• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Aprilie , 2012

Parohia Ţipţerai

Parohia a fost înfiinţată în anul 1999, pe seama credincioşilor din cartierul Ţipţerai şi zona numită a Podurilor prin arondarea familiilor de la Parohia Sfântul Nicolae şi Parohia Nr. 1 din Vişeul de Sus, având ca şi delimitare teritorială Râul Vaser.

Primul preot paroh al acestei parohii a fost Pr. Mihai Chira. Sub păstorirea lui se pune crucea de temelie a noii biserici în anul 2000, şi se sfinţeşte locul de către Prea Sfinţitul Iustinian Chira. Ca loc al construirii bisericii a fost ales un loc deosebit pe malul Râului Vaser, teren primit prin bunăvoinţa Primăriei Vişeul de Sus.

Lucrările de construcţie încep în acelaşi an, iar datorită dărniciei şi devotamentului acestor credincioşi conduşi de preotul paroh, în anul următor se sfinţeşte demisolul acestei biserici, construită în stil bizantin, de dimensiuni impunătoare.

Lucrările au continuat cu mari eforturi din partea acestor credincioşi şi în fiecare an biserica se înalţă spre cer.

În anul 2007, preotul paroh Mihai Chira, în urma concursului organizat pentru postul de preot paroh, rămas vacant la Parohia Sfântul Nicolae din Vişeul de Sus, ocupă postul mai sus amintit şi în locul lui, următorul preot paroh este numit Pr. Iulian Szerasz.

Din primăvara anului 2007, lucrările de construcţie a bisericii sunt reluate sub conducerea noului preot paroh. La acea dată construcţia se află la cota

+9m şi cele două turnuri mici din faţă erau ridicate şi acoperite.

În anii 2007 şi 2008 se ridică turnul central, cota +29m, se tencuiesc şi se finisează toate turnurile, se face acoperişul bisericii, se tencuieşte şi finisează faţada bisericii se plachează cu granit exteriorul în zona galcoanelor laterale, se realizează mâna curentă a acestor balcoane, rampa treptelor.

 În anii 2009 şi 2010, lângă biserică, se construieşte o frumoasă casă parohială, care la această dată este gata la stadiul de locuibil, pentru că în anii care vor urma să se finalizeze şi această construcţie ce îmbogăţeşte inventarul acestei biserici şi face cinste credincioşilor care au construit-o.

Privind cu credinţă spre viitor se are în vedere finalizarea interiorului, a unei picturi deosebite, împodobirea bisericii cu cele de trebuinţă şi amenajarea curţii, precum şi întărirea digului pe malul râului Vaser. Cu credinţa în ajutorul lui Dumnezeu, toate aceste lucrări se vor termina la vremea potrivită şi această biserică va aminti de-a pururi de jertfa şi dăruirea unor oameni deosebiţi.

 
 
Pr. Szerasz Iulian

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.