Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
PSD a preluat conducerea guvernului
După mai multe discuții, după amânări, a avut loc schimbarea premierului. Nicolae Ciucă, premierul liberal, a demisionat, iar Marcel Ciolacu a preluat conducerea guvernului. Noul premier nu are vreo emoție, matematica parlamentară arătând că guvernul are aproape 60 de voturi în plus față de necesar. Pentru învestire, este nevoie de 234 de voturi, iar PNL, PSD și minoritățile au 292.
Noul guvern condus de Ciolacu în următorul an și jumătate va avea 18 ministere, față de 20, câte au fost în Cabinetul Ciucă - au dispărut Sportul și Turismul. PSD și PNL și-au împărțit prietenește (un mod de-a spune) portofoliile. Fiecare partid va avea câte un vicepremier - Marian Neacșu (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL, mutat de la Justiție la Interne), în timp ce UDMR a rămas în afara guvernării.
După ce Guvernul va primi votul Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în faţa președintelui Klaus Iohannis.
Cabinetul propus de liderul social-democraților Marcel Ciolacu este format din:
Miniștrii PSD:
- Vicepremier Marian Neacșu
- Transporturi - Sorin Grindeanu
- Fonduri Europene - Adrian Câciu
- Muncă - Marius Budăi
- Sănătate - Alexandru Rafila
- Apărare - Angel Tîlvăr
- Digitalizare - Ivan Bogdan Gruia (deputat)
- Agricultură - Florin Barbu (deputat, apropiat Paul Stănescu)
- Familie - Gabriela Firea
- Economie - Radu Oprea
Miniștrii PNL:
- Vicepremier Cătălin Predoiu
- Justiție - Alina Gorghiu
- Finanțe - Marcel Boloș
- Dezvoltare - Adrian Veștea
- Interne - Cătălin Predoiu
- Mediu - Mircea Fechet
- Externe - Luminița Odobescu
- Educație - Ligia Deca
- Cultură - Raluca Turcan
- Energie - Sebastian Burduja
Marcel Ciolacu a avut un discurs social-democrat, în momentul în care a vorbit despre programul de guvernare. „Românii nu vor mai fi «sclavii moderni» ai Europei”, a spus noul premier. El a promis creșteri de salarii și pensii la pachet cu o viziune orientată către capitalul autohton, investiții în educație și sănătate și stoparea creșterii prețurilor.
Cele cinci mari obiective ale programului de guvernare social-democrat sunt:
- 1. Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară;
- 2. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare;
- 3. Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate – principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară;
- 4. Patriotism economic - dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare;
- 5. Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.
Parlamentarii UDMR spun că participă la ședința pentru învestirea noului Guvern, dar nu își vor exprima votul. La rândul lor, cei de la AUR a anunțat că votează „împotrivă”, pentru că, susține formațiunea, niciun ministru nu corespunde portofoliului pentru care a fost desemnat.
Un vot împotriva Guvernului Ciolacu este anunțat și din partea USR. Surse politice din PSD și PNL au spus că, în următoarele săptămâni, cel mai probabil în jurul datei de 1 iulie, va avea loc o reașezare a secretarilor de stat, adică atât noi numiri care să țină cont de geografia puterii, cât și posibile ajustări privind eliminarea unora dintre funcții. De la jumătatea lunii mai, Marcel Ciolacu a anunțat că are mandat ca în viitorul Guvern să facă o reducere a numărului secretarilor de stat și a șefilor de agenții.