• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Octombrie , 2012

Primul deceniu al Casei Muzeu Elie Wiesel

Săptămâna trecută, în municipiul Sighetu Marmaţiei, a avut loc aniversarea a 10 ani de la inaugurarea Casei Muzeu Elie Wiesel. Născut la Sighetu Marmaţiei, în anul 1928, supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel este laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1986.

 

Seria manifestărilor dedicate acestui eveniment a debutat la ora 10, cu vizitarea Casei Muzeu Elie Wiesel, avându-l gazdă pe Directorul Muzeului Maramureşului Gheorghe Todincă. Acesta a evocat în prezenţa distinşilor invitaţi şi a primarului, Ovidiu Nemeş, amintirea a ceea ce a fost şi rămâne pentru Sighet şi pentru România, Elie Wiesel.Apoi, invitaţii au fost primiţi la sediul Primăriei Sighetu Marmaţiei, în sala Transist, unde a avut loc Simpozionul ,,Elie Wiesel în conştiinţa contemporanilor”, moderat de Primarul Municipiului.

 

Edilului i s-au alăturat: reprezentantul Institutului Pentru Studierea Holocaustului din România, Elisabeth Ungureanu, Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Deputatul Aurel Vainer, Etnologul Mihai Dăncuş, cetăţean de onoare al Municipiului Sighetu Marmaţiei şi Directorul Muzeului Maramureşului, Gheorghe Todincă.

 

În deschiderea Simpozionului, Primarul Ovidiu Nemeş a dat citire mesajului transmis de către Elie Wiesel, aflat acum în Statele Unite, mesaj în care mulţumeşte Administraţiei si celor implicaţi în această acţiune pentru tot ce s-a realizat în aceşti ani, manifestându-şi totodată regretul de a nu fi prezent şi el la eveniment.

Fiecare din personalităţile prezente au subliniat importanţa evenimentului, amintindu-se cronologic o serie de fapte care s-au petrecut şi care au marcat o pagină din Istoria noastră ca Naţiune.

 

Următorul obiectiv spre care s-au îndreptat cei prezenţi a fost Monumentul Holocaustului, iar ulterior, Sinagoga, unde s-a oficiat Serviciul Religios. Seria manifestărilor s-a încheiat cu o recepţie oferită de primarul Ovidiu Nemeş.

 
Casa Elie Wiesel
 

Muzeul şi casa memorială sunt adăpostite în clădirea în care Elie Wiesel şi-a petrecut primii 15 ani din viaţă (clădire declarată monument istoric). Inaugurarea a avut loc în august 2002, în prezenţa cunoscutul romancier, dramaturg, eseist şi memorialist, Elie Wisel, şi a preşedintelui României de la acea dată, Ion Iliescu, împreună cu numeroşi oficiali locali şi naţionali. Tematicile după care a fost organizat circuitul muzeal au dorit să pună în evidenţă personalitatea cunoscutului Elie Wiesel ca fiu al Sighetului, precum şi o sinteză a prezenţei comunităţii evreieşti în Sighet şi în Maramureş. Secţiunea de memorialistică este organizată în primele încăperi din casa părintească a lui Elie Wiesel, în care s-a încercat reconstituirea atmosferei unei locuinţe tipice evreieşti, cu mobilier şi obiecte decorative care au aparţinut familiilor evreieşti din Sighet. În aceste camere au fost presărate imagini cu cele mai importante evenimente din viaţa scriitorului şi citate din cele mai valoroase lucrări ale sale.

În celelalte încăperi ale muzeului s-au amenajat expoziţii care să informeze publicul vizitator despre viaţa evreilor maramureşeni, înainte şi de după Holocaust. Astfel, sălile muzeului ne prezintă numărul de evrei prezenţi în localităţile din Maramureş, în principalele recensăminte din anul 1910 până în 1992; deportarea evreilor din perioada aprilie-mai 1944 de către autorităţile Hortyste; reîntoarcerea evreilor care au supravieţuit lagărelor de exterminare; viaţa cotidiană şi viaţa religioasă a comunităţii evreieşti, ilustrate în poze, documente şi obiecte de cult sau laice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.