• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 26 Mai , 2012

Primul doctor în medicină din Maramureş

A spus mereu că „pediatria este o ştiinţă pentru copii, despre copii, mereu perfectibilă, niciodată perfectă”. De aceea, şi-a considerat întotdeauna pacienţii - copii de suflet şi a renunţat chiar şi la halatul alb pentru a nu crea niciun fel de bariere în relaţia medic-pacient. Anton Wirtz, primul doctor în medicină din Maramureş, şi-a dedicat viaţa secţiei de pediatrie şi Spitalului Sighet. 

 

Doctorul Anton Wirtz a fost un exemplu de dăruire, un model de viaţă, un om pentru care jurământul lui Hypocrate a devenit crez. A tratat trei generaţii de sigheteni. Practic, toţi cetăţenii oraşului au devenit copiii săi de suflet.

Lor le cumpăra mâncare din piaţă din banii lui, lor le-a dăruit timpul, priceperea şi viaţa sa. Nu purta halat alb ca să nu-i sperie pe micuţ. Îi servea cu bomboane şi le dădea jucării, aşa că micuţii îl vedea mai degrabă ca pe un bunic. Nu-i spuneau „domnu` doctor”, ci „nenea Wirtz”.

Doctorul Wirtz a fost, în toate, un om atipic. Pentru el dăruirea şi iubirea nu ţineau nici de orele de program, nici de neajunsuri. Bolnavii s-au obişnuit să-l viziteze oricând aveau nevoie şi să-i bată la uşă la orice oră din zi sau din noapte, iar el ii primea totdeauna.

Drept răsplată, n-a primit niciodată mai mult de un zâmbet şi o strângere de mână. De la Doctorul Victorul Pop, mentorul său şi fostul şef al secţiei de pediatrie sighetene, a învăţat că atunci când bolnavii au nevoie de ceva, nu stai cu mâna întinsă spre conducerea spitalului, ci cumperi din propriul buzunar.

Şi-a legat întreaga carieră şi viaţă de această secţie, care a devenit etalon. Apoi, după Revoluţie, şi-a continuat opera cu ajutorul elveţienilor, în frunte cu prestigiosul profesor Andreas Fanconi. Într-unul dintre interviurile acordate GAZETEI, povestea că: „După Revoluţie, dintr-o intuiţie cu ajutorul celui de sus, am apelat la colegii plecaţi şi le-am cerut sprijinul. Am înnodat colaborări cu nemţii, austriecii, olandezii şi apoi elveţienii. Nu veneau doar pentru pediatrie ajutoare, ci pentru tot spitalul. Şi înainte de Revoluţie, şi după, ne-am autofinanţat. Nu ne-am bazat pe sistem. Am învăţat de la Victor Pop să dau bani din buzunarul propriu pentru ce e necesar, nu să cer de la conducerea spitalului. Şi una dintre cele mai mari realizări a fost relaţia cu profesorul Fanconi. Dacă elveţienii nu aduceau aparatele astea, spitalul nu era acreditat”.

S-a stins din viaţă tot cu gândul la pacienţii şi secţia sa, rămânând în memoria tuturor ca un „înger păzitor al copiilor”.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.