Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Primarul Cătălin Cherecheş susţine instituţional şi personal Modernizarea Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare
Am vorbit cu primarul Cătălin Cherecheş despre eforturile făcute pentru modernizarea acestei unităţi medicale, dar şi despre perspective, despre proiectele actuale şi viitoare.
„Spitalul de Pneumoftiziologie «Nicolae Rușdea» este în subordinea autorității locale de mai mulți ani, perioadă în care municipiul a încercat să aducă un echilibru, din perspectiva financiară și investițională, pentru buna funcționare a activității și pentru a compensa sumele de bani care vin de la ministerul Sănătății, respectiv de la Casa Națională de Sănătate. Chiar dacă este un Spital care aparține municipiului, rangul acestui Spital și aportul acestui Spital este de nivel județean sau chiar regional pentru că vorbim de boli tratate aici, de la TBC la cele adiacente acestei afecțiuni, nu doar cu pacienți din Baia Mare ci din tot județul și din zonele învecinate.
Dacă organizarea sistemului sanitar, la un moment dat, poate într-un moment nefericit, a dus ca aceste Spitale să aparțină municipiilor, respectiv Consiliilor Județene, eu consider că trebuie să ne asumăm acest rol, chiar dacă nu vorbim doar de comunitatea băimăreană, și să facem ca Spitalele să fie la un nivel ridicat.
Din această perspectivă am finalizat proiectul pentru reabilitarea integrală a Spitalului, pe fonduri europene, pe lângă celelalte reparații, curente sau capitale, pe care le-am făcut. Și îmi doresc foarte mult, dacă tot investim bani, chiar și europeni, să transformăm acest Spital într-un Spital de referință pentru tratarea tuberculozei în România. Pe lângă zona de pacienți acuți îmi doresc o zonă de îngrijire paliativă a bolnavilor, îmi doresc foarte mult acțiuni, atât la nivelul municipiului, în rândul celor tineri, dar și în comunitățile defavorizate pentru a-i conștientiza pe oameni cu privire la pericolele acestei boli, îmi doresc foarte mult ca personalul să fie cât mai bine mobilat profesional și să aducem atât medici cât și asistenți tineri și bine pregătiți, îmi doresc foarte mult ca managementul să se raporteze în primul rând la pacient și trecând prin interesul pacientului să filtrezi și interesul pe care îl are angajatul acestui Spital, un angajat de aici este supus unor riscuri, este supus unor pericole care trebuie compensate. Dar compensarea aceasta trebuie să fie făcută cu măsură și acordată unor persoane care chiar se află în pericol. Trebuie limitat accesul la aceste compensări a celor care nu au tangență cu bolnavii, cei care fac munci cu alt caracter decât cel medical”, a spus Cătălin Cherecheş.
Dar primarul băimărean are un proiect personal pe care îl doreşte finalizat, la un moment dat, cu privire la sănătatea şi educaţia în Baia Mare şi Maramureş.
„Pe de altă parte, îmi doresc foarte mult ca la un moment dat, într-un parteneriat cu Spitalul Județean și Consiliul Județean, ori într-un parteneriat cu Spitalul de Boli Infecțioase să creăm un Consorțiu astfel încât pacienții care vin la acest Spital să nu provină de la Spitalul Județean sau de la Spitalul de Boli Infecțioase, îmi doresc să se creeze un circuit medical coerent în municipiul Baia Mare. Pentru că astăzi nu pot spune că acest circuit medical este absolut coerent și din perspectiva mediului privat, unde sunt foarte mulți medici care deja fac performanță și Clinici private și cred că nu trebuie ignorați! Structurile publice trebuie să vină în completare sau în parteneriat cu cele private.
Îmi doresc foarte mult să facem o analiză și o strategie la nivelul municipiului, dar poate și la nivelul județului cu privire la ceea ce înseamnă sănătatea. Trebuie să ne asumăm anumite costuri pentru prevenire. Ca să vorbim de prevenire trebuie să vedem, să facem niște evaluări ale comunității din perspectivă sanitară și a sănătății individului. Mă gândesc la un program de screening în care să fie oferit oamenilor un pachet de analize pe care să le facă, să fie oferit copiilor un pachet medical. Toate acestea fără ca băimăreanul să facă un efort financiar. Asta, pe zona de TBC dar și de alte boli. Bineînțeles, într-un parteneriat cu Spitalul Județean, cu Spitalul de Boli Infecțioase. Și nu trebuie să ne limităm doar la medicină generală și să ne raportăm și la partea de Stomatologie. Pentru că, principiul după care eu funcționez este următorul: înainte de orice lucru pe care îl facem, dezvoltare economică, infrastructură, principalele două lucruri sunt Sănătatea și Educația. Aceste lucruri trebuie rezolvate la nivelul municipiului, în mod chiar diferit, rupt de ceea ce înseamnă ritm în Sănătate și Educație pe care l-a avut România până acum. Cred că Baia Mare și Maramureșul pot să aibă o atenție mai aplicată spre aceste două mari componente în dezvoltarea unei comunități.
E important să ne uităm la comunități defavorizate, să ne uităm la părinții care nu și-au dus copiii la medic, de părinți care își ignoră bolile, de situația în care locuiesc, de calitatea vieții pe care o au: ce mănâncă, unde dorm, cum se spală. Multe din aceste boli provin și de la lipsa de igienă și de la modul în care pacientul trăiește. Și dacă ne referim doar la Stomatologie, am niște cifre îngrozitoare. Copiii, într-o proporție mai mare de 50% nu au fost la un consult stomatologic. La noi se consumă pastă de dinți, a zecea parte din consumul dintr-un oraș civilizat. Toate acestea țin de educație! Și trebuie să reparăm aceste defecte pe care le avem în comunitate.
Aștept de la conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie să fie performantă și riguroasă în ceea ce înseamnă administrarea Spitalului! Sunt convins că atât doamna manager Hofer, cât și colegii domniei sale se dedică Spitalului, sănătății și oamenilor și nu uit ideea, dorința de a avea, chiar și într-o formulă de parteneriat, un Spital Municipal format din Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul fost TBC, probabil și luând o parte din Policlinica 2.
Sunt lucruri pe care le putem face împreună, sunt lucruri care țin nu doar de chestiuni pur medicale, ci țin de o anumită zonă de ocrotire a celor bolnavi. Și mă refer la faptul că Baia Mare are nevoie de un Centru pentru Autism, așa cum am văzut că se întâmplă prin alte țări din Europa. Aceasta este adevărata civilizație pe care o are un oraș sau o comunitate.
Cred că de anul viitor intrăm pe un drum al normalității cu privire la condițiile de cazare la Spital, am alocat surse de bani pentru finanțarea unor aparate care să susțină actul medic, dar cel mai relevant lucru este faptul că avem modele după care să ne axăm.
Iar modelul pe care îl impun Spitalului de Pneumoftiziologie este Spitalul de Boli Infecțioase care a fost reconstruit, reașezat, gestionat impecabil de către mama mea și o spun cu foarte multă satisfacție, fără să mă feresc de acest lucru”, a spus Cătălin Cherecheș.