• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Octombrie , 2012

Propunere „bombă” pentru mediul de afaceri

Un grup de senatori PSD, printre care şi Sorin Ovidiu Bota, a iniţiat un proiect de lege care ar însemna o perfuzie de oxigen pentru bugetul statului şi pentru mediul de afaceri. Dacă iniţiativa aflată în dezbatere la Senat va trece, se anulează toate creanţele fiscale accesorii, dacă în termen de trei luni datoria se plăteşte, şi se reduc cu 50%, dacă obligaţiile principale se sting în 6 luni.

 

Senatorul PSD Marius Bota a iniţiat o propunere legislativă care ar rezolva şi problema încasărilor la buget şi criza acută prin care trec agenţii economici. Pe de o parte, finanţiştii maramureşeni se tot plâng de scăderea drastică a încasărilor la bugetul de stat. Potrivit ultimelor date, veniturile colectate în ultima lună sunt cu 25 de milioane de lei mai mici decât cele realizate în aceeaşi perioadă a anului trecut. “Buba” ar reprezenta-o, pe de o parte, întârzierile la plata impozitului pe profit, dar mai ales la TVA. Până acum, finanţiştii propuneau o singură măsură: intensificarea controalelor. Evident, cu rezultate zero pentru bugetul de stat şi care nu făceau decât să împovăreze şi mai mult firmele secătuite de criza economică şi de birurile uriaşe. Iar penalităţile imense, adunate în fiecare lună, făceau firmele să intre într-un cerc vicios de care le salva, de cele mai multe ori, doar falimentul. Statul care, teoretic, avea de încasat în acte sume uriaşe, era marele perdant şi victima propriilor manevre pentru că nu ajungea să încaseze niciodată banii datoraţi de firme. Anul trecut, Guvernul Boc a încercat să ajute firme printr-o iniţiativă care le permitea eşalonarea datoriilor şi ştergerea dobânzilor. La acea vreme, guvernanţii se lăudau că au fost salvate de la faliment peste 50.000 de firme şi că s-au anulat penalităţi de peste 42 de milioane de lei, încasările bugetare au crescut cu 324 milioane de lei.

Acum, un grup de senatori PSD, printre care şi Sorin Bota, a depus o iniţiativă legislativă prin care se propune reducerea sau anularea dobânzilor aferente obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, bugetelor locale şi bugetelor de asigurări sociale. Iniţiativa, publicată pe site-ul Senatului, este susţinută de 14 senatori PSD şi prevede că vor beneficia de anularea dobânzilor şi penalităţilor cei care îşi plătesc datoriile la stat în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii. Cei care îşi vor achita obligaţiile în termen de şase luni, vor avea parte de reducerea creanţelor fiscale accesorii cu 50%. Cu toate acestea, specialiştii spun că legea nu va reduce semnificativ evaziunea fiscală, care are ca şi cauză numărul mare de taxe şi cuantumul imens al acestora. Statul va fi însă un câştigător sigur, chiar dacă pare că pierde prin iertarea de penalităţi a datornicilor. La final, banii încasaţi la buget prin plata taxelor restante vor fi mai mulţi. Expertul contabil Emilia Moldovan spune că: “Dacă proiectul de lege se aprobă în forma iniţială, va duce la creşterea încasărilor la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetele locale, dar impactul nu va fi la fel de mare, cum se aşteaptă. Un număr însemnat de firme nu reuşesc să plătească debitul curent, nemaivorbind de penalităţi şi majorări de întârziere. Este în vigoare o ordonanţă prin care se modifică ordinea de repartizare a sumelor pătite la bugetele amintite şi anume: se încasează cu prioritate debitul principal şi apoi penalităţile şi majorările de întârziere. Proiectul de lege va avea impact favorabil asupra contribuabililor, care au acces la o linie de finanţare sau care vor face un efort financiar pentru plata acestor debite, în detrimentul finanţării activităţii curente. Punerea în practică a prevederilor acestui proiect de lege ajută mediul de afaceri, reducând povara datoriilor care apasă firmele. O tentativă în acest sens a vrut să fie şi O.G. nr 30 din 2011, care prevedea anularea penalităţilor de întârziere şi diminuarea cu 50 % a majorărilor de întârziere, dacă se plătesc datoria principală şi dobânzile aferente până la 31.12.2011. Erau luate în calcul debitele de la 31.08.2011. Această ordonanţă nu a avut rezultatul scontat, întrucât firmele au fost obligate şi la plata debitelor înregistrate din 31.08.2011 până la data plăţii sau până la 31.12.2011”.

 

Senatorul PSD spune că propunerea are şanse să devină lege: „iniţiativa este în procedura de avizare la Consiliul legislativ, care are termen maxim de a se pronunţa din punct de vedere a tehnicii legislative până în 9 noiembrie, după care va intra, conform solicitării făcute, în regim de urgenţă în dezbatere, întâi în Senat, apoi în Camera Deputaţilor, are şanse să fie dezbătut în ambele camere până la sfârşitul anului, dacă nu se amână puţin, de aceea am făcut de aşa manieră textul, încât termenul să fie 3 luni de la intrarea în vigoare. Are şanse să devină lege categoric. Am primit numai reacţii pozitive şi sper ca şi Guvernul, chiar dacă FMI nu este de acord cu această măsură, să sprijine cel puţin tacit legea, dacă altfel nu”.

 

„Potrivit art. 1, litera a), se anulează creanţele fiscale accesorii, dacă în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligaţiile principale se sting prin plata voluntară sau compensare; b) se reduc cu 50% creanţele fiscale accesorii, dacă în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligaţiile principale se sting prin plata voluntară sau compensare. Astfel, potrivit art. 2 al prezentei legi, actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creanţe fiscale accesorii aferente creanţelor fiscale principale, stinse potrivit art.1, se desfiinţează, chiar dacă împotriva acestora s-au exercitat ori nu cai de atac. Prevederile art.1 se aplică şi în cazul în care a fost declanşată procedura de insolvenţă”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.