Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Parohia Valea Scradei
La sfârşitul anului 1946 are loc trecerea de la confesiunea greco-catolicăla confesiunea ortodoxă a locuitorilor din Valea Scradei :”...de la data de 18 noiembrie 1946 şi până la data de 5 ianuarie 1947 inclusiv, în registrele Stării civile ale comunei Vişeu de Sus s-a operat trecerea a 373 suflete de la confesiunea greco-catolică, la confesiunea ortodoxă română.
Din totalul de 373 suflete trecute la confesiunea ortodoxă 283 suflete aparţin cătunului Valea Scradei.
În acest cătun au părăsit religiunea greco-catolică trecând la confesiunea ortodoxă un număr de 61 familii şi 18 persoane izolate, care reprezintă în total 283 suflete.”[1]
Împreunăcu preotul Andreica hotărăsc să facă demersurile necesare pentru a putea construi biserică şişcoală în Valea Scradei.
În martie – aprilie 1947, preotul Andreica reuşeşte să ridice o capelă din lemn ( 10m x 4m ) pe terenul bisericii din strada Ştefan-Vodă ( actuala Iuliu Maniu) cu intenţia de a construi ulterior acolo şi casa parohială.În această perioadă, parohia greco-catolică vazând că pierde credincioşii din Valea Scradei, se hotărăşte să le ridice o biserică, şi în acest sens cere sprijinul composesoratului şi al primărieipe care îl şi obţine. Pus în faţa acestor acţiuni, preotul Andreica face eforturi pentru a găsi primulun loc potrivt în Valea Scradei unde să construiascăurgent biserica.În acest context, când ambele confesiuni căutau un loc pentru biserică,Andreica Gavrilă a ”Piţului”se hotărăşte să doneze un teren în favoarea Bisericii Ortodoxe:
” Subsemnatul Andreica Gavrilă lui Vasile declar prin prezenta căîn interesul populaţiei din Valea Scradei, din rândul cărora fac parte şi eu, consimt să se zidească pe terenul meu din punctul numit ” Borcut” - Valea Scradei o Biserică ortodoxă care va sluji nevoilor noastre ale tuturor şi pe care am dorit-o, intervenind încă din anul 1938,pe la Sf. Episcopie din Sighet şi în toate părţile unde am sperat că vom găsi întelegere.
Terenul pe care se va zidi Biserica îl donez pentru totdeauna şi irevocabil.
Drept pentru care dau şi semnez propriu această declaraţie , azi 2 maiu 1947.
Martori:Ciolpan Ioan
Imediat după acest act se ia hotarârea ca biserica din str. Ştefan-Vodă să fie mutată pe Valea Scradei, iar în locul ei să se zideasca alta. La sfârşitul lunii mai, bisericuţa a fost desfăcută şi mutată apoi cu carul cu boi de către Ciolpan Ioan –„Cioata”, Andreica Vasile –„Bumbac”, Andreica Gavrilă-„ Pitu” si Hojda Alexa –„Cosmuţa”, în noul ei loc de viaţă, în aproprierea fostei vetre monahale de la Valea Scradei.
În anul 1961, Biserica este prelungită, căpătând forma de astăzi -
Preoţii slujitori la Biserică:
Ieromonah Irofteiu Popovici 1947-1951
Pr. Bencenscu Eugen 1956-1955
Pr. Bolchiş Ilie 1958-1962
Pr.Roman Nuţu 1962-1971
Pr. Codrea Gheorghe 1971
Pr. Vasile Lutai-1972-până astăzi
Pr. Lutai a construit casa parohială, o sală de mese impresionantă nu prin dimensiuni, ci prin ambienţă, poarta de intrare.