• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 28 Noiembrie , 2012

Primii 10 ani ai GAZETEI DE MARAMUREŞ

GAZETA de Maramureş a împlinit un deceniu! 3650 de zile, 512 ediţii, peste 100 de suplimente tematice, proiecte educative, promovarea şi premierea constantă a valorilor. Primii 10 ani din viaţa GAZETEI vor fi marcaţi printr-o gală de excelenţă, cu invitaţi de marcă, premii şi momente artistice, pentru că, de ziua noastră, ne-am obişnuit să-i onorăm pe Ei: colaboratori, prieteni, oameni de valoare.

 
 

În primul an, unii ne-au considerat doar un copil, deşi unul teribil. Apoi, în anii care au urmat, copilul „teribil” a crescut. Iar „întâmplarea” a devenit, cu fiecare an, confirmare. Acum, la 10, a ajuns Destin şi Certitudine.

Un destin pe care ni l-am asumat acum un deceniu, având, în toate cele 3650 de zile câte s-au scurs de atunci, certitudinea că am ales drumul bun şi că merită.

 

GAZETA de Maramureş este cel mai bun produs media de pe piaţa din Maramureş. Dar n-a fost niciodată doar un simplu ziar. A fost, de la început, un crez. Un manifest. Un vis.

Nici acum, după 10 ani, visul nostru nu a devenit realitate. Nu încă şi nu în totalitate. Rămâne însă certitudinea că vom continua până când vom reuşi.

 

„Credem în Dumnezeu, Ţară şi Onoare”. Aşa a sunat primul manifest al GAZETEI, scris de Dan Pârcălab în primul an de existenţă. Acestea sunt valorile în care credem şi pe care ne încăpăţânăm să le scriem cu litere mari, într-o lume care minimalizează totul. După 10 ani, avem cel puţin 10 motive să spunem răspicat că nu am greşit:

 

1. Adevărul e singura cale spre libertate. După un decembrie 1989 nu avem dreptul, avem obligaţia să-l rostim. Indiferent de consecinţe. Şi am făcut-o, fie că a fost vorba despre potentaţi ai zilei, politicieni, şefi de instituţii, oameni care dispreţuiesc legea, banul public şi bunul simţ.

 
2. Dreptatea.

O bătrână spunea că avem dreptul să iertăm numai nedreptăţile care ne afectează pe noi. Ceea ce îi afectează pe ceilalţi, nu numai că nu avem dreptul să iertăm, avem obligaţia să îndreptăm. Nu credem că umilinţele din ghişee, cozile la medicamente, nedreptăţile din tribunale, furturile, corupţia şi abuzurile sunt o fatalitate. Sunt greşeli. Care trebuie îndreptate. Şi pedepsite.

 

3. Demnitatea. Am învăţat-o de la maramureşenii simpli, care ştiu să deosebească smerenia de umilinţă şi ştiu că genunchii se pleacă numai în faţa lui Dumnezeu.

 
4. Patriotismul.

Sună desuet. Poate patetic. Pentru noi, România e frumoasă şi, da, v-am mai spus-o, suntem „Mândri de Maramureş”.

 

5. Întoarcerea la normalitate.

Credem că crizele de orice fel se vor sfârşi numai atunci când România se va întoarce la valorile şi oamenii adevăraţi ai acestui Neam.

 
6. Responsabilitatea.

Prea ne-am transformat într-un popor de spectatori care comentează circul dintr-o arenă aproape goală. Toată lumea recunoaşte că trebuie făcut „ceva”. Dar fiecare aşteaptă ca „ceva-ul” să fie făcut de „altcineva”. Nu avem pretenţia de a putea schimba lumea. Dar avem obligaţia să încercăm. Şi am făcut-o, pornind de la pachete pentru bătrâni, la educaţie şi burse pentru tineri, la promovarea unor oameni, locuri, idei, proiecte.

 

7. Respectul. Sunt prea mulţi şi prea des uitaţi oamenii „României frumoase”. Ei nu se bat cu cărămida-n piept, nu cer onoruri şi nici măcar dreptul la cuvânt. Foşti deţinuţi politici, veterani de război, duhovnici, profesori, medici, elevi, artişti, ţărani simpli. Pentru noi, ei sunt adevăratele „VIP-uri”.

 

8. Puterea Cuvântului scris.

Puterea de a zidi intelectual şi sufleteşte, de a îndrepta.

 

9. Tărie. Tăria de a lupta împotriva curentului şi de a merge mereu înainte.

 

10. Bine şi Frumos.

Credem că, într-o dictatură a urâtului şi mediocrităţii, mai există oameni „frumoşi” care aleg Binele.

 
 

De 8 ani, ne-am obişnuit ca de ziua noastră să sărbătorim oamenii care cred şi întrupează aceste valori. Aşa au apărut „Premiile de excelenţă” ale GAZETEI. 8 categorii cu câte 4 nominalizaţi şi statueta, devenită deja tradiţie, care reprezintă admiraţia şi aprecierea noastră. În fiecare an, de ziua noastră i-am sărbătorit şi aplaudat pe ei. Oameni care s-au remarcat în domeniul lor de activitate, oameni care au transformat dăruirea în profesiune de credinţă. Acum, la 10 ani, Gala premiilor GAZETEI a devenit una deosebită. Pe lângă tradiţionalele statuete, vom acorda distincţii de onoare unor oameni valoroşi, dar şi premii surpriză celor care şi-au lăsat amprenta asupra noastră şi asupra acestor 10 ani.

 

Gala Premiilor GAZETEI, organizată sâmbătă, 24 noiembrie, la restaurantul Gran Gala, este evenimentul monden al anului. 140 de invitaţi de marcă din politică, economie, administraţie, cultură, sport, social, mass-media. Premiile speciale ale GAZETEI şi un program complex şi surprinzător.

 

Şi peste toate, 10 ani în care Excelenţa a devenit crez, vis şi certitudine.

 
 

„Credem în Dumnezeu, Ţară şi Onoare!

 

Visul nostru nu a devenit realitate. Încă. Ne doare, dar înţelegem că nu putem renunţa. Credem (nu zâmbiţi!) că avem ceva de spus şi merită să o facem, atâta timp cât vă avem alături. Am tot căutat subiectul pentru aniversarea noastră de un an, apoi ne-am dat seama că era în noi şi se numeşte „Manifestul GAZETEI”. Primiţi-l, aşa cum ne-aţi acceptat până acum sufletul, gândurile, munca.

 

Metamorfozate în nisip, zilele trăite şi sfârşite din existenţa GAZETEI ar conţine 365 de cristale minuscule. O bagatelă, un pumn de ţărână, un „aproape nimic”… Minimalizarea a descătuşat, mereu, cel mult o curiozitate vecină cu indiferenţa. De aceea, după un an în care am ales obligaţia împlinirii unui anume destin, a Acestui Destin, ne luăm dreptul la Adevăr. Pentru asta, nu vom cere voie nimănui. Nu Acum. L-am cerut într-un însângerat decembrie ’89. Suntem convinşi că anul în care am început să căutăm adevărul, să-l găsim dezgropându-l, să-l dezvăluim urlându-l cu indignare şi să observăm că zbaterea noastră seamănă cel mult cu scuturarea plopului de micşunele, în anul Acesta trebuie să sintetizăm ceea ce unii nu vor să înţeleagă”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.