Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Primarul de Baia Mare, către parlamentarii maramureşeni
Cătălin Cherecheş s-a întâlnit cu presa băimăreană pentru a prezenta proiectele importante ale Băii Mari, dar şi o solicitare către parlamentarii maramureşeni. Primarul Băimărean doreşte ca aleşii băimărenilor, dar şi ai maramureşenilor, să sprijine demersurile administraţiei băimărene.
„Am transmis tuturor organizaţiilor politice din Maramureş, dar şi direct fiecărui parlamentar care reprezintă comunitatea băimăreană şi maramureşeană, în special celor care aparţin USL, aflaţi la guvernare, o solicitare care are ca bază angajamentul pe care l-au făcut în faţa băimărenilor şi maramureşenilor, pentru a susţine proiectele comunităţii băimărene şi maramureşene. Este o chestiune de onoare şi responsabilitate! Am transmis această solicitare celor de la USL (PSD, PNL, PC, doream să spun şi UNPR, dar încă nu are parlamentar, dar s-ar putea să aibă un parlamentar de Maramureş), dar şi celor din opoziţie (PDL, UDMR şi PPDD). Dorinţa noastră este ca parlamentarii, în special cei de la PSD şi PNL şi în special cei care reprezintă comunitatea băimăreană, să susţină câteva amendamente la bugetul pe 2014, pentru proiectele comunităţii băimărene.
Am transmis şase proiecte: reabilitarea străzii Europa şi Dumbravei pe traseul drumului de centură, proiect care are SF (studiu de fezabilitate) şi proiect tehnic, valoare de 31 milioane de lei. Al doilea proiect este complexul de locuinţe şi centru social de pe strada Arieşului, cu SF, valoare: 10 milioane de lei. Al treilea proiect: reabilitarea blocului de pe strada Melodiei 4 cu valoare de 3,4 milioane lei şi a blocului de pe strada Horea 46B cu o valoare de 6 milioane lei. Urmează zona de învăţământ, reabilitarea Colegiului Gh. Şincai, partea istorică a clădirii (avem proiect tehnic şi valoarea este de 12 milioane de lei) şi Colegiul „Vasile Lucaciu”, cu proiect tehnic şi o valoare de 6,1 milioane de lei.
Am convingerea că parlamentarii de Baia Mare, de Maramureş vor fi receptivi în a susţine comunitatea băimăreană, generând amendamente pe care să le susţină în plen. Ar trebui să facă front comun, în special cei din zona puterii! Sper ca cel puţin unul dintre aceste proiecte să fie finanţat de la bugetul de stat.
Dar, eu funcţionez în administraţia locală cu centura de siguranţă!
În bugetul Băii Mari pe 2014, toate aceste obiective vor fi înscrise pe buget, chiar dacă parlamentarii nu vor reuşi să obţină finanţare prin amendamentele depuse. Dar sperăm că vor reuşi!”, a spus Cătălin Cherecheş.
Primarul de Baia Mare s-a referit la problema PUG-ului Băii Mari, o lucrare în curs de finalizare.
„PUG-ul îl elaborăm acum. Există o parte din avize, deja obţinute. Dar, pentru o corectă înţelegere din partea CL Baia Mare, a fiecărui consilier în parte şi pentru o bună înţelegere a acestui PUG de către membrii comunităţii, am decis ca începând de acum, timp de trei zile, pe cartiere, cei care au elaborat PUG-ul, să vină să prezinte în faţa comisiilor noastre de specialitate, în detaliu, ce se întâmplă pe fiecare stradă şi care sunt reglementările urbanistice. Ce se poate construi, unde se poate, fie case, fie blocuri mai mari sau mai mici. Trebuie ştiut unde punem interdicţie de construire! Unde facem zone verzi sau zone de sport şi agrement, unde facem zone industriale.
Acest document trebuie să stea la baza dezvoltării municipiului Baia Mare pe o perioadă de 10-15 ani. E important să nu ne grăbim, să analizăm fiecare element şi fiecare detaliu, chiar dacă va trebui să refacem anumite zone, au fost menţionate incorect în PUG, de către arhitecţi. Sau modul în care ele au fost prezentate în OUG nu corespunde dorinţelor autorităţii locale, respectiv ale comunităţii. Am un mesaj către toate forţele politice şi către toţi consilierii locali. Avem câteva zone sensibile din punct de vedere urbanistic şi unde solicit să introducem o interdicţie de construire, să generăm funcţiuni care ţin strict de sport, agrement şi zone verzi. Avem: zona Moldovei-Munteniei, sunt împotriva construirii aici de blocuri, solicit consilierilor să se opună. Aici trebuie un parc.
Zona Ciocanului-zona Marinescu, aş dori să rămână cu funcţiuni de zone verzi. Apoi, zona Pietrosul. Am cerut în CL să nu aprobăm PUZ pentru această zonă, dar s-a aprobat, din păcate. El este atacat în instanţă şi îi susţin pe cetăţenii din această zonă. Şi acolo trebuie să introducem o interdicţie de construire! Apoi, avem anumite zone pe malul Săsarului (de ex. în zona Buclă).
O altă zonă pentru care solicit consilierilor să fie receptivi la solicitarea mea, este zona Sala Sporturilor (terenul de rugby, terenul de atletism, DJTS). Este un teren care, din păcate, dintr-o eroare gravă a autorităţii locale în anii trecuţi, a fost retrocedat. E o suprafaţă considerabilă de aproape un hectar. Să eliminăm prevederea de a putea construi blocuri, clădiri. Terenul trebuie să intre în circuitul public. Cât voi fi eu în administraţia locală pe acest teren nu va fi decât sport şi agrement. Să le iasă din cap unora dezvoltări imobiliare”, a spus Cătălin Cherecheş.
„Am convingerea că parlamentarii de Baia Mare, de Maramureş vor fi receptivi în a susţine comunitatea băimăreană, generând amendamente pe care să le susţină în plen. Ar trebui să facă front comun, în special cei din zona puterii! Sper ca cel puţin unul dintre aceste proiecte să fie finanţat de la bugetul de stat.
Dar, eu funcţionez în administraţia locală cu centura de siguranţă!
În bugetul Băii Mari, pe 2014, toate aceste obiective vor fi înscrise pe buget, chiar dacă parlamentarii nu vor reuşi să obţină finanţare prin amendamentele depuse. Dar sperăm că vor reuşi!”.
Cătălin Cherecheş