Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlinÄ
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
RecomandÄrile Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziÈii, filme, cÄrÈiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Cotidianul italian de stânga Il Manifesto , citat de Rompres, dezbate recenta semnare a Acordului de acces pentru instalarea de baze SUA în România. Acordul de acces (semnat la 6 decembrie, la București, de secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, și de ministrul român al Afacerilor Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu), definit drept istoric, este primul pact care permite oficial SUA să își disloce propriile baze militare într-o țară membră a fostului Tratat de la Varșovia. Principala instalație pusă la dispoziția SUA este baza aeriană Mihail Kogălniceanu din apropierea portului Constanța, de la Marea Neagră, care va fi și el utilizat de Pentagon. Acestora li se adaugă baza terestră de la Babadag, în Delta Dunării, unde vor fi dislocate și antrenate trupe, și o altă bază în apropiere de Fetești, între Constanța și București, pe lângă alte diferite instalații.
Aceste locații, așa cum a explicat postul de radio public român, „sunt cele mai bune pe care România le putea oferi SUA din punct de vedere strategic, pentru a le furniza un acces rapid la regiuni instabile precum Caucazul, Asia Centrală și Orientul Mijlociu”. Tocmai din acest motiv au fost alese: baza aeriană Mihail Kogălniceanu, așa cum sublinia în urmă cu peste un an un funcționar al Pentagonului, „se situează la răscrucea dintre Europa și Asia, la o distanță care permite să lovești Irakul, Afganistanul și alte locuri fierbinți” (The New York Times).
Această bază, folosită pentru a trimite trupe și armament în Irak în momentul invaziei militare din 2003, ar fi avut și o altă funcție: aceea de închisoare secretă a CIA, unde - așa cum denunță Human Rights Watch - ar fi fost transportați deținuți afgani, irakieni și alții, notează semnatarul articolului. Din acest motiv, încă de la începutul anului 2004, a fost închisă accesului ziariștilor.
Extinderea NATO spre Est
Legând aceste baze din România de portul și aeroportul Burgas din Bulgaria și de Camp Sarafovo învecinată, Pentagonul „poate construi o puternică prezență militară a SUA în Europa de Est”. Aici vor fi transferați 60.000-70.000 de militari, mai ales din bazele aflate în Germania, în cadrul redislocării forțelor SUA din Europa de Nord și Centrală în Europa de Sud și de Est.
În cadrul aceleiași strategii intră și extinderea NATO spre Est. Celor trei țări membre în fostul Tratat de la Varșovia, care au aderat la NATO în 1999 (Polonia, Ungaria și Republica Cehă) li s-au adăugat în 2004 alte șapte: România, Bulgaria, Slovacia (și ele membre ale fostului Tratat); Slovenia (componentă a fostei Iugoslavii); Estonia, Letonia și Lituania (componente ale fostei URSS). Aderând la NATO, țările din Europa de Est s-au legat, mai mult decât de Uniunea Europeană (UE), de SUA, care și-au păstrat în Alianța Nord-Atlantică o poziție predominantă, potrivit autorului articolului. Mai mult, având în vedere faptul că Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia au aderat la UE în 2004 iar România și Bulgaria vor adera în 2007, Washingtonul își asigură în acest fel instrumente majore de presiune în interiorul UE, pentru a orienta opțiunile politice și strategice ale acesteia.
„Marele joc”
Nu întâmplător ministrul american al Apărării, Donald Rumsfeld, a opus deschis „Noua Europă”, formată din guvernele din Est aliniate la poziția Washingtonului în războiul global împotriva terorismului, „Vechii Europe”, reprezentată de guverne precum cel francez și german care, în schimb, s-au distanțat de războiul împotriva Irakului (chiar dacă schimbarea recentă de guvern din Germania pare să fi făcut Berlinul mai maleabil).
În ciuda faptului că NATO se află încă ferm sub leadership SUA, Washingtonul a procedat în așa fel ca accesul la bazele din România să fie acordat nu Alianței Nord-Atlantice, ci direct SUA, astfel încât să folosească aceste baze, la fel ca și pe altele din Europa de Est, fără nici o condiționare din partea aliaților occidentali. Acest fapt confirmă că proiectul urmărit de Washington e de a redesena harta geopolitică și geostrategică a întregii regiuni europene, orientând procesele care survin în interiorul ei în conformitate cu interesele SUA.
Noile baze din România vor permite SUA să conducă operațiuni militare nu numai în Orientul Mijlociu, ci și în Caucaz și Asia Centrală în noul „mare joc” ce are loc în jurul unei mize de o importanță strategică enormă: controlul fostei URSS și, în mod deosebit, al bogățiilor strategice ale acesteia. Acest lucru va suscita cu siguranță reacții la Moscova și Beijing, unde s-a sesizat caracterul amenințător al deplasării spre Est a bazelor militare ale SUA.
Europa, transformată în trambulină de lansare a proiecției de putere a SUA este în acest fel atrasă într-o situație nu mai puțin periculoasă decât cea din perioada Războiului Rece.
Il Manifesto
Comentariile celorlalÈi
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
ComenteazÄ acest articol
AdaugÄ un comentariu la acest articol.