• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 August , 2012

Proiectele băimărene şi critica primarului spre ministere

Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, a prezentat presei băimărene un bilanţ, la jumătate de an, al investiţiilor în infrastructura Băii Mari, dar şi al demersurilor făcute la mai multe ministere pentru obţinerea unor imobile importante pentru oraş şi judeţ.

 

Chiar dacă este o perioadă tulbure în politica românească, administraţiile locale trebuie să funcţioneze. În acest sens, primarul băimărean este de părere că nu are importanţă cine este la putere, ci important este ce se face pentru localităţile şi oraşele româneşti. Cătălin Cherecheş critică guvernul şi le transmite celor din Bucureşti că populaţia este sătulă de neînţelegeri politice.

„Voi prezenta demersurile pe care le facem la nivel guvernamental, pe fiecare minister, pentru a genera o dezvoltare echilibrată a municipiului Baia Mare. Doresc să fac public modul în care unele ministere înţeleg funcţionarea administraţiei locale. Acest lucru trebuie înţeles şi de cei care reprezintă guvernul României în teritoriu, de cei care reprezintă instituţiile centrale în Maramureş, astfel încât să putem să găsim o cale de rezolvare a unor probleme care, din păcate, de 20 de ani nu s-au rezolvat, sau mai mult decât atât, s-au agravat”, a spus Cătălin Cherecheş.

 

Referitor la investiţiile în infrastructură, primarul a prezentat ce lucrări sunt în execuţie sau urmează să intre în lucru.

„În perioada martie-august au fost realizate investiţii pe bulevardul Republicii. Aici au fost remediate deficienţele de execuţie pe banii constructorului, iar peste o săptămână vom face recepţia acestor lucrări. Au fost executate lucrări în cartierul Valea Borcutului, cartierul Săsar, respectiv reabilitări de străzi, executarea unor parcări, a unor spaţii pentru întoarcerea autobuzelor. Au fost executate lucrări pe bulevardul Independenţei şi pe strada Victoriei. În cartierul Valea Roşie am realizat reabilitarea mai multor străzi. Au fost executate lucrări de regularizare a Văii Roşii, vor fi realizate lucrări în zona Liceului de Artă, reabilitare, executare de parcări. Alte lucrări au fost executate în cartierul Griviţei, cartierul Ferneziu şi cartierul Oraşul Vechi. Se fac lucrări complexe la Podul Viilor. Facem consolidarea acestui pod şi avem o amenajare arhitecturală, specială. Se ştie că acest pod este unul istoric şi am gândit un proiect astfel încât să redăm farmecul de altădată al acestui pod. El va avea aspectul de odinioară, inclusiv vom sugera şi poarta de intrare în oraş care  s-a aflat în zona acestui pod.

Apoi, vom intra la reabilitarea sistemului rutier care se va face cu piatră naturală. În toată zona protejată a oraşului aceste lucrări se vor realiza cu piatră cubică, acolo unde vorbim de circulaţie rutieră sau cu piatră naturală acolo unde discutam de acces şi circulaţie pietonală. Strada Monetăriei, strada Carpaţi vor fi reabilitate cu piatră cubică. Îmi pare rău că multe străzi importante din municipiu Baia Mare şi care au avut un sistem rutier din piatră cubică au fost reabilitate şi din păcate, de ani de zile, piatra cubică nu mai există. Să dau doar exemplul străzii Mihai Eminescu sau chiar strada Victoriei, unde erau zeci de camioane de piatră cubică şi din păcate nu mai sunt. Ar fi fost foarte utilă în acest moment în zona istorică a oraşului”, a spus Cătălin Cherecheş.

Lista lucrărilor este mult mai lungă, practic în toate cartierele băimărene se lucrează pentru reabilitare, modernizare s-au refacere de străzi, parcări, trotuare. Ce este foarte important, se fac lucrări pe artere din cartiere, drumuri pe care, poate, nu s-au făcut lucrări de reparaţii niciodată. Se află într-un stadiu avansat procedura de începere a lucrărilor din PIDU. Este posibil ca până la sfârşitul lunii august să înceapă lucrările la strada Grănicerilor. Se lucrează pentru pornirea lucrărilor şi la şoseaua de centură.

 

Ministere care se fac că lucrează

 

Primarul băimărean a făcut mai multe demersuri spre ministere, dar a constatat că politica bate interesul cetăţenilor. Cătălin Cherecheş este nemulţumit de reacţia ministerelor respective.

 „Cel mai intens demers l-am făcut către ministerul Educaţiei pentru preluarea bazelor sportive. Se ştie că aceste baze ridică multe probleme şi pot să spun că sunt o ruşine pentru minister, pentru DJTS, pentru CSM, cei care le administrează. Mă refer la Ştrandul municipal şi terenul de Atletism. Eu nu am mers la ministerul Educaţiei să cer bani, am fost pentru a ne transfera aceste obiective pentru a putea investi noi bani, noi, autoritatea locală, pentru a genera nişte spaţii de sport şi agrement, aşa cum îşi doresc băimărenii. Din păcate, vara, băimărenii aleargă în praf, iar toamna în noroi. Cred că a venit momentul să se trezească cei responsabili din zona sportului, la nivelul judeţean, respectiv să se trezească ministerul Educaţiei. În cazul ştrandului, trebuie să primim un rezultat favorabil pentru a avea timp să facem lucrările, în aşa fel încât anul viitor băimărenii să poată beneficia de noul ştrand.   Mi-aş dori ca în acea zonă să generăm un spaţiu pentru sport şi agrement mai amplu.

Am făcut un alt demers către ministerul Apărării pentru preluarea unei suprafeţe de 20 de hectare din tancodromul care se află în Baia Mare. Acolo sunt circa 70 de hectare.Acolo ar fi un teren pentru funcţiuni de servicii şi industrie. Ar putea fi şi un spaţiu pentru un cartier social.

Dar, bănuiesc că ministerul Apărării, făcând parte din guvern, nu are, prin reprezentanţii săi, vreme de muncă, ci aşa cum ne-am obişnuit, doar de politică. Mi-aş dori ca guvernul României să se ocupe mai mult de ceea ce înseamnă relaţie cu autorităţile locale şi cetăţenii şi să o lăsăm mai uşor cu politica. Sunt multe lucruri de rezolvat şi prea puţine se rezolvă în ultima perioadă.

La fel, avem un demers care ar fi interesant şi pentru Parchet şi DNA, respectiv situaţia Cinematografului Minerul. Noi am făcut o solicitare pentru preluarea acestui cinematograf, de fapt o emblematică sală de spectacole pentru Baia Mare, pentru a o reabilita şi a o reda publicului băimărean. Din păcate, ne-am trezit cu un blocaj la ministerul Culturii, nu de acum, ci de mai mulţi ani în urmă. La complexul Minerul s-au reabilitat mai multe părţi din clădire, acoperişul şi surprinzător, cei care au reabilitat, solicită o sumă enormă de bani ministerului Culturii. Probabil, este o inginerie pentru a pune mâna pe acel cinematograf. Dar voi avea în scurt timp toate datele şi nu voi avea nici un fel de emoţie să le transmit mai departe, în momentul în care vom vedea că lucrurile frizează penalul.

Apoi, ministerul Dezvoltării este în curs de a ne aproba încă două blocuri ANL, iar din septembrie, România va primi 300 de milioane de euro pentru reabilitări de blocuri doar în municipiile reşedinţă de judeţ. Noi sperăm să primim undeva la cinci-şase milioane de euro.

Un ultim aspect, dorim să realizăm la nivelul municipiului un pol de competitivitate. Ca şi parteneri vom avea CL, Centrul Universitar Nord, CDIMM şi societăţi din zona fabricării componentelor electrice şi componente şi ansambluri pentru industria auto. Dorim să accesăm prin ministerul Economiei suma de 13 milioane de euro pentru realizarea unei zone de cercetare şi producţie, pe o suprafaţă de 25 de mii de metri pătraţi de hale. Acest teren îl avem deja în proprietate”, a spus Cătălin Cherecheş.

 

Eternul drum rapid

 

Legat de revenirea proiectului Drumul Rapid Baia Mare-Petea, primarul Băii Mari a făcut câteva observaţii interesante.

„Chiar vreţi să aflaţi ce părere am faţă de cei de la ministerul Transporturilor şi cei de la CNADR? Au fost şi la mine în birou! Vreţi să le spunem băimărenilor şi maramureşenilor, corect, care este situaţia?

Din punctul meu de vedere, ca unul care cunoaşte zona politică, chiar dacă sunt mai tânăr…în acest caz avem două aspecte! Primul aspect: se doreşte realizarea unei licitaţii, pentru proiectare, execuţie, inclusiv pentru exproprieri. Fără să existe fonduri în acest moment! Nu ştiu de ce fac astfel de anunţuri dacă nu au fondurile asigurate. De ce trebuie să ştii din start care este constructorul, sau care e cel care proiectează, ori cel care face tranzacţiile pentru terenuri. Aici sunt trei firme: cea care construieşte, cea care proiectează şi firma de avocatură care cumpără terenurile.

De ce e aşa mare grabă, dacă nu ştii şi nu te bazezi pe nişte bani? De ce este aşa mare grabă să ştii care sunt firmele? Al doilea aspect: Se apropie alegerile parlamentare. Din Satu Mare sau din zona Maramureş vor iar să păcălească electoratul. De fiecare dată când sunt alegeri parlamentare se vine cu acest drum, dar nu s-a făcut nimic. Ar trebui ca cei de la ministerul Transporturilor să ne spună care sunt sursele de finanţare, după aceia să vină cu chestiuni tehnice”, a spus Cătălin Cherecheş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.