• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2015

Proiecte pentru Aeroportul Internaţional Baia Mare

Zilele trecute a avut loc o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean Maramureş în sala nouă de şedinţe a instituţiei. Au fost discutate zece proiecte de hotărâre, între care câteva de interes general. Consilierii judeţeni au venit la şedinţă chiar dacă afară canicula îşi făcea de cap. Căldură mare!

 
 

Şefii unor direcţii din administraţia maramureşeană au venit la întâlnirea cu aleşii maramureşenilor cu zâmbetul pe buze. Doamnele, cu ţinute adecvate sezonului cald, iar domnii, cu pantaloni şi cămăşi subţiri. Unii chiar racordaţi la tendinţele modei, semn că funcţionarii şi consilierii citesc revistele de specialitate şi vizitează magazinele de haine cu fiţe sau fără fiţe.

Preşedintele Zamfir Ciceu a venit îmbrăcat corect şi a aşteptat venirea primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş. Acesta a asistat la dezbaterea punctului de pe ordinea de zi cu privire la Castelul Pocol. De mai mult timp, Primăria Baia Mare a solicitat preluarea acestui imobil pentru a-l reabilita şi al reda circuitului turistic. Castelul Pocol este în patrimoniul public al CJ Maramureş. Recent, conducerea Consiliului Judeţean a transmis că va supune plenului hotărârea prin care Castelul este trecut la municipiul Baia Mare. Acum era nevoie de votul consilierilor.

 

Primarul Cătălin Cherecheş a vorbit despre ce se doreşte a se realiza la Castel, iar preşedintele Zamfir Ciceu a citit o adresă primită la CJ în legătură cu subiectul Castelul Pocol. Ciceu a spus că nu ştie de ce a venit acum adresa, dar le cere consilierilor un punct de vedere.

În adresă, o firmă din Bistriţa-Năsăud îşi face cunoscută intenţia de a participa la punerea în valoare şi conservarea Castelului.

Pentru acest scop, firma în cauză propune realizarea unei investiţii în parteneriat public-privat în temeiul L 178/ 2010 pentru reabilitarea clădirii. Se solicită concesionarea bunului sau cumpărarea, în cazul în care Castelul va fi trecut în domeniu privat, iar preţul ar fi unul acceptat. Se mai spune în adresă că pentru realizarea acestui scop au avut discuţii cu alţi parteneri, inclusiv persoane fizice şi juridice din Maramureş. Adresa a stârnit câteva discuţii şi s-au bătut apropouri cu privire la persoanele care ar fi putut lua parte la acest demers, fără a se da şi nume.

Până la urmă, consilierii judeţeni au respins adresa citită de preşedinte şi s-a dat vot favorabil pentru trecerea clădirii şi anexelor în patrimoniul public al Băii Mari.

Valoarea de inventar a acestor bunuri este de 721.498,15 lei, din care clădirea Castel (din 1906) în suprafaţă construită de 440 de metri pătraţi face 143.116,55 lei. Mai este o clădire anexă, o lemnărie, gheretă, fântâni de beton şi terenul aferent în suprafaţă de 7700 metri pătraţi. 

 

Două proiecte importante pentru handbalul maramureşean au primit vot favorabil din partea consilierilor judeţeni. HCM Minaur va primi 350 de mii lei, iar HCM Baia Mare primeşte 225 de mii lei de la bugetul judeţului.

Şi Aeroportul Internaţional Baia Mare a avut două proiecte de hotărâre pe borderoul de şedinţe.

 

La primul proiect s-a aprobat implementarea proiectului: „Extinderea şi modernizarea suprafeţei aeroportuare la Aeroportul Internaţional Baia Mare”, în cadrul POS Transport 2007-2013.

Astfel, hotărârea CJ Maramureş 8/2012 cu privire la extinderea şi modernizarea suprafeţei a fost modificată cu noile date şi cifre. Valoarea totală a proiectului este 86.991.000 lei. Valoarea eligibilă este de 70.154.032 lei, din care finanţare nerambursabilă UE în valoare de 59.630.927 lei, iar 9% vine de la bugetul de stat. Contribuţia CJ Maramureş este de 2%, respectiv 1.403.081 lei. Peste 16 milioane de lei reprezintă TVA şi este suportat temporar de Aeroport.

 

Al doilea proiect de hotărâre se referă la aprobarea amplasamentului lucrării de utilitate publică, extinderea pistei şi a listei cuprinzând terenurile ce se expropriază şi sumele individuale aferente despăgubirilor.

Valoarea totală a despăgubirilor este de 2.845.842 lei. Cea mai mare suprafaţă de teren expropriată a fost de 70.488 metri pătraţi, cu o valoare de 740 de mii lei. Cea mai mică suprafaţă de teren expropriată a fost a unui cetăţean din Tăuţii Măgherăuş, respectiv 61 de metri pătraţi în valoare de 43 de lei.  

 
 

Hotărârea CJ Maramureş 8/2012 cu privire la extinderea şi modernizarea suprafeţei a fost modificată cu noile date şi cifre. Valoarea totală a proiectului este 86.991.000 lei. Valoarea eligibilă este de 70.154.032 lei, din care finanţare nerambursabilă UE în valoare de 59.630.927 lei, iar 9% vine de la bugetul de stat. Contribuţia CJ Maramureş este de 2%, respectiv 1.403.081 lei. Peste 16 milioane de lei reprezintă TVA şi este suportat temporar de Aeroport.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.