Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 20 Noiembrie , 2006
Promovarea neconventionala a Maramuresului
Pe vremuri, in satul Costiui era o adevarata comunitate de dogari. Acum, au mai ramas doar doi-trei. Insa mestesugul lor a ramas doar o activitate predominant artizanala. De cand au aparut butoaiele de plastic, sau, mai nou de inox, dogarii au fost „uitati”, iar ucenicii dornici de a invata meserie nu se prea gasesc.
Asociatia „Valea Verde” din Sighetu Marmatiei, a scos pe piata un pliant inedit, intitulat „10 argumente culinare pentru vizitarea Tarii Maramuresului”.
Este vorba despre o minicarte de bucate traditionale morosenesti, care ofera vizitatorului o alta fateta, putin mediatizata, dar foarte atractiva, a Maramuresului.
Ciorba maramureseana, supa de usturoi, ciulamaua de ciuperci, coastele cu carnati si mamaliguta, rulada de hremzli, sarmalele cu pasat, varzarul, cozonacul sau prajitura cu branza, preparate in stil local, se constituie in tot atatea atractii pentru vizitatorul flamand!
Pliantul, semnat de Doina Ioana Balazs, Ion Maris si “inegalabila Mama Ioana Teleptean”, a fost lansat saptamana trecuta pe piata, si va fi, suntem siguri, un succes.
Mai ales ca respectivele mancaruri au fost „verificate” minutios de catre Radu Anton Roman, renumitul specialist in arta culinara romaneasca, ce a poposit anul trecut in ograda Doinei Balazs, unde a realizat si o emisiune TV.
Ion Maris, „omul cu ideea”, ne-a declarat: „De multa vreme doream sa realizez acest lucru. Pliantul respectiv urmeaza sa fie tradus curand in cateva limbi de circulatie internationala. Iar apoi, va urma un alt proiect speram, si anume realizarea unei carti de bucate maramuresene. Este pacat, multe dintre vechile retete dispar, asa ca trebuie sa le salvam pentru posteritate, si pentru noi, dar si pentru vizitatorii Maramuresului”.
Iata deci, cum maramuresenii se apropie tot mai mult de sistemul occidental de valori si promovare turistica, ce stie sa exploateze fiecare amanunt atractiv. Pana acolo mai este drum lung, dar pliantul „Argumentele culinare” aparut acum este un bun inceput. Asteptam cat mai multe si variate demersuri in acest sens!
Teofil IVANCIUC
teofil@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.