• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 05 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Septembrie , 2012

Propunere Şoc: managementul fondurilor europene, pasat la Bruxelles

E oficial: absorbim puţini bani europeni şi îi cheltuim prost. După eşecul administrării actualelor fondurilor structurale, pentru 2014 – 2020, IPP propune un management direct, coordonat de Bruxelles. 

 
 

România: cea mai scăzută rată de absorbţie dintre toate ţările membre ale Uniunii Europene – 9,69% (bani cheltuiţi şi rambursaţi de Comisia Europeană) cu doar 1 an înainte de expirarea perioadei actualului exerciţiu financiar. Am absorbit practic doar 1,86 miliarde Euro în ultimii 6 ani, fiind evident imposibil să mai recuperăm decalajul pentru cei 90% rămaşi (aprox. 18 miliarde euro) în doar 1 an cât mai este până la finalul acestui exerciţiu financiar.

 

Mai grav, ultimele evoluţii arată că vor fi date publicităţii noi fraude în urma auditurilor Comisiei Europene, astfel că devine iminentă blocarea totală a banilor europeni în România, existând probe suficiente că asemenea comportamente, care se întâmplă peste tot în România, nu se vor corecta prin măsuri luate de Guvern. Victimele blocajului vor fi însă beneficiarii finali, nu Guvernul ci, din păcate, sectorul privat, categoriile vulnerabile implicate în proiecte şi nu în ultimul rând – economia, privată de o sursă importantă de investiţii reprezentată de banii europeni.

 

România este în cea mai gravă situaţie dintre toate ţările membre UE în ce priveşte absorbţia fondurilor structurale din actualul exerciţiu financiar, pentru că lucrează cu autorităţi de management incompetente şi se complace într-o corupţie endemică de care profită toate partidele politice. Toate informaţiile publice accesate, atât în ţară, cât şi direct la Bruxelles, arată că în foarte scurtă vreme România se va afla într-un blocaj total în ce priveşte fondurile europene, astfel propunem un mecanism excepţional de gestionare prin care managementul să fie asigurat de Comisie cu posibilitatea subcontractării unor operaţiuni financiare către firme şi organizaţii private cu experienţă recunoscută la nivel internaţional.

 

De aceea, Institutul pentru Politici Publice propune un mecanism excepţional pentru o situaţie excepţională, cum poate fi considerată România în acest moment: „Propunem Comisiei Europene să administreze direct fondurile pentru România, cu posibilitatea subcontractării unor operaţiuni către entităţi private recunoscute la nivel internaţional pentru expertiza în gestionarea fondurilor comunitare. Lansăm public această propunere, reamintind tuturor celor care se arată îngrijoraţi de situaţia gestionării fondurilor europene în România, că ele nu aparţin statelor, ci cetăţenilor ce locuiesc acele state. Propunerea a fost înaintată, de asemenea, printr-o scrisoare deschisă şi Preşedintelui Comisiei Europene, respectiv Comisarilor Europeni cu portofolii relevante pentru managementul fondurilor europene”, se arată într-un comunicat al Institutului.

 

„Suntem intrigaţi de faptul că nimeni din administraţia românească nu îşi asumă eşecul în care ne aflăm, nu se identifică vinovaţii (indiferent de unde sunt aceştia - de la stat sau din mediul privat), nu se ia nicio măsură până la cel mai înalt nivel; tot ce se comunică publicului este că se fac verificări.

Este inacceptabil ca singura reacţie a autorităţilor de la Bucureşti, de la Premierul Victor Ponta, la cel care răspunde oficial de Afacerile Europene - Ministrul Leonard Orban, să fie de constatare a incapacităţii ministerelor însărcinate cu gestionarea fondurilor structurale. Aceşti oficiali sunt în funcţiile pe care le ocupă, nu pentru a se lamenta, ci pentru a găsi soluţii, înainte să le găsească Comisia pentru noi” - se arată în comunicatul IPP.

 

Propunerea IPP se bazează pe evaluarea situaţiei dezastruoase a managementului fondurilor structurale din actualul exerciţiu financiar care ne arată clar că:

- Sume importante din banii europeni au fost fraudate (vezi auditul Comisiei Europene şi suspendarea plăţilor din POR de peste 800 de milioane de euro din anul 2011);

I Românii au înţeles că banii europeni înseamnă cloşca cu puii de aur şi s-au apucat de cheltuit fără discernământ: un km de drum modernizat cu bani din POS Transport între Bucureşti şi Adunaţii Copăceni costă 4,5 milioane de euro;

- Am creat MAEur pentru a detensiona Comisia Europeană, căci instituţia - aşa cum a fost creată, fără autoritate în relaţie cu Ministerele de linie – s-a dovedit incapabilă să gestioneze gravul blocaj în care era previzibil că vom ajunge;

- Conducerea Autorităţilor de Management este, dacă nu numită politic, anchilozată de presiunea politică şi a grupurilor de presiune afiliate partidelor;

- Un aparat de 1.800 funcţionari în administraţia centrală cu salarii de aprox. 5000 lei/lună care nu îşi pun problema că performanţa lor nu înseamnă să aştepte ziua de salariu, ci se va măsura în sume absorbite de ţara noastră. În România s-au cheltuit peste 140 de milioane de euro cu aşa numita asistenţă tehnică pe contracte care uneori preluau în totalitate atribuţiile funcţionarilor;

- S-au aruncat bani pe fereastră, fără să îi pese nimănui dintre cei responsabili să se atingă vreun rezultat pe măsură (în POSDRU, pentru crearea unui loc de muncă pentru o persoană cu dizabilităţi s-au cheltuit, în medie, 100.000 euro prin proiecte)

- Conform Comisiei Europene şi Oficiului European de Luptă Antifraudă, România a înregistrat o nouă performanţă negativă – cele mai multe suspiciuni de fraudă cu fonduri europene (225), urmată la o distanţă considerabilă de Germania şi Italia;

- Pregătirea următorului exerciţiu financiar este mult întârziată, neexistând consultări publice autentice pentru a identifica cele mai potrivite teme, domenii şi ţinte concrete ce ar fi bine să fie finanţate din următorul exerciţiu financiar.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.