• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Aprilie , 2012

Bijuteria neogotică din centrul Vişeului

Printre monumentele de arhitectură şi spiritualitate ale Vişeului se numără şi biserica cu Hramul Sf. Ioachim şi Ana, construită între 1912-1918.

 

În centrul Vişeului veghează un monument de arhitectură neo-gotică: Biserica romano-catolică cu hramul Sf. Ioachim şi Ana. Lăcaşul de cult a fost construit între anii 1912 – 1918, ctitor preot Schiller Carol, arhitect italian Maretti Augustino. Prin construcţie, prin sculpturile şi picturile sale executate de către prestigioşi meseriaşi din Austria şi Italia, prin stilul neo-gotic, prin vechimea sa, intră în categoria monumentelor istorice şi culturale ale patrimoniului ţării şi Europei. De biserica romano – catolică mai aparţine un cimitir cu aceeaşi vechime, precum şi o capelă cu 4 morminte aşezată pe râul Vaser (la Făina). Capela a fost ctitorită în anul 1900 de către împărăteasa Elisabeta, purtând numele „Capela Sfânta Elisabeta”.

În cimitirul romano-catolic, în partea sa de est, se află un cimitir pentru soldaţii din armata Austro-ungară şi germană, căzuţi în luptele din primul război mondial. Erau 81 de morminte şi încă cinci, undeva în partea centrală a cimitirului mare. În grupul celor cinci morminte se află înhumat un polonez. Mai sunt înhumaţi încă trei ofiţeri la capela din locul numit „Făina” sau „Faina”. În acest cimitir erau şi 12 morminte ale soldaţilor italieni, ale căror oseminte au fost exhumate şi duse în Italia, prin anul 1922. În anul 1966 crucile de căpătâi din lemn au fost înlocuite cu altele, tot din lemn, de stejar, inclusiv pentru mormintele italienilor.

După constituirea acestui cimitir militar, aici a fost mutată, de lângă capela din cimitirul romano-catolic, o cruce-răstignire, ridicată în anul 1891 de către părinţii unui preot catolic. Pe o placă metalică, rotundă, scris: „Barany Tivadoar es neje szul(etet) Engesyer Maria adomanya. 1891” (Ridicată de Barany Tivadar şi soţia născută Engesyer Maria. Anul 1891). Pe cruce a fost fixată o placă din metal, de formă ovală, care se referă la cei căzuţi în primul război mondial şi înhumaţi aici. „Az 1914-1918 as haboruban elhunyt hosok emlekere” (În amintirea celor căzuţi în războiul din 1914-1918)

Pentru că semnele de căpătâi, din lemn de stejar, erau degradate, în anul 2005 sau 2006, pe spaţiul acestui cimitir militar au fost aşezate cruci din beton, 15 la număr, grupate câte trei. În partea superioară a postamentului crucii din 1891 a fost încastrată o placă din marmură albă, de 30/40 cm, în care s-a săpat următorul text: „Hier Ruhen Deutsche Soldaten gedenket Ihnen und de opfer aller Kriege. Cinstire eroilor tuturor războaielor”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.