Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Procesul. Literatură, artă sau eliberare?
În procesul între Consiliul Local Baia Mare şi Romaltyn s-a desfăşurat o dezbatere, chiar interesantă. Ar fi prima de când a început acest proces. Pentru cei care au citit Procesul lui Kafka, nu este o surpriză că un cetăţean este parte într-un proces cu o autoritate, fără să ştie natura infracţiunii comise. Asta dacă ne-am referi la modul literar. În fapt, lucrurile stau mai simplu. Administraţia băimăreană nu doreşte ca Romaltyn să îşi desfăşoare activitatea economică propusă în urmă cu mai bine de un an. Un proces, două procese…
La acest termen s-au dezbătut excepţiile de nelegalitate invocate de Romaltyn, dar şi cererea de suspendare a HCL 120, prin care în perimetrul în care îşi desfăşoară activitatea, un fel de-a spune, Romaltyn, s-a hotărât că este o zonă cu funcţiunea de servicii şi locuinţe. Cei doi avocaţi ai Romaltyn, din Bucureşti, s-au „înfruntat” cu avocatul CL Baia Mare, tot din Bucureşti.
Înainte de a începe disputa la bară, avocaţii societăţii au depus o adresă prin care Asociaţia pentru Cercetare şi Protecţia Mediului i-a retras mandatul unui ziarist, cu aplecare spre ecologie, de reprezentare a Asociaţiei. Acesta a făcut o cerere de intervenţie în favoarea CL Baia Mare. De asemenea, a fost depus un document prin care Asociaţia îşi retrage cererea de intervenţie.
După acest moment s-au discutat cererile de intervenţie ale lui Vasile Tivadar, preşedintele Partidului Verde Maramureş şi Vasile Tătar, cetăţean băimărean, cetăţean european, aproape mondial şi galactic.
Avocaţii Romaltyn au adus obiecţii la cererea lui Tivadar, având în vedere că este reprezentatul unui partid politic.
Judecătorul, Alina Opriş, a ascultat părţile şi a spus că: „Partidul Verde are un interes justificat de platforma-program a partidului, în principiu”.
Pentru a fi mai convingător, Vasile Tivadar a spus o chestiune pe care nu ai cum să nu o menţionezi. „Noi, societatea civilă, care am mai rămas în viaţă…”, dar şi că: „Nu vrem să activăm Grinpişii!”.
Cetăţeanul Vasile Tătar a spus că este un reprezentant al societăţii civile şi are dreptul unei intervenţii.
Avocaţii au acceptat până la urmă, iar cei doi vor intra în istorie.
A urmat dezbaterea pe cererile avocaţilor Romaltyn.
Cei doi au venit pregătiţi şi au expus punctul de vedere. Se cerea, în principal, admiterea părerii că avocatul CL nu poate fi angajat în această cauză deoarece Primăria are un aparat juridic.
Printre zâmbetele judecătorului, cei doi avocaţi, sau mai bine spus, cele două părţi au adus argumente pro şi contra. Totul a durat aproape două ore. Judecătorul nu a dat soluţia, ci a lăsat-o în pronunţare pentru a doua zi.
La ora fixată, în faţa sălii de judecată s-au aflat doar ziarişti. Grefierul a deschis sala să vadă dacă sunt părţile. Nu au fost, aşa că a vrut să închidă şi să plece acasă. Ziariştii au sărit ca arşi: „dar noi ce suntem?”, aşa că s-a venit la sentimente mai bune.
Rapid şi cu o voce înceată, judecătorul a citit în faţa unei săli aproape goală: „Respinge excepţiile de nelegalitate, respinge cererea de suspendare a HCL 120. Admite cererile de intervenţie. Cu drept de recurs”, a citit judecătorul.
Aproape sigur, cei trei avocaţi se vor întâlni la Curtea de Apel Cluj.