Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Mircea CRISAN mircea@gazetademaramures.ro
Sunt foarte multi cei are s-au convins in ultimii 10 ani ca din „reteta” organizarii unui spectacol autentic romanesc nu trebuie sa lipseasca Ronisoara, ori macar „varianta condensata” numita Morosenii, din Rona de Jos.
Grupul Morosenii provoaca ropote de aplauze ori de cate ori urca pe scena, ba mai mult, a ajuns chiar sa reprezinte judetul la fel de fel de evenimente importante organizate peste hotare. In plus, primarul Ioan Herbil este un fel de „impresar” al grupului din Rona de Jos. „Ansamblul se numeste Ronisoara (30 de membri), si cand ma duc cu mai putini le zic „Grupul Morosenii”. Ansamblul s-a infiintat in 1997, iar titulatura de „Morosenii” apare de prin 2000. Ei is la Scoala de muzica, scoala populara de arta, deci is pregatiti de profesori. Mai colaboram si cu alte localitati, luam copii si de pe alte sate. Eu ma ocup de partea administrativa. Ii duc, ii aduc”. Trebuie stiut ca tinerii artisti au intre 6 si 18 ani, avand in repertoriu colinde, jocuri, dansuri, sau diverse cantece, in functie de „ce se cere”. „Si acum ma duc la Bucuresti cu 7 de la noi, mai vin si din Sarbi 2, din Valeni fata lui Voichita Nemes, din Bogdan Voda vine Bogdan Bizau, Vasalica Godja din Oncesti”, spune Herbil. Cei care se ocupa de ansamblul Ronisoara n-au avut nicio clipa grija costumelor de scena² „Fiecare si-a facut costume. Le fac sau au de la parinti. Sunt haine de sarbatoare si le pastreaza. Am la fete camasi si de 30 de ani, de cand a fost maica-sa mireasa”, zice primarul. Din moment ce fiecare stie ce are de facut, lucrurile merg de la sine² „Au fost in Franta, in Viena, in Bruxelles, Chisinau si in tara - tot ce inseamna sarbatori. De obicei la colindat primesc pachetele si bani, iar la evenimentele la care participa invitati de ambasade primesc cadouri simbolice. La Bruxelles, de exemplu, au primit o mapa cu tot ce inseamna Bruxelles. Li se asigura tot”.
„Astia mici is sarea si piperul. Daca iese snur parca s-a intamplat ceva, daca fac o boacana is mai haiosi. Unul mai uita sa-si ia cloputul pe scena si merge inapoi, altul isi ia camasa pe dos... Dupa spectacol vor sa viziteze. La Viena, dupa ce am dat un spectacol, a venit o familie din Bogdan Voda casatorita acolo care din intamplare avea botez si au zis ca vor sa le cante copiii la botez. Le-au dat 350 de euro. I-am intrebat cum ii impartim, dar ei au vrut sa mai stea o zi si o noapte in Viena”. - Ioan HERBIL
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.