• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iulie , 2012

Proiectele Maramureşului, la Bucureşti. Începe războiul!

Zilele trecute, administraţia judeţului Maramureş a trimis la Ministerul Dezvoltării o listă cu proiectele prioritare pentru judeţ. A fost prima „întâlnire” a preşedintelui Zamfir Ciceu cu cerinţele funcţiei pe care a câştigat-o în alegerile din 10 iunie. Materialul pregătit de aparatul tehnic al Consiliului Judeţean a fost, de fapt, un tom cât o cărămidă, în care sunt trecute multe proiecte, dar şi politici investiţionale ale judeţului.

 
 

Ministrul Dezvoltării a solicitat, probabil, judeţelor din ţară să trimită aceste materiale pentru a se desena politica investiţională a României pentru perioada 2014-2020. Pentru Maramureş va fi o perioadă mai mult decât importantă. Dacă nici acum nu vom reuşi să impresionăm guvernul României în aşa fel încât să se deschidă „robinetul” şi spre nordul ţării, vom rămâne aceiaşi izolaţi ai sorţii, ca în ultimii 20 de ani.

Pentru a afla mai multe despre această operaţiune, am vorbit în stânga şi în dreapta, înainte de a merge la prezident. Discuţii neoficiale şi nu cu oficiali maramureşeni, dar cu oameni care ştiu totul despre nordul României. Nemulţumirile maramureşenilor au ajuns până în gâtul celor care ştiu de ce suntem în această situaţie. Evident că totul se învârte în jurul politicului.

Din această perspectivă, ei, cei care cunosc, au spus un mare adevăr. Nu este unul care nu s-ar cunoaşte, dar atunci când ele vin din partea unor cunoscători, adevărurile capătă o altă greutate.

Fără a face teoria chibritului, să ne amintim că, în urmă cu ceva ani, Maramureşul a avut statutul de zonă defavorizată. Parcă ne amintim ce bucurie a fost atunci când s-a anunţat că suntem defavorizaţi şi vom bea miere din cupele finanţărilor, a investiţiilor ce vor veni spre judeţ. Ba, au fost şi câţiva miniştri maramureşeni care au pus umărul, serios, la propăşirea unui judeţ care, la acea oră, avea o industrie ce „duduia”.

Parcă ne aducem aminte de sumele ameţitoare ce au fost direcţionate spre Maramureş, investiţii şi câte alte beneficii ale unei zone defavorizate.

Acum, privim în pustietatea numită Maramureş şi ne întrebăm unde s-au dus banii. În afară de câţiva fericiţi ai sorţii ce au viloace, maşini, terenuri şi alte acareturi, nu prea se vede că acest judeţ a fost o zonă defavorizată. Nimic, suntem izolaţi şi fără industrie, zootehnie, turism.

În rest, un program ce se derulează prin Direcţia Agricolă şi care se numeşte: „vaca defavorizată”. Aici se dau ceva bani celor care au vaci. Evident că titulatura programului nu are de-a face cu zona defavorizată.

Poate bogătaşii Maramureşului, unii se plimbă pe la noii conducători, ne vor explica şi nouă unde s-a dus viitorul acestui judeţ.

 

Această introducere la subiectul cu proiectele prioritare pentru Maramureş este un fel de răbufnire. Noi, cei din presă, am văzut astfel de secvenţe de nenumărate ori. Am văzut politicieni care au spus şi nu au făcut. Cei de acum încă nu au apucat să spună. Noi sperăm să şi facă!

Zamfir Ciceu a fost corect şi a spus că materialul trebuie parcurs, că el a fost pregătit dinainte, că este orientativ pentru ministerul ce doreşte să facă o proiecţie a bugetului, o estimare. În perioada următoare tot materialul va fi studiat, aprofundat şi se va face o ierarhizare a celor care sunt prioritatea priorităţilor. Ciceu are o misiune grea şi ne dorim ca preşedintele să facă ce trebuie pentru judeţ, nu pentru partide. Din acest punct de vedere este absolut necesară colaborarea cu Primăria Baia Mare. Nordul ţării are nevoie de politicieni care se bat pentru acest judeţ pentru a nu rămâne unul de mâna a doua. Unii afirmă că am pierdut toate trenurile şi pentru noi nu mai este decât o haltă. Noi sperăm că lucrurile nu stau aşa şi în numere viitoare ale GAZETEI vom veni, reveni şi cu argumente.

Cele mai multe proiecte sunt pe infrastructură rutieră. Evident!

Pe acest segment sunt 47 de proiecte, mai mari sau mai mici ca valoare. Ele există, dar nu avem vreo garanţie că vor intra în vederile guvernului. De asemenea, sunt şi alte proiecte, din mai multe localităţi şi, bineînţeles, din Baia Mare.

Una peste alta, politicienii maramureşeni au datoria de a se bate pentru acest judeţ. Prima bătălie a început de ceva vreme, pentru Aeroport. Baia Mare, la concurenţă cu Satu Mare. Noi am depus cererile de finanţare de anul trecut. În mod normal se merge pe principiul „primul venit, primul servit”. În concluzie, avantaj pentru noi. Dar ei au ministrul transporturilor, un sătmărean care în vremuri mai complicate pentru el a fost şi prin Baia Mare pentru a găsi sprijin.

Cine se pune cu ministrul transporturilor?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.