• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Februarie , 2006

Prohibitia aviara

Aparitia gripei aviare si concurenta produselor de import au afectat grav jucatorii autohtoni de pe aceasta piata. Potrivit estimarilor, producatorii de carne de pasare au inregistrat, numai in ianuarie, pierderi de aproape 13 milioane de euro. In acest context, guvernul a decis recent sa mareasca taxele vamale de la 45% la 70%, pentru o perioada de 6 luni. Epidemia de gripa aviara si concurenta neloiala din domeniu i-a adus pe multi crescatori si procesatori de carne de pui din Romania in pragul falimentului. Dupa ce au aratat in numeroase randuri ca in Romania ajunge carne de pasare din SUA sau Canada la preturi modice, de circa 600 de dolari pe tona, guvernul a luat, in sfarsit, masuri. Recent, executivul a decis ca taxele vamale pentru importurile de carne de pui sa fie majorate de la 45 la 70%. Avand in vedere faptul ca preturile de import se reduc constant, masura nu-i scapa de probleme pe crescatorii interni. Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), a salutat adoptarea masurii, dar a considerat ca aceasta este insuficienta, adica avicultorii autohtoni nu scapa de concurenta neloiala. Intr-un comunicat de presa al UCPR se arata ca “cele doua pozitii tarifare (jumatati posterioare si sferturi; pulpe si parti de pulpe), la care s-a majorat taxa vamala, au reprezentat in anul 2005, 72% din totalul de importuri, iar preturile de import in anul 2005 au fost cuprinse intre 550 – 600 USD / tona fata de 1200 – 1300 USD/tona, pret la care se importau in anul 2000”. Americanii-s de vina! Una dintre principalele probleme ale avicultorilor este cantitatea de carne de pasare importata din tari precum SUA sau Canada. Motivul? In aceste tari, pasarile sunt hranite cu furaj in componenta caruia intra fainuri proteice de origine animala, fapt nepermis in Romania de normele UE. Mai mult, aceste produse vin “la vrac” in tara noastra fara a fi necesar, ca si in cazul produselor romanesti, impachetarea individuala, etichetarea lotului, a termenului de valabilitate, adresei si numarului de telefon al producatorului sau a stampilei Directiei Sanitar-Veterinare. Valentin Trifoi, directorul comercial al AVIMAR, precizeaza care sunt implicatiile lipsei de restrictii la importuri: “noua ne este interzisa folosirea fainurilor proteice de origine animala sau a biostimulatorilor. Un pui de o zi ajunge la greutatea maxima in circa 42 de zile, iar prin biostimulatori si hormoni de crestere, timpul de crestere se injumateste. Pentru comercianti aceste importuri sunt profitabile. Chiar daca pulpele nu vin ambalate, si-au personalizat pungile, si-au cumparat masini de vidat si tot vand produse de import. In conditiile in care nivelul de trai este inca scazut, consumatorii cumpara ce e mai ieftin, chiar daca e de calitate proasta.” La regresul economic al crescatorilor si procesatorilor interni de carne de pasare a contribuit si mediatizarea excesiva a gripei aviare. “Vanzarile s-au redus cu circa 40% din aceasta cauza, dar in alte tari a fost epidemie si nu a fost mediatizata la fel de mult. Consumatorii trebuie sa stie ca daca fierb sau prajesc bine carnea si ouale nu exista nici un risc de imbolnavire. La AVIMAR, procesul de productie este in permanenta supravegheat de Directia Sanitar Veterinara si de Control Alimentar, prin medici veterinari din abatoare, care prin stampila aplicata fiecarui produs, confirma faptul ca se poate consuma fara nici un pericol de imbolnavire”, a declarat Trifoi. Pierderi de 1.500 de miliarde Potrivit UCPR, pierderile din ultimele 4 luni depasesc 1.500 miliarde de lei vechi. Trifoi spune ca acestea au fost cauzate de “nepopularea conform fluxului tehnologic, intarzierea sacrificarilor, cauzate de restrictii sau stocuri mari de carne, scaderea pretului la vanzare, costurile suplimentare pentru stocarea carnii intarziate la livrare si cheltuielile suplimentare de dezinfectie. Spre exemplu, la sfarsitul anului trecut, AVIMAR a avut 300 de tone pe stoc, ceea ce nu s-a mai intamplat de foarte mult timp. Iar stocul inseamna, implicit, si necesitatea unui spatiu de depozitare”, a spus Trifoi. Avicultorii spera intr-o relansare a pietei autohtone dupa majorarea taxelor vamale la importuri. Ramane de vazut ce se va intampla dupa ce masura va expira. Cat despre preturi, UCPR sustine ca aceastea “nu vor suferi modificari in perioada urmatoare”. Clasificarea oualor Legea impune ca fiecare colector, centru de ambalare sau producator de pe piata desfacerii oualor sa aiba un numar de identificare (tara, judetul si numarul de ordine in cadrul judetului). Iar ouale vor fi clasificate in doua categorii: A si B (folosite in industria alimentara). Ouale din categoria A se vor clasifica dupa greutate in XL - foarte mari, L - mari, M - medii si S - mici. “Noi avem deja o masina de sortare a oualor dupa greutate si am primit si coduri pentru fiecare categorie, MM001 pentru producator, MM002 pentru ambalator si MM003 pentru colector.” - Valentin Trifoi, director comercial AVIMAR Revendicari Potrivit unui comunicat de presa al Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, masura guvernului va avea efecte pozitive, insa crescatorii de pasari considera ca masurile de sprijin ale sectorului trebuie sa fie continuate prin: * acceptarea la import numai a carnii de pasare care respecta tehnologiile europene de crestere a pasarilor, tehnologii pe care tara noastra le-a implementat deja; * acceptarea la import a cantitatilor de carne care respecta regulile de igiena si comercializare din legislatia interna, care se afla in acord cu cea europeana; * certificarea sanitar-veterinara a carnii importate sa se faca in conformitate cu legislatia romaneasca (armonizata cu cea europeana) fara aplicarea unor derogari, asa cum este prevazut in prezent, in OM 66/2003; * comercializarea carnii de pasare din import sa se faca cu respectarea normelor interne de comercializare, respectiv: ambalare, etichetare, loc de comercializare; * masuri fiscale in vederea depasirii perioadei de criza (ex. reducerea TVA de la 19% la 10-11%). Ioana LUCACEL ioana@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.