• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Aprilie , 2021

Proces de defăimare câștigat de Cătălin Cherecheș

Mai multe ONG-uri din București au afirmat, în cursul anului trecut, că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a avut, pe o rețea  de socializare, postări defăimătoare referitoare la persoane care practică cerșetoria în oraș. De aici, a ieșit un adevărat scandal, iar primarul băimărean a ajuns pârât într-un proces cu cele patru ONG-uri. Recent, sentința în acest proces s-a dat, iar Cătălin Cherecheș a câștigat, adică remarcile sale nu sunt considerate afirmații defăimătoare.Sentința nu este definitivă, dar este executorie.

 

La prima vedere, ar părea un proces în care repre­zentanți ai societății civile iau atitudine în cauze în care minorități de la noi din țară sunt tratate discriminatoriu. De fapt, aceste ONG-uri au păreri destul de ciudate în astfel de situații, abordări care lasă impresia că „rezolvă” cauze de acest fel din birourile personale, fără a avea contact direct cu realitatea de pe teren.
În cazul de față, primarul băimă­rean a avut o acțiune prin care persoane care cerșesc în Baia Mare, majoritatea romi, au fost ridicate și au fost puse la muncă în folosul comunității, în cursul anului trecut și în 2019. La vremea respectivă, Cătălin Cherecheș a explicat de ce a ridicat persoanele care cerșeau. Decizia Comisiei Naționale pentru Combaterea Discriminării a decis că, în situația din Baia Mare, nu este vorba de discriminare.

„CNCD mi-a dat dreptate în privința demersului cu cerșetorii ridicați de pe domeniul public și puși la muncă în folosul comu­nității.
Consiliul Național pentru Comba­terea Discriminării a decis, prin Hotărârea nr. 202 din 10 februarie 2021, în urma reclamației mai multor organizații neguvernamentale cu privire la postările făcute de mine pe Facebook cu privire la gestionarea problemei cerșetoriei în Baia Mare, că acestea NU sunt discriminatorii.
Vă readuc aminte că, în urmă cu un an, am informat opinia publică cu privire la acțiunile colegilor mei de la Direcția Generală de Asis­tență Socială care ridică cerșetorii de pe domeniul public, îi însoțesc la adăpostul public, unde bene­ficiază de diverse servicii și de sprijin, iar ulterior, cei care ac­ceptă sunt an­grenați în diverse activități pe do­me­niul public, în folosul co­­mu­nității. Astfel respon­sabilizăm oamenii, le oferim o mână de ajutor, dacă doresc, în schimb le cerem implicare în folosul comunității. Îi putem ajuta să renunțe la viața pe străzi, să se reabiliteze, să își găsească un loc de muncă, un acoperiș deasupra capului, iar între timp ne pot ajuta să ne facem treaba pentru comunitate. Asta deranjează tot felul de organizații care știu doar să încaseze fonduri și să se lăfăie câțiva în lux, în timp ce grupurile țintă pentru care manifestă se scaldă în aceeași mocirlă.
Sunt obișnuit deja cu faptul că, de fiecare dată când fac ceva bun pentru comunitate, deranjez pe cineva, supăr vreo organizație, sare un ONG cu acuzații deplasate și, în loc să evoluăm, să avem cu toții locul nostru în această comunitate, cu drepturi dar și cu obligații, stăm și ne judecăm sau ne contrăm, pierdem timp prețios și consumăm inutil resurse.
Chiar dacă această entitate ne-a prejudiciat comunitatea în trecut, punându-mi piedici, mă bucur că de această dată a fost luată o decizie firească, în temeiul legii. În ceea ce mă privește, voi continua să iau decizii grele ori considerate controversate de către unii sau alții, atât timp cât acestea sunt în beneficiul băimărenilor și al orașului nostru. Nu caut să fiu aplaudat, sunt dornic să văd odată acest oraș curat și ordonat, în care toți avem un rost și un rol, drepturi și, bineînțeles, obligații”, a spus Cătălin Cherecheș pe o rețea de socializare.

Dincolo de acest caz, să ne amin­tim că astfel de acțiuni ale acestor ONG-uri au mai fost în legătură cu situații din Baia Mare. Un alt scandal s-a iscat, cu ceva ani în urmă, cu privire la zidul care a fost ridicat de municipalitate lângă celebrele blocuri de pe strada Horea. Atunci, s-au spus fel și fel de năzbâtii. Că este un zid de trei metri care îi izolează pe romii din cele trei blocuri de restul societății. Și alte acuzații la fel de aiuristice. Rolul zidului a fost și este de a proteja, cât de cât, mul­țimea copiilor din cele trei blocuri, ele fiind la stradă, o arteră foarte circulată. Zidul nu are trei metri și este în linie dreaptă, de-a lungul străzii, nu înconjoară blocurile, nu izolează comunitatea de acolo.
Și atunci, ca și acum, cei care de­clară că se luptă pentru minoritățile defavorizate social nu privesc pro­blema din toate punctele de ve­dere. În cazul cerșetorilor, presa a făcut nenumărate materiale pe această temă, lucrurile nu stau chiar așa cum o prezintă ONG-urile.
Cu siguranță, există un număr de persoane cu probleme mari sociale. Nu au unde să locuiască, nu au locuri de muncă și tot ce decurge de aici. Dar sunt și multe persoane care se ocupă cu cerșe­toria, care pun copii, tineri, oameni - cu handicap adevărat sau nu - să cerșească. Aceste persoane sunt organizate într-un fel de cartel și beneficiază de pe urma banilor obținuți de cei care cerșesc. Astfel de cazuri nu sunt investigate de ONG-uri. Mai există situația furturilor din parcările magazinelor luate cu asalt de cei care cerșesc, a hoților de buzunare din mașini care își fac legea lor ori a celor care se ocupă cu astfel de activități ce ies din sfera legală, nu au un trai greu, au mașini, stau în apartamente sau case, dar  fac parte din aceeași ca­tegorie, considerată de ONG-uri ca defavorizată.

 


„Sunt obișnuit deja cu faptul că, de fiecare dată când fac ceva bun pentru comunitate, deranjez pe cineva, supăr vreo organizație, sare un ONG cu acuzații deplasate și, în loc să evoluăm, să avem cu toții locul nostru în această comunitate, cu drepturi dar și cu obligații, stăm și ne judecăm sau ne contrăm, pierdem timp prețios și consumăm inutil resurse. (…) Voi continua să iau decizii grele ori considerate controversate de către unii sau alții, atât timp cât acestea sunt în beneficiul băimărenilor și al orașului nostru.
Catalin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.