• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Noiembrie , 2018

Proiectul „FoodChains 4 Europe” - oportunități și provocări pentru dezvoltarea și inovarea produselor locale tradiționale din Maramureș

Pe parcursul celor cinci zile petrecute în Maramureș, par­tenerii internaționali ai proiectului „FoodChains 4 Europe” împreună cu experți din sectorul agro-alimentar din regiunile partenere au rea­lizat evaluarea de tip Peer Review, axându-se pe teme de interes pentru lanțul alimentar din județul nostru. Este vorba despre identificarea de produse locale cu potențial de piață și metode de sprijinire a producătorilor locali tradiționali, mo­dele inovative de asociații de afaceri în domeniul alimentar și mecanisme de sprijinire a acestora precum și metode inovative de ambalare și vânzare a produselor alimentare, inclusiv a celor tradiționale.
Experții internaționali au participat la seminarii, vizite și întâlniri de lucru cu producători reprezentativi din județ, precum și la o serie de evenimente interactive în care au fost implicați specialiști în domeniu și factori de decizie de la nivel local și regional, interesați în promo­varea produselor locale și tradiționale. Situația actuală a lanțului alimentar din județul Maramureș a fost analizată în cadrul seminarului organizat marți, 6 noiembrie 2018. Mesajele de bun venit au fost adresate de Ioan Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, iar Proiectul „FoodChains 4 Europe” a fost prezentat de șeful Biroului Relații Internaționale, Mihaela Lițe, managerul de proiect.
 

Conceptul „Bun de Maramureș” este o inițiativă a Consiliului Județean
 

Reprezentanți din partea Direcției Județene pentru Agricultură Maramureș, precum și ai asociațiilor de producă­torilor locali, ai GAL-urilor și ONG-urilor locale au făcut o trecere în revistă a situației actuale din Maramureș, cu referire la agenții economici din sectorul industriei alimentare. S-a discutat despre cele 65 de produse tradiționale și trei rețete consacrate atestate, despre măsu­rile de sprijin și susținere a produ­că­torilor locali dar și metode de cooperare în vederea pătrunderii pe piața locală, regională, națională și internațional. În cadrul întâlnirii au fost prezentate proiectele europene de succes în promovarea unei alimentații și vieți sănă­toase. Conceptul „Bun de Maramureș” a fost prezentat de managerul Proiectului „FoodChains 4 Europe”, Mihaela Lițe, fiind o inițiativă a Consiliului Județean Maramureș, care urmează să fie con­cretizată prin acest proiect. Vizitele și întâlnirile programate în cadrul evaluării Peer Review au fost efectuate în datele de 6 și 7 noiembrie 2018 la agenți economici implicați în diverse stadii și componente ale lanțului alimentar maramu­reșean, în sectoarele: lactate, brutărie, carne, creșterea animalelor și păsărilor, precum și în economie socială. Experții europeni au avut prilejul să observe varietatea rețetelor și sortimentelor de produse maramureșene, modul diferit de abordare în privința producției, promo­vării și desfacerii produselor locale precum și în privința furnizării de servicii care să răspundă nevoii și cererii consumatorilor locali pentru alimente tradiționale, sănătoase și de calitate.
 

Seminarul inter-regional de învățare „Tradiție și Inovare” a reunit specialiști români din domeniul universitar și nonguvernamental
 

Seminarul inter-regional de învățare „Tradiție și Inovare” s-a derulat la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, joi, 8 noiembrie 2018, reunind specialiști români din domeniul universitar și nonguvernamental, precum și experți străini din proiectul „FoodChains 4 Europe”. În cadrul seminarului au fost prezentate rezultate ale unor proiecte de cercetare în domeniile gastronomie moleculară, alimentație dietetică amba­larea produselor alimentare, inovarea produselor tradiționale. De asemenea, au fost aduse în atenție exemple de bună practică din domeniul promovării concertate a produselor locale din două țări partenere ale proiectului și proiecte europene de succes pentru promovarea unei alimentații sănătoase și pentru dezvoltarea de afaceri cu produse locale și tradiționale.


23 de echipe de studenți băimăreni au participat la Ediția 2018 a Concursului culinar „Costa”
 

Vizita la UTCN – Centrul Universitar Nord Baia Mare și Concursul culinar studențesc „Costa” au avut loc în după-amiaza zilei de joi, 8 noiembrie. În cadrul vizitei a fost prezentată Uni­versitatea din Baia Mare și a fost semnat acordul de cooperare dintre Univer­si­tatea AERES din Provincia Flevoland (Olanda) și UTCN - Centrul Universitar Nord Baia Mare, acordul reprezentând un rezultat concret al Proiectului „FoodChains 4 Europe”. Ediția 2018 a Concursului culinar „Costa” a reunit 23 de echipe de studenți băimăreni care au prezentat produse inovative, realizate după rețete proprii, sub îndrumarea cadrelor universitare de specialitate de la UTCN – Centrul Universitar Nord Baia Mare. Consiliul Județean Maramureș a asigurat o parte din ingredientele necesare concursului și a acordat diplome și premii tuturor participanților, decernând totodată un premiu special echipei care a realizat produsul „Dulceață de lapte”, cel mai apreciat de experții din regiunile partenere.
Întâlnirea Comitetului de Monitorizare al proiectului „FoodChains 4 Europe” s-a desfășurat la Consiliul Județean Maramureș, vineri, 9 noiembrie 2018, cu scopul de a analiza activitățile derulate în proiect până în prezent, rezultatele obți­nute și planificarea acțiunilor viitoare. Seminarul de prezentare a raportului preliminar al experților internaționali a încheiat evaluarea Peer Review in Maramureș. Observațiile inițiale ale specialiștilor din cele patru țări partenere ale Proiectului „FoodChains 4 Europe” evidențiază o serie de aspecte pozitive ale lanțului alimentar maramureșean. S-a dovedit că produsele tradiționale sunt apreciate de maramureșeni, producătorii maramureșeni punând pasiune în realizarea unor produse de înaltă calitate, iar Consiliul Județean Maramureș este puternic angrenat în sprijinirea produ­cătorilor locali. Totădată, a fost inițiată dezvoltarea brandului local „Bun de Maramureș”. Proiectul FC4EU repre­zintă o oportunitate pentru stimularea, sprijinirea și accelerarea dezvoltării firmelor locale din domeniul alimentar. Recomandările experților vor fi prezentate în cadrul Raportului final al evaluării Peer Review și vor viza toate cele trei teme avute în vedere de evaluarea Peer Review. Pe baza recomandărilor, Con­siliul Județean Maramureș va realiza un plan de acțiune care va include și introducerea unui sistem de etichetare pentru produsele locale, denumit „Bun de Maramureș”. Această etichetă reprezintă o garanție oferită de Consiliul Județean Maramureș cu privire la potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județ, deoarece folosește resurse locale și este produs pe baza unei rețete tradiționale sau prin tehnici inovative axate pe calitate și nu pe cantitate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.