• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Octombrie , 2012

Primarul liberal al Băii Mari, ferm, consecvent

Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a avut o săptămână de foc, din punct de vedere politic. Prezent pe mai toate canalele TV naţionale, primarul liberal a fost întrebat de situaţia liberalilor maramureşeni, dar mai ales în legătură cu declaraţiile făcute pe marginea subiectului alegerilor parlamentare. Pe de altă parte, primarul liberal băimărean a deranjat cancelariile liberale din Bucureşti, prin declaraţiile date, iar Relu Fenechiu a cerut demiterea lui Cătălin Cherecheş.

 
 

Despre toate acestea şi despre poziţia liderului liberal băimărean am discutat cu primarul Cătălin Cherecheş. Acesta are un gust amar faţă de tot ce se întâmplă şi rămâne consecvent în declaraţii.

„Eu sunt omul care afirm şi mă manifest în raport cu principiile mele şi nu în raport cu reacţiile unora sau altora. Sunt interesat exclusiv de modul în care băimărenii ar putea fi reprezentaţi în Parlamentul României. Mă interesează exclusiv modul în care vom genera o echipă viabilă la nivel politic pentru a reprezenta interesele comunităţii locale sau judeţene. Mă interesează calitatea oamenilor care ne reprezintă şi nu mă interesează jocurile de la nivel naţional. Aşadar, cu siguranţă domnul Fenechiu s-a băgat într-o ciorbă care nu-i aparţine. Mai mult, pentru mine este o bucurie faptul că domnul Fenechiu se exprimă liber şi mai mult de atât, sunt încântat că a menţionat următorul lucru: „dacă voi susţine alţi candidaţi voi fi exclus”. Eu aştept să văd care sunt candidaţii PNL, în Baia Mare şi Maramureş, deoarece probleme şi candidaţi mai puţin onorabili nu sunt doar pe Colegiile de Baia Mare. După aceea voi decide poziţia mea, respectiv acţiunea mea în campania electorală. Pe de altă parte, pe domnul Fenechiu îl cam ştie lumea, bănuiesc că are probleme, inclusiv să-şi convingă propria familie să îl voteze. În concluzie, are destule chestiuni de rezolvat, nu trebuie să mai îmi amintească numele”, a spus Cătălin Cherecheş.

 

Revenind la declaraţiile sale şi poziţia faţă de candidaţi şi alegeri, el a explicat pe scurt, cum şi de ce.

„Toate acestea, această discuţie fără sfârşit este sterilă. Sterilitatea e generată de modul în care am văzut că au acţionat unii parlamentari ai Maramureşului pentru susţinerea intereselor comunităţii. Mai bine zis nu au acţionat. De aici am tras următoarea concluzie: chiar nu contează cine e parlamentar. Chiar nu au nicio valoare, chiar facem doar un exerciţiu, din păcate pe bani publici, de a trimite nişte oameni în Parlament, de a le oferi o indemnizaţie, de a le plăti nişte cheltuieli, de-ai face turişti pe o perioadă de patru ani fără să aibă vreun rol pentru comunitate. Rolul lor este exclusiv pentru partidele politice şi pentru structurile de putere din partidele politice. Nu pentru comunitate. Mă gândesc cu nostalgie la vremurile în care Maramureşul era reprezentat de parlamentari hotărâţi în a sprijini proiectele comunităţii noastre. De exemplu, Teodor Ardelean, cum a fost şi Nicolae Bud, sau colegul meu Gheorghe Zoicaş, cum au fost şi alţii de-a lungul timpului, dar oricum prea puţini şi mai ales în ultimul mandat.

Eu am un mare avantaj, cel al vârstei. Am 34 de ani şi pot să joc rolul pescarului chinez care stă pe margine râului şi aşteaptă cu răbdare să „curgă” cadavrele politice.

Cadavrele politice sunt generate de lipsa de eficienţă a unor personaje, respectiv de inactivitate şi de lipsa de comunicare cu comunitatea”, a spus primarul liberal.

Legat de situaţia complicată în care se găseşte Maramureşul, Cătălin Cherecheş a fost la fel de ferm.

„În Baia Mare lucrurile merg din mai prost înspre mai bine şi foarte bine. Iar legat de recenta problemă a Aeroportului, cu siguranţă că preşedintele CJ, conducerea ministerului Transporturilor, factori de decizie pe această zonă vor putea da cele mai bune răspunsuri. Primarul Băii Mari, CL Baia Mare nu au nicio influenţă în acest proiect, din păcate. Asta nu înseamnă că la un moment dat, văzând o situaţie limită nu ne vom manifesta intenţia de a prelua Aeroportul şi de a rezolva problema. Deocamdată vedem doar incoerenţa în gestionarea acestui proiect, a situaţiei.

Revenind la politica momentului, este o situaţie, într-un fel normală, atunci când o anumită generaţie de personaje care au fost implicate în politică şi au gestionat politicul în Maramureşul ultimilor 20 de ani, sunt la capătul carierei. Ei cedează foarte greu puterea sau frâiele din mână. Din păcate acest tip de conflict poate afecta şi comunitatea. Unii trebuie să înţeleagă că orice structură politică trebuie să aibă eficienţă, care este dată de numărul de voturi pe care îl obţii, dar şi de proiectele şi rezultatele concrete pe care le ai pentru comunitate. Deocamdată nu vedem rezultate pentru comunitate şi vedem, doar, o ceartă a unora cu neantul. Şi eu m-am trezit în această situaţie, am contestat neantul. Oameni care nu reprezintă mare lucru pentru comunitate nici măcar nu pot fi contestaţi”, a spus Cherecheş. 

 

„Foarte clar! Voi susţine la nivelul municipiului Baia Mare, în primul rând pe cei care şi-au făcut treaba. Mă refer în primul rând la Florin Tătaru, pe care cu siguranţă că îl voi susţine, aparţine şi unui partid faţă de care eu am, cel puţin, o datorie morală, respectiv PSD. Mi-ar fi plăcut, nu ştiu dacă se va întâmpla, ca Baia Mare să beneficieze şi de o personalitate importantă la nivel naţional şi mai ales în mediul economic, cu o structură relaţională foarte bună. Mă refer la domnul Mircea Ursache.

Apoi, mergând mai departe, cred că liderii USL aveau obligaţia faţă de domnul Gheorghe Zoicaş să îşi respecte angajamentele şi să îl susţină, mai ales că a activat pozitiv pentru comunitate. Evident, lista ar fi putut să continue cu domnul Teodor Ardelean, ar fi fost un reprezentant emblematic al comunităţii noastre. Am fi putut să avem câteva persoane mult mai potrivite pentru Parlament. Vom vedea care vor fi listele depuse şi vă asigur că după depunerea acestora voi veni în faţa băimărenilor, faţă de care am obligaţia să fiu corect şi transparent şi le voi spune care va fi poziţia mea, care va fi dorinţa mea de a mă manifesta politic” - Cătălin Cherecheş.'

Comentariile celorlalți

Mircea SERBAN pe 30.10.2012 la 01:56
De vreme ce se numeste ADMINISTRATIE PUBLICA LOCALA de ce se asteapta raspunsul ministerului, iar faptul ca " Primarul Băii Mari, CL Baia Mare nu au nicio influenţă în acest proiect, din păcate. " demonstreaza incapacitatea APL de a administra interese comunitare!
Pe de alta parte ruptura, falia intre comunitatea romaneasca si personajele din politica este consecinta uzurparii autoritatii la toate nivelele, nu-i asa: "santajul si etajul"!
Mircea SERBAN pe 29.10.2012 la 20:57
Presa din Romania, conform unui obicei, se straduieste a face reclama unui produs -politic, expirat! Ciorba despre care vorbeste imberbul politruc, a fost bucatarita de diverse cupluri de bucatari, care au facut din PNL Maramures ceva cu iz de burta... Incapacitatea de a se situa deasupra PSD, intr-un context in care Ursachi Mircea a fost solutia de avarie pentru social-democratia maramureseana dovedeste ca maramuresul duce lippsa de oameni politici de valoare! NU INTELEG NICI CAUZA, NICI MOTIVELE CARE IL RETIN PE VASILE COMAN "GENERALUL" DE A LUA UNUL DIN ACESTE PARTIDE DE COARNE SI A DEMONSTRA FORTA TAURIANA CU CARE POLITICA -CEL PUTIN MARAMURESEANA, AR TREBUI IZBITA PENTRU A NU MAI NASTE MONSTRI!?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.