Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 16 Noiembrie , 2009
Prin porti deschise
* Vestea plecarii noastre in Polonia a fost cheia ce ne-a deschis portile spre noi orizonturi, experiente de neuitat alaturi de noi prieteni si cunostinte uimitoare.
Nu ne asteptam ca noi sa fim cei patru privilegiati care vor reprezenta Colegiul National “Mihai Eminescu” intr-o noua societate, total diferita de a noastra. Brusc, ne-am simtit foarte importanti, iar sufletele ne-au fost inundate de sentimente coplesitoare, emotiile alaturandu-se curand: se anunta primul nostru zbor si un drum lung, obositor spre destinatie. Odata ajunsi in Polonia am fost placut surprinsi de tot ce ne inconjura. Cultura si obiceurile lor erau diferite de ale noastre desi puteam gasi unele asemanari.In fiecare zi faceam lucruri noi, nici o zi nu era una monotona, de aceea, stilul lor de viata ni s-a parut foarte interesant, fiind unul activ. Chiar daca eram niste straini pentru ei, oamenii au fost foarte primitori si deschisi, facandu-ne sa ne simtim ca si acasa. Ospitalitatea si bunastarea sunt caracteristici care ii reprezinta.
Inca din prima zi am avut parte de o multime de activitati captivante, timpul trecand foarte repede. Una dintre acestea a fost vizitarea scolii lor, care, desi este una dintr-o zona rurala, era moderna, avand numeroase facilitati. Am asistat la diverse ore de curs, avand posibilitatea de a ne prezenta scolile si trairile, afland foarte multe lucruri despre miturile, obiceiurile,muzica populara poloneza.
Scopul proiectului nostru, Conflicting Past- Common Future, era analizarea intamplarilor istorice din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, prin acesta avand sansa de a vizita renumitul Auschwitz. Inainte, la scoala, ne-am prezentat fiecare proiectul despre Holocaustul din cele doua tari, iar noile cunostinte despre exterminarea evreilor din lagarele din Polonia ne-au impresionat.
Totusi, cea mai marcanta experienta ramane vizitarea Lagarului de Concentrare si Exterminare Auschwitz - Birkenau, unde am vazut in ce conditii traiau si munceau evreii si alte minoritati care au fost captive in interiorul acestuia, fiindu-ne prezentate „instrumentele” si metodele de exterminare.
Tot in decursul celor 6 zile pe care le-am petrecut in compania colegilor din Polonia, am vizitat orasul Cracovia si Palatul Regal din acesta,ne-am plimbat printre cladiri impresionante, cu o arhitectura uluitoare, avand parte de privelisti de-o frumuste rara. Un alt oras pe care l-am vizitat a fost Kielce, unde ne-am plimbat pe strada Sienkiewicz care ne-a oferit posibilitatea de a vedea frumoasa si rara arhitectura a cladirilor care margineau strada, pana in fata Bisericii Evanghelice, una dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura din oras.Tot aici, ne-a fost prezentata Piata artistilor, unde am admirat originalitatea ideii cu un joc de peste 20 de statui, de circa 2 metri, ce reprezentau soldati.
Exista fapte, lucruri si oameni care nu se uita, desi uitarea este o lege a firii, dar noi cu siguranta nu vom uita tot ceea ce am trait in Polonia. Cunostintele pe care le-am acumulat pe intreaga durata a sederii noastre in aceasta tara constituie un lucru foarte important, care ne face sa ne simtim de-a dreptul norocosi ca am avut aceasta imensa oportunitate.
Diana Onea, Sorina Tarba, Renata Petz, Alin Manu
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.