• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Noiembrie , 2013

PROIECT ŞCOLAR MULTILATERAL COMENIUS

Proiectul şcolar multilateral Comenius „Traditional Openair Games to Improve Children’s Skills - Topgames” face parte din Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii cu sprijin financiar de la Comisia Europeană.

 
 

Acest proiect va reuni pe parcursul celor 2 ani de colaborare (2013-2015) participanţi din cele 9 ţări implicate: Bulgaria, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, România, Spania, Turcia şi Ungaria. Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare (director prof. Mureşan Grigore) este reprezentanta României în acest proiect.

 

Proiectul este conceput astfel încât pe parcursul său să se desfăşoare 24 de mobilităţi în ţările participante cu   scopul precis de a asigura continuitatea, evaluarea şi planificarea activităţilor. Fiecărei şcoli partenere îi va reveni realizarea unui produs final. Mobilităţile ce se vor realiza în toate ţările implicate în proiect vor avea ca scop precis întărirea încrederii în sine a elevilor, vor promova spiritul de echipă astfel încât elevii participanţi să depăşească barierele culturale şi de limbă.

 

Prima mobilitate a avut loc în perioada 3-8 noiembrie şi s-a desfăşurat la şcoala Konak Misak-I Milli Ortaokulu din Izmir, Turcia. De la Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare au participat trei cadre didactice, reprezentând toate nivelurile de învăţamânt şi management şcolar (profesor de limba engleză Monika Bandi – coordonatorul proiectului, profesor Mureşan Grigore – director, învăţător Ierima Maria) şi un elev, Dragoş Denisa, din clasa a VII-a B. Alături de aceştia au mai participat 19 cadre didactice din şcolile partenere.

 

La prima întâlnire de lucru s-au pus în discuţie calendarul activităţilor şi mobilităţilor pentru perioada următoare, s-au trasat responsabilităţile fiecărei şcoli şi s-au împărţit sarcinile de lucru. Fiind prima reuniune de proiect, fiecare şcoală a prezentat un material de promovare a regiunii şi a şcolii de provenienţă. Un rol important l-a ocupat alegerea prin vot deschis a logo-ului oficial al proiectului. În prealabil, fiecare şcoală participantă a desfăşurat un concurs de logo-uri în şcoală, urmând ca logo-ul câştigător al fiecărei şcoli să fie prezentat la întâlnirea de la Izmir.

 

Logo-ul realizat de elevii Şcolii gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare a fost desemnat logo-ul oficial al proiectului, astfel încât acesta va fi prezent pe toate actele oficiale şi pe produsele finale realizate în cei doi ani de activitate.

 

De o importanţă majoră s-a bucurat şi site-ul proiectului care a fost prezentat în detaliu de către creatorii acestuia. S-au discutat termenii în care se va realiza unul din produsele finale, şi anume glosarul care va cuprinde informaţii utile despre ţările participante, cele mai relevante cuvinte şi expresii în legătură cu tema proiectului.

 

Tot în cadrul activităţilor desfăşurate s-a înscris şi realizarea de comun acord a chestionarelor ce vor fi aplicate elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor în perioada ce urmează pentru o mai bună monitorizare a proiectului.Ca parte integrantă a proiectului s-au introdus datele de identificare a fiecărei şcoli din proiect pe platforma eTwinning, unde se vor încărca toate produsele intermediare şi finale ale proiectului pe măsură ce acestea vor fi realizate.

Activităţile au continuat cu vizitarea şcolii, cu discuţii purtate cu directorul şcolii din Izmir, profesor Makbule Taskin şi cu cadrele didactice turce, cu dialoguri cu elevii şcolii, cu participarea elevei şcolii noastre la orele de limba engleză şi matematică la clasa a VII-a, cu împărtăşirea experienţelor din diverse sisteme educaţionale europene. Un grup de elevi de la şcoala turcă a ţinut un mini recital de muzică tradiţională, demonstrându-şi măiestria acumulată la orele opţionale de învăţare a unui instrument muzical.

 

Întâlnirea coordonatorilor de proiect din fiecare ţară cu primarul regiunii Konak a subliniat importanţa acestui proiect în comunitatea locală şi a avut ca scop prezentarea fiecărei şcoli şi a localităţii de provenienţă.

Vizitarea Muzeului jocurilor tradiţionale din Izmir a fost o activitate gustată de toţi participanţii, cu mic cu mare. Acţiunile desfăşurate în echipe mixte de cadre didactice din diferite ţări au adus în prim plan dezvoltarea abilităţilor de comunicare, de interrelaţionare şi cooperare. La întoarcerea în ţară, fiecare şcoală participantă va avea rolul de a disemina activităţile de la prima reuniune, de a realiza colţul Comenius, de a reactualiza site-ul proiectului şi de a aplica chestionarele făcute la Izmir.

Următoarea reuniune de proiect va avea loc în luna ianuarie 2014 la şcoala din Favara, Italia şi va viza activităţi de monitorizare a proiectului şi ale acţiunilor întreprinse între cele două întâlniri de lucru, atât la nivel de fiecare unitate şcolară, cât şi la nivel de proiect, în general.

Toate aceste mobilităţi sunt o bună ocazie pentru cadrele didactice şi pentru elevii şcolii de a-şi lărgi orizonturile cunoaşterii, de a veni în sprijinul acestora în modelarea procesului educativ cu scopul de a atinge standarde europene în materie de educaţie.

 
 

Prof. Monika Bandi – coordonator proiect Comenius

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.