• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2012

PSD Maramureş şi miniştrii

Social-democraţii maramureşeni au avut o săptămână plină, având în vedere că doi miniştri ai cabinetului Ponta au fost în Baia Mare, cu treburi de serviciu, dar şi ca exerciţiu de imagine pentru viitorii candidaţi ai USL la alegerile parlamentare. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, şi ministrul Mediului, Rovana Plumb, au avut o serie de întâlniri cu autorităţile băimărene, maramureşene şi cu organizaţia social-democrată.

 
 

Cei doi miniştri au început turul de forţă la IJP, după care s-au deplasat la Palatul Administrativ. Aici a avut loc un mic incident care a iritat presa băimăreană. La Prefectura Maramureş a avut loc o discuţie pe problematica judeţului, de la economic, până la cele de mediu. Presa a avut acces cam un minut, cât să fie luate câteva cadre, după care ziariştii au fost scoşi afară pe motiv că sunt discuţii tehnice. Dincolo de motivaţie, era o întâlnire în care s-a discutat despre problemele judeţului, adică de interes general. Credem că miniştrii nu au venit cu scopuri ascunse, cu directive de partid sau cine mai ştie ce. Prezenţa presei ar fi dus mesajele ministeriale maramureşenilor, cu bune şi cu rele. Cele rele le simţim din plin.

De parcă nu ar fi fost de ajuns, la întâlnirea cu presa, cei doi miniştri au întârziat cam o juma de oră. Au urmat scuze neconvingătore s-a dovedit încă o dată că miniştrii, indiferent de partid, nu prea dau doi bani pe mass-media din provincie.

 

Revenind la vizită, cei doi oficiali au expus succint rezultatele unei vizite de câteva ore.

„Deplasarea în Maramureş este legată de mai multe aspecte, administrative, economice, gestionarea problemelor existente la nivelul judeţului, a administraţiei locale. Am început la IJP cu instalarea noului inspector şef, o premieră, pentru prima dată în istoria Poliţiei române, o doamnă devine inspector şef. După aceea, am avut o analiză cu toate structurile administraţiei şi internelor legat de gestionarea situaţiei operative din judeţ în ceea ce priveşte respectarea legii, asigurarea drepturilor cetăţeneşti şi respectarea drepturilor constituţionale, misiuni ale ministerului Administraţiei şi Internelor. De asemenea, subliniez ce am mai spus astăzi, ministerul Administraţiei şi Internelor este apolitic, echidistant, care trebuie să vegheze la respectarea legii. Indiferent care actor politic încalcă legea în campania electorală, trebuie luate măsurile prevăzute de lege”, a spus Duşa. Pe de altă parte, ministrul social-democrat a afirmat că s-a discutat cu autorităţile judeţene problema asigurării fondurilor necesare pentru a încheia anul cu bine, respectiv cu instituţiile din subordinea administraţiei judeţene.

Rovana Plumb a început cu scuzele pentru întârziere, după care a punctat problemele discutate cu administraţia judeţului.

„În ceea ce priveşte problematica de mediu la nivel de judeţ am discutat pe două componente. În primul rând, am căutat să avem în cadrul acestui parteneriat, guvern – autorităţi locale – companii – parteneri sociali, identificarea de soluţii pentru protejarea mediului la nivelul judeţului Maramureş. În ceea ce priveşte situaţia în care se găsesc cele două Companii: Remin şi Romplumb, sperăm ca în urma discuţiilor de astăzi şi având în vedere abordarea pe care o are guvernul Ponta, anume, de a face investiţii, de a crea locuri de muncă, să ajungem la o soluţie bună, dar cu respectarea normelor şi principiilor europene de mediu. Trebuie să căutăm acele soluţii fezabile pentru cele două Companii. În cazul Remin trebuie găsită posibilitatea de continuare a staţiilor de epurare, trebuie găsite soluţii pentru iazurile de decantare, iar pentru depozitarea nămolurilor, vă pot spune că, până la sfârşitul anului, o să promovăm o hotărâre de guvern în ceea ce priveşte strategia pe nămoluri, privind epurarea apelor. 

În cazul Romplumb s-a discutat din punct de vedere al problematicii de mediu, solicitând societăţii o evaluare a mediului asupra sănătăţii cetăţenilor, care să vizeze posibilitatea încadrării în normele şi principiile europene ale funcţionării tehnologiei existente la nivelul Romplumbului. De asemenea, am discutat găsirea unor soluţii pentru a putea avea o anume abordare în ceea ce priveşte funcţionarea acestei companii, desigur după găsirea soluţiilor legislative în ceea ce priveşte posibilitatea amendării Legii Minelor pe componenta metalelor neferoase.

Am mai abordat problema sistemului integrat al managementului deşeurilor, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, program pe care l-am salvat deoarece au fost identificate o serie de neregului la nivelul sistemului de funcţionare al Programului. Acum suntem în măsură să reluăm plăţile pe acest program. La nivelul judeţului avem pe Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, un proiect de 50,6 milioane de euro. Până la sfârşitul lunii noiembrie, documentul de poziţie va fi semnat”, a spus Rovana Plumb.

 

La capitolul întrebări, ziariştii băimăreni au prezentat câteva cazuri de încălcare a mediului, chestiuni punctuale pe care ministrul Plumb le-a notat prin consiliera sa. Au fost spuse lucruri puerile, sau care au trădat neştiinţa în ceea ce priveşte situaţia celor două Companii aflate sub lupa ministerială. De altfel, ministrul Rovana Plumb se uita foarte des la consiliera sa pe probleme tehnice şi de mediu.

Este înfiorător că se discută de reluarea unor activităţi care au otrăvit Baia Mare, cu o lejeritate pe care doar alegerile ţi-o poate oferi. În contextul economic actual, este imposibil de a redeschide mineritul sau Romplumbul, ţinându-se cont de respectarea normelor de mediu. Nu o spunem noi, ci specialiştii. De aceea suntem miraţi că la ministerul Mediului nu se ştie acest lucru.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a spus că vor avea loc modificări în privinţa Agenţiilor de Mediu din ţară, în sensul că vor dispărea suprastructurile, respectiv Agenţiile regionale.

 

Dincolo de declaraţii oficiale, în cursul acestei săptămâni, se vorbeşte că la APM Maramureş va veni un nou conducător.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.