• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Mai , 2023

Primăvara în satul de pe Dealul Florilor 2023

 Cea de-a V-a ediție a evenimentului „Primăvara în satul de pe Dealul Florilor” a fost desprinsă parcă din povești. Lume multă adunată la hramul bisericuței de lemn din sat, meșteri populari, costume tradiționale, culoare, obiceiuri, meșteșuguri, tradiții, invitați de seamă și multă voie bună au fost doar câteva dintre aspectele care au înfrumusețat Muzeul Satului din Baia Mare în zi de mare sărbătoare.

Evenimentul a început încă de la orele dimineții, cu Hramul Bisericii-monument ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, biserică în jurul căreia s-a adunat în rugăciune comunitatea băimăreană, comunitatea din Chechiș (loc din care a fost strămutată biserica de lemn), comunitatea din Cărbunari și mulți alți oaspeți de seamă din județ și din țară. Răspunsurile la Liturghie au fost date de către membrii corului bisericii ortodoxe din Chechiș.

După Sfânta Liturghie, în imediata apropiere a bisericuței de lemn, a avut loc slujba de sfințire a Casei Danciu din localitatea Cărbunari, prilej cu care monumentul de arhitectură tradițională a fost introdus în circuitul de vizitare al muzeului. Vă reamintim că deosebita construcție a fost achiziționată de către personalul muzeului în anul 2020, iar în perioada 2021-2022 au avut loc lucrările de strămutare în muzeu.

Casa Danciu din Cărbunari este specifică Țării Chioarului, datează din anul 1940 și are prispa formată din stâlpi monoxili geminați, fapt care a determinat specialiștii muzeului și pe cei ai Direcției Județene de Cultură Maramureș să facă demersurile necesare, pentru că acest deosebit monument de arhitectură tradițională să își continue povestea în satul de pe Dealul Florilor, acolo unde va putea fi vizitată și admirată anual de către zeci de mii de vizitatori. La finalul slujbei de sfințire, grupul de copii ai Parohiei Cărbunari, coordonați de către părintele Valeriu Latiș, au încântat publicul prezent cu voci calde și duioase, interpretând o priceasnă închinată Învierii Domnului.

Un alt moment de mare însemnătate, care a încununat ziua de 23 aprilie, a fost Lansarea Rutei Culturale a Muzeelor Etnografice în Aer Liber din România, prilej cu care am avut alături colegi din întreaga țară. Proiectul a fost inițiat de către Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, iar pe această cale mulțumim tuturor colegilor din țară și instituțiilor de cultură partenere.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul: doamna Monica Mare, manager al instituției gazdă, domnul Doru Alexandru Lazăr, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, domnul Virgil Jicarean, preot consilier al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, doamna Steliana Cojocariu, consilier al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, doamna Mariana Lupșe, consilier Evaluare, Examinare pentru județele Maramureș, Satu Mare și Suceava, domnul Lucian Iluț, manager al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și domnul inginer Radu Big, director executiv al Centrului pentru Dezvoltarea IMM Maramureș.

Evenimentul a continuat cu obiceiul agrar al Udătoriului, pregătit de către comunitatea din Șurdești, prin care a fost sărbătorit primul gospodar din sat ieșit la arat, după care publicul s-a bucurat de momente artistice deosebite, pregătite cu mare drag de către Ansamblul Folcloric Național Transilvania, manager Iuliana Maria Dragoș, Ansamblul Măgura Cernești, coord. Radu Roman, Palatul Copiilor Baia Mare, dir. prof. dr. Ion Iuga, Ansamblul „Hori și Joc”,coord.prof. coregraf Maria Seraz.

Îi felicităm pe fiecare în parte pentru prestație și le mulțumim pentru prezență. De asemenea, aducem mulțumiri tuturor meșterilor populari care au pregătit pentru târg produse tradiționale atent meșteșugite, dar și bucate alese partenerilor noștri, publicului prezent și tuturor celor care au contribuit la buna organizare și desfășurare a acestui eveniment de mare însemnătate pentru instituția noastră.

 

Sursa Muzeul Satului Baia Mare

Daniel Pop, Ștefan Bela, Vasile Chira

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.