• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 August , 2023

Punerea pietrei de temelie pentru noua Biserică „Sfântul Mina”

Pr. Adrian Dobreanu

Responsabil Departament Comunicații Media-Online
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului®
Andrei Fărcaș
Redactor la Revista
„Graiul Bisericii Noastre”
Foto: Ipod. Vasile Pop

 

Joi, 27 iulie 2023, cu începere de la ora 12.00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba de punere a pietrei de temelie pentru noua Biserică cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Mina” și „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” din municipiul Baia Mare, pe lângă care se va construi și un așezământ social-filantropic.

 

La acest eveniment au fost prezenți domnul Cătălin Cherecheș, primarul Băii Mari, alături de viitoarea soție, și doamna doctor Viorica Chere­cheș, care se vor îngriji de ridicarea bisericii în memoria dom­nului prof. univ. dr. Dorel Cherecheș - soț și tată, care ]n 27 iulie ar fi împlinit vârsta de 75 de ani.

„Suntem într-o zi şi într-un moment special pentru municipiul Baia Mare, a spus primarul Cătălin Cherecheş al Băii Mari, la poarta de intrare înspre o zonă a municipiului care a însemnat un amestec foarte ciudat între bine şi rău, între viaţă şi moarte. O zonă veche, industrială, o zonă care a şi pus pâinea pe masă, prin activitățile de aici, multor familii din Baia Mare şi din Maramureș. Au lucrat mii de oameni în această zonă industrială, dar a fost şi zona care a adus boală, poluare şi necaz multora dintre băimăreni şi celor din zona municipiului Baia Mare, o zonă pe care dorim să o reașezăm din perspectivă socială, din perspectivă educațională. Avem demarate proiectele pe latura educa­țională, avem gândite şi proiectate atât dezvoltările pe infrastructură, respectiv pe zona de dezvoltare economică. Va fi un mixaj între activitate economică şi locuire, respectiv zone de servicii şi nu va fi doar o zonă marginală a orașului, ci va face parte cu adevărat din viața civilizată a municipiului nostru.
Vom găsi so­luțiile pentru comunitatea romă care locuiește aici, pentru că nu sunt de acord să concentrăm comunitatea romă într-un singur loc sau să fie un număr foarte mare de persoane adunate în aceeași locație. Așadar, am găsit soluțiile şi vor fi așezați în niște zone civilizate, să aibă condiții şi să îi mutăm din zona aceasta, care trebuie să se dezvolte într-o altă direcție. Dar toate aceste locuri trebuie făcute cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi lucrul acesta l-am gândit împreună cu Preasfinția Sa Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, şi-i mulțumesc pentru acest lucru, prin punerea pietrei de temelie la acest edificiu, atât spiritual, cât şi social, închinat lui Dumnezeu şi Sfântului Mina, dar este închinat şi vieţii de astăzi şi din viitor a oraşului, a băimărenilor. Nu va fi mo­nu­mentală această așezare, din perspectiva construcției, va fi una foarte utilă, cu bun simț estetic făcută şi cu monumentalitate spirituală şi eficacitate socială, dar nici nu-i vom deranja pe cei care sunt în zonă foarte mult timp. E dorința mea, dorința mamei mele, pentru că e şi tatăl meu îngropat aici, în cimitirul de aproape, şi e şi ziua în care s-a născut el.
Dorința mea este ca, în nu foarte lung timp, în maximum doi ani, să putem să şi sfințim această biserică, respectiv edificiul social.
Așadar, le mulțumesc celor din zonă, locuitorilor, cetățenilor care sunt aici, oameni serioși, care îşi doresc şi liniște, îşi doresc şi binecuvântare pentru faptul că au primit în brațele lor acest tablou pe care l-a făcut Preasfinția Sa, punând piatra de temelie acestei biserici şi le mulțumesc celor care au venit din diverse parohii, Preacucernilor Părinţi că sunt alături de noi şi au spus o rugăciune care va aduce lumină în mintea şi sufletul băimărenilor, nu doar din aceas­tă zonă, ci din întreg oraşul”.

„Este o zonă industrială aici, în această parte a orașului, a precizat Pr. Ioan Claudiu Băban, pa­roh. Toate blocurile de pe strada aceasta au fost construite pentru muncitorii din zona industrială. Acuma tot aşa a rămas, deşi marile întreprinderi s-au închis. Sunt muncitori care lucrează în Baia Mare, iar cei mai mulţi, la sfârşit de săptămână, pleacă la ţară, pentru că provin din zona rurală, dar noi încercăm să îi ţinem şi vineri, sâmbătă, duminică la biserică. Dacă la început erau câțiva credincioși la slujbă, acuma vin în număr tot mai mare. Aş spune că mulți dintre colegii mei de la alte biserici ar putea deveni puțin invidioși, pentru că aici vine lu­mea, vine credinciosul pentru că Îl caută pe Dumnezeu. Noi asta vrem să facem, să-i apropiem de Dumnezeu, dar să le punem în suflet pe Dumnezeu, pentru că lor asta le lipsește. În momentul în care zici că ai dat în depresie sau ești agitat, înseamnă că lipsește Dumnezeu din suflet şi noi asta trebuie să facem, să le punem înapoi pe Dumnezeu în suflet. Acum slujim la Centrul Social Romani. Acolo Episcopia cu primăria au găsit o înțelegere şi într-un spațiu este o sală de mese, în care, în timpul săptămânii, copiii îşi desfă­șoa­ră activitatea, primesc la amiază o masă caldă, iar apoi îşi fac temele. La sfârșit de săptămână intră în activitate preotul cu slujba de vineri seara, cu slujba de sâmbătă şi Sfânta Liturghie de duminică”.

 

 

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Grupului psaltic „Theo­logos” condus de Florian Vois.
Din soborul preoților prezenți amintim pe Pr. Virgil Jicărean, consilier al sectorului patrimoniu sacru și pictură bisericească, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, Pr. Zorel Buia, secretar protopopesc, Pr. Claudiu Băban, parohul credincioșilor, Pr. Bogdan Ciocotișan, paroh în Dumbrăviţa și președintele ATOP BM, Protos. Varlaam, starețul Mănăstirii Chiuz­baia, Pr. Dorin Tămaș din Certeze, Pr. Călin Stoica din Arieșu de Câmp, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale din Baia Mare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, precum și alți credincioși.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.