Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 29 Martie , 2010
Profesia didactica din perspectiva proiectului Legii Educatiei Nationale
* Proiectul Legii Educatiei Nationale propune o abordare coerenta a resurselor umane din educatie. Se induce, pentru prima data, in invatamantul romanesc, ideea necesitatii existentei unui cadru didactic cu un inalt nivel de pregatire profesionala si psihopedagogica, egal pentru toate tipurile si formele de invatamant preuniversitar, atat pentru invatamantul primar, cat si pentru cel gimnazial si liceal. Titulatura pe care o vor avea cadrele didactice fiind aceea de profesor.
Formarea lor initiala profesionala parcurgand obligatoriu urmatorii pasi:
- studii de licenta de 3 ani intr-o specializare stiintifica;
- masterat didactic cu o durata de 2 ani;
- stagiu practic cu durata de un an scolar realizat intr-o unitate de invatamant, sub conducerea unui profesor mentor;
Cointeresarea absolventilor cu licenta pentru a urma o cariera didactica se realizeaza prin prevederea care stipuleaza ca pentru perioada masteratului didactic studentii beneficiaza de burse de studiu finantate de la bugetul statului, egale cu salariul net al unui profesor debutant. La abolvirea masteratului didactic studentii primesc o diploma de master si certificat de profesor in domeniul de licenta, acestea fiind conditii obligatorii la inscrierea pentru stagiul de practica. Stagiul practic al viitorilor profesori se desfasoara in reteaua permanenta de unitati de invatamant stabilita de catre Ministerul Educatiei pentru asigurarea formarii initiale a cadrelor didactice.
Ocuparea unei functii didactice pentru stagiul de un an scolar se realizeaza prin concurs pe post sau pe baza unui contract individual de munca, cu durata de un an. La finalizarea stagiului de un an, viitorul cadru didactic se prezinta la examenul national de definitivat, organizat de catre Ministerul Educatiei. Examenul poate fi sustinut de doua ori. Cei care nu-l promoveaza pot fi angajati in sistemul de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant. Dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice cuprinde gradele didactice II si I, cat si obtinerea titlului de profesor emerit. Profesorul emerit beneficiaza de angajare automata pe perioada nedeterminata la unitatea de invatamant; calitatea de profesor mentor pentru formarea continua a cadrelor didactice; prioritate la ocuparea posturilor didactice; acordarea unui premiu anual in bani din fondurile programelor initiate de Ministerul Educatiei. Angajarea personalului didactic din preuniversitar se realizeaza la nivelul unitatii de invatamant, de catre Consiliul de Aministratie al acesteia. Modalitatea aceasta de formare si selectie a cadrelor didactice se apropie foarte mult de sistemul de invatamant finlandez, care este unul dintre cele mai performante din Europa si din lume; in clasamentele internationale PISA, Finlanda figureaza constant pe primele locuri in lume. Este adevarat ca profesorii ies de bancile facultatii dupa o admitere foarte severa. Lucrul acesta il dorim si noi:” Profesori bine pregatiti si elevi responsabili”.
Prof.Mariana Pop, Inspector scolar general
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.