• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Februarie , 2023

Provocări și răspunsuri - Roșia Montana Gold Corporation

În urmă cu două numere ale minunatului nostru săptămânal, am publicat un interesant interviu cu profesorul Laurențiu Bogatu, geolog, doctor în geologie și unul dintre specialiștii cunoscuți în problematica geologiei românești. Am vorbit cu reputatul profesor, deoarece ne-am propus să realizăm o serie de interviuri cu specialiști de forță în geologie și mineritul neferos.

Încercăm, cu mijloacele oferite de investigația de presă, să aflăm de ce s-a închis mineritul neferos și dacă mai sunt șanse pentru redeschiderea acestuia. În ultima perioadă, am publicat mai multe interviuri interesante pe această temă. Acum a fost momentul Laurențiu Bogatu. La câteva zile de la apariția interviului, pe site-ul nostru a apărut un comentariu al unei doamne. Un comentariu la subiect și cu trimiteri spre alte comentarii și informații legate de profesorul Bogatu. La scurt timp, a venit un răspuns din partea reputatului profesor bucu­reștean. Vom prezenta atât comentariul, cât și răspunsul venit la redacție. Prezentăm totul așa cum a fost trimis.

„Elvira Ster pe 31.01.2023 la 13:27
În anul 2000, când era director în ANRM, compania RMGC a finanțat o excursie în Las Vegas pentru mai mulți șefi din instituție, printre care și Laurențiu Bogatu - mai mult aici: https://www.riseproject.ro/investigatie/cei-cinci-care-schimba-legea/ si aici https://www.riseproject.ro/articol/afacerea-rosia-montana-excursii-in-las-vegas-si-la-rio-pentru-functionarii-statului/”, este comentariul apărut pe site-ul GAZETEI. Și urmează răspunsul.

„Domnule Nicolae Teremtuș,
Ca urmare a publicării interviului din Gazeta de Maramureș, cât și a intervenției d-nei Elvira Ster, prin care face trimitere la adrese prin care cititorii jurnalului dvs. să cunoască alte informații despre mine vă comunic următoarele:
- ANRM confirmă faptul că mai mulți funcționari ai agenției statului au participat la o expoziție minieră la Las Vegas pe banii companiei private Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), într-un răspuns oficial către RISE Project. Trei membri din conducerea agenției au petrecut opt zile în toamna anului 2000 în capitala mondială a jocurilor de noroc: Sorin Horia Rădulescu, vicepre­ședintele ANRM, Gicu Boroși și Laurențiu Bogatu, ambii directori generali în ANRM.
- Numele lui Laurențiu Bogatu și al altor funcționari ANRM figurează și într-o lucrare penală de la începutul deceniului trecut privind modul în care Vasile Frank Timiș și RMGC au obținut dreptul de exploatare a zăcământului.
RĂSPUNS
- Deplasările  din perioada 07-15/10.2000 la Expoziția mențio­nată, cât și a d-lui Marian Mun­teanu și în perioada 06 -17.08.2000 de la ANRM la Congresul  Internațional al Mineritului nr. 31, de la Rio de Janeiro au fost suportate de Roșia Montana Gold Corporation conform prevederilor legislative în domeniul resurselor minerale.
- Am fost angajat la Agenția Națională pentru Resurse Minerale în data de 15 mai 2000 și nu am participat în niciun fel la obținerea licenței Roșia Montană, acte adiționale și alte documente.

„Ancheta penală
Laurențiu Bogatu figurează într-o anchetă penală privind modul în care afaceristul Frank Timiș a obținut drepturile de explorare asupra zăcământului de la Roșia Montană. RISE Project a obținut o notă a Parchetului privind dosarele penale în care Frank Timiș era acuzat de fapte grave: lezarea siguranței naționale prin coruperea mai multor oficiali ai statului român în scopul obținerii dreptului de a exploata zăcământul de la Roșia Montană și din alte perimetre aurifere.
Conform documentului, a existat un dosar cu numărul 3/P/2002, întocmit de procurori pe baza unor sesizări ale SRI privind modul în care a fost încheiat primul acord între Regia statului din Deva și firma lui Frank Timiș. Documentul confirmă ceea ce a publicat RISE Project recent că asocierea s-a făcut fără licitație, iar scopul ei inițial a fost deturnat nelegal prin mai multe acte adiționale secrete.
Într-un răspuns transmis RISE Project, Parchetul General arată traseul sinuos pe care l-a parcurs acest dosar penal în ultimii zece ani: „Menţionăm că dosarul nr. 3/P/2002 al fostei Secţii de combatere a corupției şi criminalității organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiției a fost declinat în anul 2004 la Secția de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, iar la data de 10 iulie 2009, cauza a fost declinată în favoarea Direcției Naţionale Anti­corupție”.
Romana Puiuleț, Daniel Bojin, Paul Radu.

RĂSPUNS:
Precizez că nu am cunoștință să fi figurat, cercetat sau  anchetat, în niciun dosar întocmit de procurori, de Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau Direcția Națională Anticorupție.
Vă mulțumesc.
Geolog dr. Laurențiu Bogatu”
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.