• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Octombrie , 2018

Proiecte uşoare, consilieri liniştiţi, o ofertă interesantă

Sala Europa, pregătită de şedin­ţă îşi întâmpină „me­senii” cu un aer împrospătat, iluminatul îmbunătăţit şi cei care aran­jează lucrând de zor. Sticlele de apă minerală plată sunt aranjate după o linie imaginară, nici mai sus, nici mai jos, iar borderourile de hârtie, totuşi consilierii primesc borderouri pe hârtie, doar ei, sunt aşezate în acelaşi loc, după aceeaşi logică a ordinii. De la uşa de intrare în sala Europa, masa rotundă arăta chiar bine. Atunci am sesizat că lipseau şi acele perdele lamelare, antice, murdare. Lumina de afară a completat fericit lumina artificială din interior.


Aleşii băimărenilor au venit în număr de 17, un cvorum suficient pentru ca şedinţa să se desfăşoare fără probleme. Singura notă discordantă, noua mustaţă a consilierului Ioan Mandra. Cel puţin, aşa se vedea de la distanţă. Altfel, Mandra a fost foarte activ, în vervă, chiar a pus mai multe întrebări.
Un proiect aşteptat a fost cel în care s-a aprobat organizarea în Baia Mare a evenimentului cultural „Tot ce-i românesc nu piere”, un concert susţinut de Tudor Gheorghe şi orchestra Concer­tino din Chişinău. Proiectul a trecut fără probleme, iar primarul Cătălin Chere­cheş a spus că acest concert are o durată de trei ore şi va fi susţinut în sala mare a Catedralei ortodoxe. Intrarea va fi liberă.
Alte două proiecte au fost iniţiate de organizaţiile de tineret pentru organizarea „Galei Tineretului din România” şi a „Summitului Tinerilor 2018”, manifestările sunt în cadrul programului „Baia Mare - Capitala Tineretului din România”.
Următorul proiect aproba repartizarea locuinţelor sociale disponibile propuse de către comisia de locuinţe. Proiectul a fost votat, dar Cătălin Cherecheş a spus că trebuie revăzute condiţiile pentru acordarea acestor locuinţe. Primarul a povestit că a primit în audienţă o persoană cu dizabilităţi, o persoană care nu vede, nu aude şi care a terminat mai multe forme de învăţământ superior, o femeie supercalificată ce nu poate primi o astfel de locuinţă deoarece nu este căsătorită şi nu are copii. Aceste „lipsuri” oferă un punctaj inferior celor care au mulţi copii. Primarul consideră că este necesar a se termina cu acest gen de criterii pentru ca toată lumea să aibă şansa obţinerii unei locuinţe sociale.

Dar cel mai interesant punct al şedinţei a avut loc la Diverse.
Unul din punctele diverse era o ofertă de vânzare a SC Urban Invest SRL, din Braşov, a terenurilor în suprafaţă de 320.000 mp situate în Baia Mare, pe strada Eliberării. Este vorba de terenurile de la Cuprom, iar oferta a fost făcută către Consiliul Local Baia Mare.
Această ofertă a fost depusă în 18 octombrie, iar în ziua şedinţei extraordinare un reprezentat al firmei braşo­vene a fost în Baia mare pentru susţi­nerea ei.
Consilierii au cerut câteva date. Este vorba de terenurile de la Cuprom şi care au fost în proprietatea băncii Piraeus. O divizie a acestei bănci a intrat în posesia unei părţi mari din terenurile de la Cuprom.
Consilierii au cerut date despre ofertă şi dacă ar urma să se respecte cerinţele de mediu având în vedere că firma din Braşov este un dezvoltator imobiliar. Cristian Niculescu Ţâgârlaş a avut o opinie interesantă. El a spus că în cazul acestor terenuri care aveau multe clădiri s-au petrecut în decursul anilor afaceri oneroase deoarece clădirile în mare parte au dispărut, iar municipiul a fost lipsit de o sumă importantă deoarece nu s-a plătit taxa de demolare. De asemenea, s-a mai spus că nici cerinţele de mediu nu au fost îndeplinite. Se ştie că aceste terenuri sunt foarte poluate, degradate şi asupra lor nefiind făcute intervenţii de decontaminare.

Până la urmă a fost invitat reprezentatul firmei din Braşov, recuperat din parcarea Primăriei, omu’ fiind pe drum spre aeroport.
A venit, s-a prezentat şi a explicat că grupul de firme din care face parte se ocupă cu proiecte imobiliare de mari dimensiuni şi că au preluat terenurile de la bancă prin contract de vânzare-cumpărare. El a spus că au preluat terenurile cu toate obligaţiile, inclusiv cele de mediu. Legat de oferta în sine, a spus că firma din Braşov a aflat din presă că municipiul Baia Mare ar dori să cumpere aceste terenuri.
Oferta a fost de 2,7 milioane de euro, iar în finalul ofertei se spunea că terenurile respective prezintă un interes deosebit pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei… dezvoltare urbană şi multe astfel de formulări care dau bine pe hârtie. În realitatea de pe teren lucrurile stau altfel. Omu’ nu a putut explica problematica de mediu şi a părut că nu înţelege faptul că taxele de demolare nu au fost plătite. El părea că nu ştie (firma n.red.) exact ce supraedificate sunt pe terenurile respective.

Oricum, este un subiect interesant. Vom vedea ce se va întâmpla cu această ofertă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.