• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Aprilie , 2012

SCURT ISTORIC AL PROTOPOPIATULUI VIŞEU

Imediat după obţinerea libertăţii de sub dictatura ceauşistă din Decembrie 1989 şi în rândul preoţilor din zona Vişeu s-a lansat ideea de a se întoarce acasă, adică la Vişeu de Sus.

În anul 1968, în urma împărţirii administrativ-teritoriale a României, în judeţe şi municipii, vechiul Protopopiat Vişeu a fost comasat şi integrat în Protopopiatul Sighet, unde a rămas un sfert de secol, cu menţiunea că pentru importanţa şi respectul preoţimii şi al istoriei în fiecare lună protopopul Sighetului sau contabilul se deplasa la Vişeu pentru şedinţe administrative, semnarea şi achitarea salarilor. Doar conferinţele preoteşti se ţineau la Sighet. Aşa că dorinţa de revenire la vechea situaţie era vie, constantă, insistentă, necesară şi meritată.

Dar a trebuit să aşteptăm până în anul 1993. Atunci, într-o şedinţă solemnă a Consiliului Eparhial, Preasfinţitul Iustinian a semnat Actul de reînfiinţare a Protopopiatului Vişeu, cu data de 01.04.1993.

Deşi atunci în vârstă, venerabilul preot POP MIRCEA a fost numit protopop interimar, fiind chiar cel care în urma cu 25 de ani trebuia să renunţe la această funcţie, revenindu-se la vechiul sediu din oraşul Vişeu de Sus, Strada Păcii nr. 10, sediu comun cu cel al Parohiei Vişeu de Sus I.

Protopopiatul Ortodox Vişeu cuprinde credincioşii ortodocşi din oraşele Vişeu de Sus, Borşa, Dragomireşti, Sălistea de Sus şi din comunele Petrova, Leordina, Vişeu de Jos, Moisei, Săcel, Bogdan Vodă cu satul Bocicoel, Ieud, Şieu, Botiza, Poienile Izei şi Rozavlea.

După un an au fost organizate alegeri pentru funcţia de protopop. Delegat special al P.S.IUSTINIAN a fost P.C. AUGUSTIN VASILE, consilier administrativ.

Au fost necesare două tururi de scrutin, şi astfel, cu majoritate de voturi a fost ales P.C. ANDREICA GRIGORE, preotul paroh al Rozavlei., numit apoi oficial Protopop al Vişeului de către P.S.IUSTINIAN, cu data de 01.04.1994.

Merita menţionat că la aceeaşi dată a fost hirotonit şi instalat Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului IUSTIN HODEA SIGHETEANUL, fiu al Rozavlei.

În absenţa unui sediu propriu a trebuit să coabităm cu sediul parohiei Viseu de Sus I, iar venerabilul protopop POP MIRCEA devine SECRETAR şi casier câţiva ani, iar după pensionarea pr. Pop Mircea funcţia de secretar a fost ocupată de pr. DUNCA IOAN din Vişeu de Mijloc.

În entuziasmul acelor ani de libertate credincioşii diferitelor cartiere ale oraşelor Vişeu de Sus şi Borşa, al marilor comune, sustinuţi şi încurajaţi de protopop au purces la edificarea de noi biserici şi înfiinţarea de noi parohii, prin rearondarea vechilor parohii, menţionând că la reînfiinţare existau 29 de parohii, o mănăstire la Moisei cu rang de parohie, cu 33 de clerici.

Concomitent s-a continuat la găsirea unei clădiri sau teren corespunzător pentru un sediu. În acest sens s-au făcut nenumărate demersuri şi încercări la Primăria şi Consiliul Local, dar toate au rămas fără răspuns şi rezolvare ani de zile.

În anul 2000 s-a cumpărat un apartament cu trei camere în Str. Libertăţii nr. 11, la parterul unui bloc, unde protopopiatul a funcţionat în condiţii ceva mai bune, dar sub aşteptări şi necesităţi.

Amploarea lucrărilor de construire de biserici noi a generat înmulţirea parohiilor, a preoţilor şi a hramurilor. De aceea aproape fiecare parohie îşi organizează hramul propriu şi implicit invitarea ierarhilor, Protopopiatul Vişeu devenind lider absolut la numărul de Liturghii Arhiereşti solicitate de preoţi şi credincioşi, hramuri care au contribuit şi contribuie la păstrarea credinţei strămoşeşti, la unitatea de neam şi de credinţă a românilor precum şi la rezistenţă în faţa preozelitismului sectar sau uniatismului reînviat.

Conform ultimului Recensământ al Populaţiei efectuat şi publicat în anul 2002, Protopiatul Vişeu se prezintă astfel: 84.438 de credincioşi ortodocşi.

Cititorii prezentului site vor avea cât de curând ocazia să urmărească evoluţia vieţii şi activităţii religioase din Protopopiatul Vişeu, prin imagini şi date, să admire salba de biserici şi mănăstiri, schituri şi case parohiale, stareţii, şi mai ales noul sediu al instituţiei, finalizate, sfinţite sau în curs de construcţie, după completarea datelor de către fiecare preot paroh şi parohie.

Credincioşii din Ieud, din Moisei, din Borşa, din Baia Borşa, din Săliştea de Sus, din Botiza şi din Şieu au construit şi finalizat sau au început măreţe şi veritabile catedrale încă în perioada comunismului, care între timp au fost finalizate, târnosite şi folosite de credincioşi.

În anul 2008, după multe intervenţii, prin bunăvoinţa Primăriei Vişeu şi Consiliului Judeţean, ni s-a atribuit etajul I al fostei Case a Copilului, situat în Str. 22 Decembrie nr. 30/A, spaţiu care a fost reparat, refăcut şi dotat cu toate cele necesare pentru funcţionarea unei instituţii bisericeşti, sfinţit şi inaugurat în luna iunie 2009 de P.S.IUSTIN SIGHETEANUL, în prezenţa preoţilor, autorităţilor locale, oaspeţilor şi a celorlalţi protopopi din eparhie.

Noul sediu situat în zona centrală a oraşului conţine birouri pentru protopop, secretariat, contabilitate, magazie şi toate cele necesare pentru o instituţie publică, precum şi o spaţioasă şi modernă aulă pentru şedinţe şi conferinţe, ce poartă numele PROTOPOP MIRCEA POP, în memoria înaintaşului.

Recent a apărut un ALBUM omagial, la iniţiativa şi dorinţa I.P.S. ARHIEPISCOP IUSTINIAN, ce cuprinde imagini deosebit de reuşite cu noile biserici şi mănăstiri construite în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, în cei 20 de ani de la reînfiinţarea acesteia. Şi spre bucuria şi satisfacţia noastră, Protopopiatul Vişeu este din nou în fruntea tuturor cu CELE 29 DE BISERICI, 4 MĂNĂSTIRI ŞI 3 SCHITURI, construite în zonele mai depărtate ale localităţilor unde locuiesc ortodocşii maramureşeni, în felul acesta fiind acoperite practic toate zonele.

În cei 17 ani de existenţă în libertate, au luat fiinţă 21 de parohii noi, prin rearondarea marilor parohii, neavând filii, 6 mănăstiri, 3 schituri, şi 2 biserici caritative în Vişeu de Sus şi Borşa.

În prezent, Protopopiatul Vişeu este condus de protopopul Grigore Andreica, de pr. CHIRA MIHAI, având funcţia de secretar, de doamna SIMON ILEANA în funcţia de contabil şi de domnul ANDREICA VASILE în funcţia de administrator, care coordonează activitatea celor 51 de parohii cu 57 de biserici, plus 9 biserici monument istoric, 2 biserici caritative, 7 mănăstiri şi 3 schituri, păstorite de 59 de preoţi, 2 preoţi caritativi, 4 preoţi misionari, 1 diacon, precum şi de 10 ieromonahi, 2 ierodiaconi, 12 monahi şi 9 maici. În Protopopiatul Vişeu mai vieţuiesc şi slujesc 3 preoţi pensionari.

Aşadar, în cei 17 ani practic s-a dublat numărul bisericilor, al slujitorilor.

Acum principala grijă va fi aceea de a administra cu mare atenţie şi responsabilitate acest tezaur de către slujitorii bisericii, de a atrage şi menţine aproape de altar pe credincioşii ortodocşi, de a pune accent pe grija faţă de săraci şi mai ales de a şti să gestionăm cu înţelepciune vremurile actualei crize morale, sociale şi materiale, precum şi cele provocate de globalizare şi secularizare a lumii.

Comentariile celorlalți

mihaita pe 13.01.2013 la 18:37
La numai 55 de ani, un român se zbate la limita dintre viaţă şi moarte. El şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza numeroaselor afecţiuni grave de care suferă. Drept urmare, banii pentru tratamente sunt din ce în ce mai puţini, iar omul este condamnat la moarte. Citeşte în continuare povestea cutremurătoare a lui Mihai Feraru, aşa cum ne-a relatat-o chiar el într-un mail trimis pe adresa redacţiei. „Ma numesc Mihai Feraru de 55 ani, sunt foarte bolnav din 1994, primul infarct l-am suferit in 1994 eram la serviciu, al doilea infarct l-am suferit in1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta s-a intamplat in 1995, al doilea accident vascular cerebral l-am suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de patru ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA, am ajuns sa pot merge cam 30-40 m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu, sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate. Pentru asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr RO72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU”.. eu am ca martor pe DUMNEZEU, ptr ca numai el stie si vede totul, si tot Dumnezeu ne va judeca pe fiecare ptr faptele noastre, Iertati-ma. Adresa mea postala este: Mihai Feraru oficiul postal nr 1 vaslui, casuta postala 95, localitatea vaslui jud vaslui Romania, tel 0040761887298. Doamne ajuta,,, A-R

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.