Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Primarul Cătălin Cherecheș anunță modernizarea Pieței Izvoarele
Recent, primarul de Baia Mare a prezentat câteva imagini cu proiectul care prevede modernizarea Pieței agroalimentare Izvoarele, cunoscută sub denumirea de „Piața mare”. După cum se știe, piețele băimărene au avut mult de suferit după 1989, ele devenind locul în care mafia piețelor, există și o asemenea mafie, a pus stăpânire pe prețuri, pe produse, pe tot ce se vindea în aceste locuri.
Anunțul primarului Cătălin Cherecheș nu a surprins. De o asemenea modernizare se vorbește de mai mult timp.
„Au mai rămas trei luni până când demolăm Piața Izvoarele pe care o vom reconfigura, reabilita și moderniza. Între timp, intervenim periodic cu acțiuni de curățenie și igienizare. Avem nevoie de piețe agroalimentare cum sunt Covent Garden în Londra sau Naschmarkt în Viena. În ultimii ani, orașul nostru a evoluat, am reabilitat zone importante din Centrul istoric, cum este Piața Cetății. Piața agroalimentară este depășită, nu există aici condițiile decente pe care le merită atât producătorii agricoli, cât și cetățenii. Din diverse motive care nu țin de primar și de administrația locală, aici încă nu este ordinea și disciplina pe care mi le doresc și sunt convins că și voi le vreți. Am dat, însă, drumul la numărătoarea inversă și, în curând, radem tot și construim de la zero. În acest moment, piața este ca nuca în perete: depășită, nepotrivită, necesită o reconfigurare, o integrare în vremurile pe care le trăim. Mai avem aici problema circulației pe care trebuie să o fluidizăm, urmând să venim cu alternative. Avem obiective turistice majore în zonă și, pe modelele de succes care există în străinătate, cred că noua piață trebuie să aibă și o componentă de alimentație publică, pe lângă cea de piață agroalimentară. Asta ar însemna să integrăm cu adevărat acest obiectiv de interes în zona de centru, să facem piața atractivă pentru băimăreni și turiști deopotrivă. Subiectul este unul amplu, proiectul unul pe cât de banal pentru alte țări, pe atât de spectaculos pentru România. Mai multe, la momentul potrivit, când intrăm cu buldozerul în piață”, a spus Cătălin Cherecheș pe pagina de socializare.
Poate fi puțin sau poate fi suficient. Cert este că au fost voci care l-au acuzat pe primar de toate relele din lume. În cazul pieței agroalimentare, Cătălin Cherecheș are dreptate, este ca nuca în perete, adică depășită, nepotrivită, nefuncțională. Mai mult, mafia pieței dictează prețurile la produsele vândute pe tarabe. O altă mare problemă este dată de faptul că producătorii adevărați sunt obligați să își vândă marfa intermediarilor.
Mizeria este suverană și, de multe ori, legumele și fructele sunt cumpărate din locuri îndoielnice. Unii ar spune că și cumpărătorii sunt vinovați, pentru că acceptă toate acestea, dar lucrurile așa stau dintotdeauna. Să ne amintim câteva din problemele care au dus la situația de acum.
După Revoluția din 1989, s-a vorbit mult despre inițiativa privată. Românii au fost îndemnați să se apuce cu mai mult curaj de afaceri. Primii care au avut îndrăzneala, dar şi o oarecare experiență în ceea ce ar putea însemna economia de piață, au fost cei din comerț. Entuziasmul i-a determinat pe micii comercianți să înființeze firme şi să se lanseze în afaceri care ar fi trebuit să fie profitabile. Terenul era virgin şi dorința de a munci, de a face bani, mare. Pe acest trend, o mână de oameni din sectorul comercial al Băii Mari au reușit să pună mâna pe toate piețele orașului Baia Mare.
Era 1991, iar atunci nimeni nu și-a închipuit ce mare afacere va rezulta din această preluare. Nici după atâția ani, ecourile acelei preluări nu s-au stins. Așa a apărut Piața Aliment SA condusă de Florian Adiel, un personaj controversat, membru al PNȚCD și cu un rol dubios în desfășurarea ostilităților în timpul Revoluției din 1989. Adiel, pe lângă alții, a fost în clădirile Securității.
Din poveștile de atunci reiese că cei care au fost acolo au luat o parte din dosarele de securitate, care au fost folosite, apoi, în activitatea pe care au avut-o.
Cert e că Adiel a devenit mare șef peste piețele orașului. Au urmat mulți ani în care acest administrator privat a adus în piețe un alt mod de comerț, o altă filozofie și așa a apărut și mafia piețelor. Nici administrația orașului nu a făcut mare lucru. Mafia a fost mai puternică. Se spunea, cu mai mulți ani în urmă, că, în perioada anilor 90 și după 2000, în Piața Izvoarele se făceau bani negri în sume colosale. Pe zi. Bani care ajungeau în buzunarele mafioților, dar și în ale politicienilor sau ale altor persoane cu putere în oraș. Desigur, în decursul anilor, au fost multe procese pe rol, dar nu s-a ajuns la un final. Au fost procese controversate și toate au avut ceva bun doar pentru cei care au sechestrat piața. Vreo 25 de ani băimărenii au trebuit să accepte aceste mizerii și să cumpere legume și fructe din piețe infecte, mizere, pline de mafioți, bețivi, persoane declasate și periculoase.
În ultimii ani, actuala administrație a recuperat majoritatea piețelor mai mici și a avut loc un program de modernizare. O acțiune care trebuie continuată. Se pare că acum a venit vremea Pieței Izvoarele.
Doamne ajută!