi la redistribuire şi vor fi cei de la PP-DD, UDMR, sau chiar PDL, care vor câştiga acest Colegiu.Pe Colegiul Codru, putea să fie un Colegiu în care USL ar fi câştigat cu peste 50%, dacă l-ar fi adus în alianţă pe Nicolae Bud, lucru care nu s-a întâmplat, aşa că bătălia e deschisă şi acolo.

Colegiul de deputat Sighet, dacă se marşează în continuare pe o candidatură a unui reprezentant PC, din partea USL, va fi complicat pentru primarul de Sighet să facă o campanie credibilă. Nu cred că transferul de voturi se face atât de facil şi nu cred că notorietatea sau eligibilitatea sunt transmisibile într-un mod direct. Trebuie un pic mai mult de-atât. Pe Colegiu Mara-Cosău, Vasile Berci poate să scoată un scor frumos, iar dacă are sprijinul primarilor ar putea obţine peste 50% din voturi. Pe Senat-Lăpuş, câştigătorul, din punctul meu de vedere,va fi clar domnul Sorin Bota, care s-a implicat în zonă, ştie să facă campanie electorală, cum a fost şi la alegerile trecute. Nu văd ce l-ar împiedica să câştige acum, având şi o notorietate mai mare.

Singura mea dezamăgire ar putea fi atunci când nu vor lua în seamă cei din PSD şi PNL propunerile pe care organizaţia PNL Baia Mare le face, respectiv Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Teodor Ardelean. Dacă va candida Titus Paşca, eu personal voi fi absolvit de orice obligaţie de a îl susţine şi voi marşa pe o susţinere a candidaturii lui Niculescu-Ţâgârlaş, ca independent.

 

Rep.: Ce sfat le daţi băimărenilor?

C.C.: Le recomand să privească la ce au făcut candidaţii pentru comunitate, în cazul în care doresc să fie realeşi. Să îi privească şi să îi analizeze, dacă sunt sau nu credibili, să se uite la om şi să nu se uite la partid. Să privească capacitatea de exprimare şi de reprezentare a maramureşenilor de către un parlamentar în Parlamentul României. Trebuie să se gândească că, aceste funcţii, aceste demnităţi nu sunt funcţii care se obţin pe viaţă, aici zi de zi trebuie să munceşti pentru comunitate, pentru băimăreanul sau maramureşeanul care te-a ales. Din păcate, mulţi nu fac acest lucru şi sunt simpli turişti la Bucureşti, pe banii noştri.

 

Rep.: Un mesaj pentru liderii USL!

C.C.: Mesajul e unul simplu! Să nu se bazeze pe faptul că românii sunt, exclusiv, iritaţi de fosta guvernare a PDL. Să se gândească că trebuie să arate proiecte concrete pentru România. Să nu mai spună atât de mult ce nu au făcut alţii, ci să arate ce vor să facă ei!             

 

„Nu am văzut nici o iniţiativă pentru Maramureş, nu am văzut nici o comunicare coerentă cu autoritatea locală, nu am văzut nici o dezbatere publică în care să vorbească despre problemele Maramureşului sau despre problemele Băii Mari, lucru care m-a dezamăgit. Eu ştiu să fac diferenţa între a fi colegi de partid şi a fi coleg de muncă pentru Maramureş. Sunt un om care analizează responsabil activitatea pe care o prestez, dar şi a celor care ar trebui să muncească pentru mai binele judeţului” - Cătălin Cherecheş.

Comentariile celorlalți

Mircea SERBAN pe 08.10.2012 la 22:03
Sa le luam pe rand...
1.Cătălin Cherecheş: Alegerile parlamentare aduc României echilibrul politic şi ulterior cel economic de care avem nevoie de aproape trei ani. Aceste alegeri, dacă vor fi bine organizate şi vor avea un rezultat care să reflecte în mod exact dorinţa poporului ..."
DACA ACEST CETAEAN AR AVEA RESPECT PENTRU CAPACITATEA INTELECTUALA A CETATENILOR CU DREPT DE VOT, nu ar debita "MINCIUNA IN FALS" CU ECHILIBRUL POLITIC...in conextul in care circul din parlament si spatiul politic este paralel cu interesul cetatenilor!
ACEASTA LIPSA DE RESPRECT FATA DE CETATENI SI FATA DE REALITATEA COTIDIANA DENOTA INFANTILISM!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.