• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Iunie , 2012

PSD Maramureş. Punct şi de la capăt

Alegerile s-au terminat, urmează alegerile politice! După scrutinul electoral, urmează o bătălie mult mai dură: negocierile şi votul politic. Din această săptămână, Maramureşul a intrat în fierbere. Partidele negociază funcţii de viceprimar, vicepreşedinţi, şefi de deconcentrate. Cei care au obţinut rezultate bune, vor recompense, cei care au pierdut alegerile locale, vor reparaţii de onoare. Până la urmă, totul se desfăşoară conform principiului nimic nu se pierde, totul se transformă.

 
 

Odată cu depunerea jurământului, au început şi negocierile de culise pentru funcţiile de viceprimar. Teoretic, în cadrul USL, lucrurile ar trebui să fie simple şi să se deruleze conform protocolului. Practic, lucrurile sunt mai încâlcite. În multe localităţi, partidele din cadrul alianţei au avut candidaţi separaţi, aşa că, e mai complicat ca acum să se refacă alianţa.

Pentru Baia Mare, se spunea că viceprimarul Istvan Ludescher ar putea fi înlocuit probabil cu Vida Noemi, dacă se decide să se retragă. Dar noi spunem că Ludi nu se retrage şi că va fi în continuare viceprimar.

La Sighetu Marmaţiei, lucrurile sunt mai simple, postul de viceprimar fiindu-i rezervat pesedistului Horia Scubli.

În multe localităţi maramureşene unde primarii au fost realeşi se merge pe varianta păstrării viceprimarilor, cum este cazul oraşului Târgu Lăpuş sau Baia Sprie.

Separat de negocierile pentru funcţia de viceprimar, a început şi tatonarea terenului pentru convertirea politică a primarilor independenţi care au dovedit că au un capital electoral important care ar fi extrem de util la alegerile din toamnă: Dorin Vasile Paşca în Baia Sprie, Toader Mihali în Borşa, Petru Vlaşin în Vadu Izei etc.

O situaţie mai specială este în Vişeu de Sus. Vasile Coman a obţinut mandatul de primar de pe poziţia de independent. Coman a fost membru PSD şi, pentru a putea candida, s-a suspendat din partid. Pentru Vişeu a funcţionat protocolul USL, drept urmare candidatul USL a fost Vasile Ciolpan. În acest context, Vasile Coman s-a autosuspendat din partid, a candidat şi a câştigat, spre mirarea unora, sau chiar mai rău.

Vasile Coman a considerat că poate reveni în partid, după ce au fost oficializate rezultatele. A depus o cerere în acest sens şi din informaţiile noastre nu sunt probleme.

Va fi reprimit în partid. Vocile care aruncă venin au interese private, care nu au nimic de-a face cu politica.

Mai mult, există şi primari cu „state vechi”, care au muncit mult în campanii şi au adus de-a lungul vremii voturi în partid, iar acum, pierzând alegerile, au rămas „în plop” şi aşteaptă o variantă onorabilă din partea partidului. Cel mai elocvent caz de acest fel este cel al Ioanei Trifoi, primarul comunei Botiza, un primar cu trei mandate la activ, considerată cândva unul dintre „stâlpii PSD”. Trifoi a pierdut fotoliul de primar în mod surprinzător şi, din datele noastre, aşteaptă o funcţie de la partid.

Practic, după aceste alegeri, Maramureşul Istoric a pierdut statutul de „redută PSD”. Dintre foştii primari cu state vechi în PSD au mai rămas puţini. PSD a pierdut „redute” importante, ca şi Sighetu Marmaţiei, Vadu Izei, Săpânţa, Botiza, la fel cum în 2008 au pierdut Rozavlea şi Şieu, comune pe care n-au mai putut să le recâştige în 2008. Practic, din toate aceste fotolii au rămas pe dinafară oameni care 12-16 ani au adus voturi importante partidului, care au muncit în campanii şi care aşteaptă acum o soluţie pentru ei.

 

Evident, cea mai dură bătălie se dă pentru posturile de vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Maramureş.

Având în vedere numărul mare de mandate de consilieri judeţeni obţinute de USL, era clar că cele două posturi vor rămâne în alianţă. Teoretic, posturile ar fi trebuit să fie împărţite între PNL şi PSD, numai că cedarea candidaturii de la Sighetu Marmaţiei a schimbat lucrurile. Vă reamintim că Eugenia Godja a renunţat la candidatura la funcţia de primar al municipiului Sighetu Marmaţiei, care ar fi revenit PSD, în favoarea viceprimarului Ovidiu Nemeş, PNL. Gestul celor doi şi anunţul oficial de atunci a generat mare vâlvă în cele două partide, deşi ambii au explicat că şi-au consultat înainte colegii.

 

Eugenia Godja a explicat că înţelegerea s-a purtat în termenii alianţei şi că au înţeles să treacă peste orgolii pentru interesul comun şi interesul sighetenilor. Potrivit sondajelor, Ovidiu Nemeş era creditat cu cele mai multe şanse, iar o altă candidatură din partea PSD n-ar fi făcut decât să crească şansele candidatului PDL, Vasile Bodar. În schimbul candidaturii la primăria Sighetu Marmaţiei, liberalii urmau să cedeze postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, care, potrivit discuţiilor, urma să fie ocupat de Eugenia Godja, cel puţin până în toamnă, când Godja intra în cursa pentru Camera Deputaţilor sau Senat.

Episodul s-a încheiat, deşi liberalii nu erau foarte convinşi de înţelegere şi se zvonea că nu ar fi renunţat definitiv la ideea de a avea un vicepreşedinte.

Acum, pentru cele două posturi de vicepreşedinţi s-au anunţat 5 pretendenţi: Gabriel Zetea, Eugenia Godja, Călin Matei, Anton Rohian şi Gheorghe Şimon.

 

Băieţii frumoşi ai PSD Maramureş

 

Nominalizările pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean au iscat discuţii, tensiuni, negocieri. Cel puţin aşa s-a spus, aşa s-a simţit prin târg. Pentru a limpezi situaţia, lideri PSD au convocat un Birou Permanent Judeţean al PSD Maramureş. Au fost prezenţi 55 dintre cei 60 de membri ai BPJ.

 

Dând dovadă de transparenţă, presa nu a fost lăsată să asiste la lucrările BPJ. Explicaţiile au fost în parte corecte. Au fost chestiuni de bucătărie internă, dar fotografii am fi putut face, cel puţin oficial, să nu avem impresia că suntem nişte nenorociţi de ziarişti care încearcă să îşi facă onest meseria. Parcă am revăzut cum ziariştii bucureşteni s-au căţărat pe garduri pentru nişte cadre. Nu sunt situaţii comparabile, cel puţin până la un anumit punct.

Transparenţa înseamnă să fii „gol” în faţa presei, poate de asta a existat o Revoluţie în 1989.

Dincolo de acest minor incident, pesediştii maramureşeni au vorbit, au explicat şi au votat două dintre cele cinci nominalizări. După numărarea voturilor, Gabriel Zetea şi Călin Matei au întrunit cele mai multe voturi. Cei doi sunt cele două propuneri pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai CJ Maramureş din partea PSD.

Cel mai emoţionat a fost Gabi Zetea, probabil cel mai îndreptăţit să ocupe această importantă funcţie administrativă, având în vedere că a fost cel mai harnic în campania electorală, de acum şi din ultimele campanii.

 

„Sunt mulţumit, sunt surprins şi le mulţumesc colegilor mei pentru încredere. Nu pot fi modificări având în vedere că a fost semnat un protocol între cele trei partide componente ale USL, la Bucureşti. Liderii partidelor au semnat şi vor susţine ceea ce au semnat.

Legat de deconcentrate, cred că a venit momentul să fim corecţi şi să nu operăm schimbări de dragul de a schimba. Trebuie să ne ţinem de cuvânt. Chiar domnul Victor Ponta a spus că schimbările se vor face pe criteriul performanţei, iar acolo unde un profesionist nu face parte din cele trei partide, nu vom opera schimbarea doar pentru a avea un membru de partid. Trebuie să ne respectăm promisiunile electorale”, a spus Gabi Zetea, viitor vicepreşedinte ale CJ.

 

Călin Matei a fost mulţumit şi le-a mulţumit celor care l-au votat şi celor care nu l-au votat. „Nu sunt probleme. Momentul de slabă tensiune s-a risipit în cele patru zări. Vom începe un mandat în care trebuie să redăm maramureşenilor Maramureşul, de aici sau de dincolo de Deal”, a spus Călin Matei.

 

Liderul PSD Maramureş, Mircea Ursache, a condus şedinţa lejer şi a avut o scurtă declaraţie: „Votul este suveran!”. După care i-a felicitat pe cei doi.

 

În două ore şi jumătate, pesediştii maramureşeni au tranşat o problemă care nu a fost o problemă. Sunt câteva regrete, dar PSD Maramureş a dovedit că strânge rândurile atunci când este nevoie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.