Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Propunerea de buget a Ministerului american al Apararii pentru anul fiscal vizeaza acordarea de fonduri pentru mai multe teste in spatiu a armelor ofensive si defensive, se indica in mai multe documente privind bugetul federal, citate de cotidianului The Boston Globe, citat de Rompres.
Armata americana a declarat ca tehnologia sa aerospatiala, care a avansat exponential in ultimii 20 de ani, merita investitia, mai ales datorita aplicatiilor sale civile, cum ar fi realimentarea si refolosirea satelitilor scosi din uz. Daryl Kimball, director general la Arms Control Association, a avertizat ca orice miscare a SUA in directia pozitionarii de arme in spatiu va determina celelalte tari sa ia contramasuri. Aceste mari proiecte bugetare circula in cadrul Ministerului Apararii, insa cele mai multe intra in competenta Missile Defense Agency, agentie care supravegheaza dezvoltarea scutului national anti-racheta, sistem extrem de dependent de armamentul pozitionat in spatiu. Scutul poate fi folosit pentru a distruge acele rachete sau pentru a riposta adversarilor care le distrug.
Descrierile testarilor incluse in propunerea de buget se refera doar la aspecte cunoscute public. Specialistii sunt de parere ca partea clasificata a bugetului, in valoare de 439 miliarde de dolari, tinuta departe de ochii publicului din motive de securitate, contine si alte programe de testare in spatiu.
In timpul mandatului presedintelui Bush, Casa Alba a promovat “dominatia spatiala”, mai precis ideea potrivit careia SUA ar trebui sa detina controlul asupra spatiului pentru a apara natiunea, strategie care s-a conturat in timpul presedintiei Reagan. Armata americana detine deja sateliti de observatie si de comunicatii, insa Pentagonul este de parere ca sistemele de arme amplasate in spatiu pot proteja, de asemenea, satelitii comerciali. In 2004, Air Force a publicat un document in care era dezvoltata o strategie pe termen lung pentru armele din spatiu, incluzand o racheta anti-satelit, un laser de sol care ar putea distruge satelitii care graviteaza in apropierea orbitei Pamantului si o arma de hiperviteza care poate lovi tinte din spatiu.
In document se afirma ca este esential ca SUA sa refuze adversarilor sai accesul strategic in spatiu, deoarece succesul cere “un spectru complet de sisteme aeriene, pe mare si spatiale”, de care armata trebuie sa se foloseasca.
Mereu Pentagonul s-a raportat la spatiu ca la un posibil teren de lupta, insa propunerea de buget face tranzitia de la teorie la realitate. De altfel, Administratia Bush a lasat aceste optiuni militare deschise, in pofida opozitiei internationale in privinta prezentei armelor in spatiu.
Toamna trecuta, pentru prima data, SUA au blocat o rezolutie a ONU care cerea o interzicere a folosirii de arme in spatiu. In trecut, SUA s-a abtinut sa voteze in privinta unor masuri similare. Cum conferinta ONU in privinta dezarmarii opereaza pe baza de consens, SUA au blocat discutiile pe aceasta tema.
Proiectele „interzise”
Un proiect in valoare de 207 de milioane de dolari lansat de Missile Defence Agency prevede experimente pe micro-sateliti, incluzand folosirea unuia drept tinta pentru rachete. Experimentul este extrem de ingrijorator, potrivit unui raport al specialistilor de la Centrul Henry Stimson si de la Centrul pentru Informatii legate de Aparare, “aproape la fel de ingrijorator ca un test anti-satelit real”. Desi bugetul Apararii nu are prevazut un calendar pentru acest test, potrivit unui purtator de cuvant al Missile Defence Agency, el este destinat doar studierii rachetelor in timpul zborului.
Intr-un alt program, intitulat “Tehnologia Armelor Avansate”, Air Force vrea sa cheltuiasca 51 de milioane de dolari pentru experimente spatiale, incluzand testarea unor lasere care pot distruge satelitii. Alt program, care urmeaza sa inceapa in 2008, numit “Space-Based Interceptor Bed”, va presupune lansarea a cinci sateliti capabili sa doboare rachete. Missile Defence Agency a cerut 220 de milioane de dolari Congresului American pentru “Dispozitive Multi-ucigase”, un program despre care expertii spun ca va folosi drept interceptor al rachetelor.
Intre timp, Air Force doreste 33 de milioane pentru un Dispozitiv Tehnologic Hipersonic, capabil sa furnizeze incarcaturi utile militare in orice loc de pe glob, intr-o ora.
The Boston Globe
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.