Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Primul pas pentru comunitatea romă din Ponorâta
La mijlocul lunii decembrie a avut loc, în cadrul primăriei Coroieni, un eveniment tip seminar/focus grup cu actorii sociali relevanţi din comunitate şi judeţ pentru elaborarea de Planului de măsuri de incluziune socială sustenabile pentru comunitatea romă din Ponorâta, organizat de Primăria Coroieni, împreună cu Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC şi Asociaţia „Centrul de Cercetare şi Formare a Universităţii de Nord Baia Mare” şi la ce rezultate a atins proiectul până în acest moment.
În cadrul seminarului au participat părţi importante implicate, primăria comunei Coroieni, invitaţi ai AJOFM şi asistenţi sociali, care au dezbătut problemele pe care le-au întâmpinat pe parcursul proiectului în comunitatea romă din Ponorâta.
Proiectul „Educaţia alternativă la sărăcie” îşi propune să intervină în comunitatea romă Ponorâta din comuna Coroieni, judeţul Maramureş, prin crearea unui centru de incluziune socială în măsură să ofere servicii integrate către copiii şi tinerii aflaţi în situaţie de risc cu scopul creşterii gradului de acces la educaţia formală, non-formală, bunăstare, sănătate şi ocupare. Pentru acest lucru s-a înfiinţat un centru pentru furnizarea serviciilor de tip şcoală după şcoală” pentru 80 de elevi, furnizarea serviciilor de acces la igienă şi sănătate, informarea şi consilierea copiilor, tinerilor şi părinţilor, organizarea campaniilor de informare şi de sensibilizare pentru sănătate şi prevenirea bolilor, formarea, îndrumarea, consilierea vocaţională, dezvoltarea abilităţilor de viaţă pentru 50 de tineri, formarea profesională continuă a personalului din serviciile de suport în domeniile de interes pentru proiect şi alte servicii colaterale.
Astfel, până în acest moment, de la începerea proiectului, gradul de participare în şcoală a elevilor a crescut la 90%, dar s-a observat şi creşterea interesului pentru igienă în rândul tinerilor. Cu toate acestea, se caută încă soluţii pentru tinerii care doresc să muncească prin oferirea de cursuri de formare în diverse domenii, dar şi diverse domenii pentru a fi ucenici, însă ajutorul social continuă să fie principala sursă de venit, AJOFM fiind conştient de situaţie şi căutând activ soluţii.
Din păcate pentru această mişcare mai mult decât pozitivă a acestui proiect, cu rezultate vizibile în rândul tinerilor, care par să conştientizeze încet situaţia, nici o altă parte implicată, Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, Agenţia Naţională pentru Romi sau Prefectura, nu a fost prezentă.
Cu toate că acest proiect merge în direcţia potrivită şi în scurtul timp pe care l-a avut a reuşit să îi facă pe elevi un pic mai conştienţi de igiena personală, dar şi de educaţie, este o evoluţie înspre bine. Ne arată că este posibil să aducem comunităţile de romi spre civilizaţie, însă nu fără ajutor din partea tuturor instituţiilor care ar putea şi ar trebui să dea o mână de ajutor, altfel toate acestea vor fi fără folos odată cu încheierea proiectului.
Proiectul „EDUCAŢIA, ALTERNATIVĂ LA SĂRĂCIE” este derulat prin PROGRAMUL RO10 – CORAI „COPII şi tineri în situaţii de risc şi Iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi promovarea incluziunii sociale”, finanţat prin intermediul Mecanismului Financiar Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014, Memorandumul de Înţelegere dintre Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Guvernul României privind implementarea Mecanismului financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014, având ca partener de program Consiliul Europei (CoE), şi Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 88/2012 privind cadrul instituţional pentru coordonarea, implementarea şi gestionarea asistenţei financiare acordate României prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian, pe perioada de programare 2009-2014, şi operatorul de program Fondul Român de Dezvoltare Socială.