Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Răcire sau încălzire globală?
Oamenii de ştiinţă ruşi dau peste cap teoria încălzirii globale. Potrivit acestora, peste 30 de ani, omenirea se va confrunta cu răcirea globală.
Încălzirea este numai o etapă a răcirii globale. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă ruşi. În datele privind temperatura aerului, între 1880 şi 2006 se remarcă patru perioade, potrivit acestora, care, în baza ciclicităţii identificate, fac previziuni cu privire la schimbarea climatică în următoarea jumătate de secol. Astfel, către 2040 ne aşteaptă o scădere a temperaturii, însă totuşi neînsemnată, în jur de 0,5 grade Celsius. Vinovatul principal ar fi praful cosmic. Cercetătorii susţin că în timp ce se învârte în jurul Soarelui, Pământul se mişcă în interiorul unui nor de praf, care vine dinspre comete. Potrivit diferitelor observaţii, această cantitate de praf variază, putând ajunge pana la 104 de tone pe zi.
Astfel, cu cât mai mult praf ajunge pe Terra, cu atât este mai dens norul de praf ce acoperă planeta noastră, iar cu cât este mai dens stratul de nori, cu atât cantitatea de radiaţii solare reflectate în cosmos crește. Prin urmare, este mai mic şi fluxul de radiaţii care intră în atmosfera terestră. În consecinţă, şi clima se răceşte.
Această teorie a fost folosită şi la începutul anilor ’70, când se vorbea despre un proces de răcire accelerată a temperaturii pe Glob. Procesul a început în 1945 şi s-a terminat în 1970 atunci când, oamenii de ştiinţă au anticipat un proces de încălzire a planetei, accelerat odată cu începutul secolului 20.Unii specialişti susţin că ne aflăm într-un plin proces de încălzire, alţii susţin că acest proces s-a accelerat între 1997 şi 2007, iar începând cu anul 2008 a început un proces de răcire a planetei. Cine are dreptate?
Argumentele celor care susţin răcirea globală:- activitatea soarelui nu ar mai fi la fel de puternică precum în ultimii ani şi nu emisiile de CO2 provenite din activităţile umane ar fi cauza încălzirii globale
- în 2008, China s-a confruntat cu cea mai mare cantitate de zăpadă din ultima sută de ani
- pentru prima dată a nins la Baghdad
- America de Nord s-a confruntat cu cea mai cruntă iarnă din ultimii 50 de ani
- temperaturile oceanelor şi ale mărilor încep să scadă.