• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iunie , 2016

Primari vechi şi noi ai Maramureşului

Aproape un sfert dintre primarii Maramureşului au fost schimbaţi în urma scrutinului de duminică, ceilalţi fiind reconfirmaţi în funcţie, în unele cazuri cu un scor zdrobitor. GAZETA de Maramureş vă prezintă câteva dintre impresiile primarilor vechi şi noi din judeţul nostru, dar şi a principalilor actori politici ai alegerilor locale.

 

Maramureşenii sunt oameni molcomi, decid greu şi schimbă şi mai greu. O dovedesc din plin alegerile de duminică în urma cărora doar un sfert dintre primarii judeţului au fost schimbaţi.

Trei primari au fost aleşi  cu 100% din voturi: Asuaju de Sus, Coaş şi Groşii Ţibleşului, neavând competitori electorali.

 

Unul dintre marii câştigători ai alegerilor locale a fost Horia Scubli, candidatul PSD la primăria Sighetu Marmaţiei care a declarat că, în ciuda campaniei „destul de mudare”, „am rămas încântat de modul în care au reacţionat sighetenii. Cred că experienţa şi atitudinea mea politică au fost atuurile mele în această competiţie electorală. Contactul cu cetăţenii a contat foarte mult, pe sistemul actual de campanie nici nu se poate altfel” şi le transmite sighetenilor un singur lucru: „Să aibă încredere în mine”.

 

Dacă tot vorbim de PSD şi de viceprimari aleşi primari, un alt exemplu este Gheorghe Buda noul primar de la Şomcuta Mare care spune că: „Avem proiecte multe în Şomcuta Mare, iar oraşul trebuie să devină, cu adevărat, capitala Ţării Chioarului. Îi mulţumesc public vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, fiindcă datorită implicării sale am avut trei proiecte mari pe Ordonanţa 28. S-a mişcat ceva în Şomcuta datorită lui şi îl voi ruga să aibă, în continuare, grijă de şomcuteni”.

 

Primarul oraşului Cavnic a fost desemnat Vladimir Petruţ, cu peste 70% din totalul procentelor înregistrate în oraş: „doresc să le mulţumesc căvnicarilor pentru procentul maxim cu care m-au reconfirmat în funcţia de primar. Am rămas uimit de numărul mare de alegători care s-au prezentat la urne şi am înţeles ceva: căvnicarii urmăresc activitatea administraţiei locale, ne urmăresc fiecare pas şi la final recompensează sau sancţionează prin vot. Îi asigur pe toţi locuitorii oraşului Cavnic că voi fi primarul tuturor, chiar dacă sunt cel mai tânăr edil de oraş din Maramureş. Le mulţumesc celor care m-au votat că mi-au  acordat şi majoritatea în Consiliul Local, iar pe colegii social-democraţi îi asigur de întreaga mea colaborare şi implicare. Nu pot să nu amintesc şi numărul mare de voturi acordat PSD pentru Consiliul Judeţean, iar acest lucru se datorează implicării neobosite a vicepreşedintelui CJ, Gabriel Zetea, care a susţinut toate proiectele noastre, alături de echipa sa”, a declarat Petruţ. 

 

Toader Şteţcu, primarul din Moisei a fost reconfirmat în funcţie, dar spune că: „campania a fost destul dură, nu m-am aşteptat la oameni care să mă muşte atât de tare, dar alegătorii m-au ales cu un procent de 46%, dar puteam obţine mai mult dacă era o campanie normală”. 

 

Dorin Vasile Paşca, unul dintre cei patru primari independenţi ai judeţului a fost reconfirmat în funcţie şi crede că votul de duminică reprezintă o recunoaştere a proiectelor benefice implementate în ultimii ani în Baia Sprie şi le mulţumeşte tuturor alegătorilor.

 

Primarul din Dumbrăviţa, Felician Ciceu spune că votul cetăţenilor comunei reprezintă o dovadă de încredere şi de apreciere a proiectelor realizate la nivelul comunei: „este o mare onoare, dar şi o responsabilitate faptul că, cetăţenii din comuna Dumbrăviţa şi satele aparţinătoare m-au reconfirmat în funcţie printr-un vot masiv. Cred că munca şi eforturile depuse de mine şi echipa mea şi-au spus cuvântul, confirmând încă o dată faptul că Dumbrăviţa se află într-o etapă de dezvoltare fără precedent. Le mulţumesc tuturor celor care s-au prezentat la urne duminică, indiferent de opţiunea lor politică, îi asigur că, în continuare, voi face tot ceea ce-mi stă în putinţă pentru a transforma comuna noastră într-una cu adevărat europeană şi prosperă, pe care să o lăsăm cu mândrie moştenire generaţiilor  viitoare şi îi rog să ne ofere în continuare sprijinul lor pentru proiectele viitoare, pentru că numai muncind împreună, în echipă, putem reuşi”.

 

Ioan Mătieş a câştigat primăria Mireşu Mare, fiind unul dintre primarii noi ai judeţului: „În comuna Mireşu Mare campania s-a dus elegant. Chiar şi azi dimineaţă m-am văzut cu Virgil Prună, încă actual primar, cu care am discutat despre proiectele importante. Şi vom avea o colaborare şi cu cei cinci consilieri locali care nu sunt ai PSD, chiar dacă noi deţinem majoritate, prin câştigarea a opt mandate. Încrederea pe care mi-au acordat-o mireşenii mă obligă la o muncă asiduuă şi susţinută. În Mireşu Mare am demonstrat că politica se poate face şi constructiv, nu doar distructiv”, a declarat noul primar al comunei Mireşu Mare, Ioan Mătieş.

 

Sorin Timiş, primarul din Borşa a fost reconfirmat în funcţie, deşi borşenii nu aleg consecutiv acelaşi primar aşa cum arată istoria postdecembistă a oraşului: „ca orice campanie, şi aceasta a fost grea, dar a trecut, şi primarul din Borşa a fost reconfirmat”.

 

Una dintre cele mai importante victorii ale PSD-ului în Maramureş este cea înregistrată în Cupşeni, unde psihologul Lucia Butcure a câştigat în faţa unui primar cu trei mandate la activ.

 

În total, Maramureşul are 4 femei primar, la Seini, Şieu, Cupşeni şi Bogdan Vodă.

Lucia Butcure a intrat în politică cu mai puţin de trei luni în urmă, mai exact în 12 martie, când a fost numită preşedinte al PSD Cupşeni şi spune că: „A fost o campanie grea, cu atacuri din partea contracandidatului meu, însă mi-am păstrat verticalitatea. La indicaţiile echipei PSD şi a liderului Gabriel Zetea, am dus o campanie de la om la om, de la casă la casă. Am lucrat 12 ani în mediul privat, ca şi psiholog, din care ultimii 11 ani la acelaşi loc de muncă. Am dat dovadă de loialitate la locul de muncă, de aceeaşi loialitate voi da dovadă şi din funcţia de primar al comunei Cupşeni. Şi îmi doresc ca cele patru sate, Costeni, Cupşeni, Ungureni şi Libotin să simtă că aparţin aceleiaşi comune. Am convingerea că mă voi descurca,  fiindcă am încredere că Gabriel Zetea şi echipa sa mă vor susţine în toate proiectele pe care le voi demara”.

 

La nivel judeţean, marele câştigător a fost PSD Maramureş.

Preşedintele Gabriel Zetea spune că: „În ziua votului s-au prezentat la  urne foarte mulţi maramureşeni care se află la muncă în afara graniţelor ţării, dar care au ales să vină acasă, în localităţile din care provin, pentru a-şi alege primarul, consilierii locali şi consilierii judeţeni pentru următorii patru ani. Doresc, totodată, să felicit şi adversarii tuturor partidelor politice pentru campania dusă, fiindcă în această lună, în Maramureş, au fost sesizate puţine nereguli şi abateri de la o conduită decentă.

S-au înregistrat orgolii mai mari în Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, dar având în vedere legea electorală restrictivă, campania a fost una bună, o campanie a proiectelor pentru comunităţi. Rezultatul bun obţinut dovedeşte încrederea pe care maramureşenii o au în PSD, munca depusă în ultimii patru ani în Consiliul Judeţean, precum şi modul în care am ales să ducem această campanie, fără atacuri la adversarii noştri politici.

Toţi candidaţii Partidului Social Democrat au prezentat un program de guvernare locală pentru fiecare domeniu de interes, insistând pe păstrarea tradiţiilor în judeţul Maramureş, recunoaşterea valorilor şi un viitor mai bun pentru noi şi copiii noştri. Avem o majoritate simplă în 27 dintre localităţile judeţului, unde asigurăm continuitatea singuri.

În restul localităţilor este important să avem susţinere şi vom asigura majoritate în aproape toate Consiliile locale alături de ALDE şi UNPR. Vom duce o campanie constructivă în câteva comune, cerând noilor consilieri aleşi să lase orgoliile politice deoparte, lucru pe care l-am cerut şi în mandatul trecut. Cu un număr de 44 de primari din 76 câştigaţi în Maramureş, PSD are aproximativ 58% din edilii judeţului. Este un rezultat incredibil pentru noi, care recompensează munca constructivă a ultimilor patru ani. De mâine vom demara discuţii cu cei care au trecut pragul electoral şi vom începe cu Coaliţia pentru Baia Mare, care a produs o surpriză în CJ şi Consiliul Local Baia Mare.

Apoi vom avea discuţii şi întâlniri şi cu celelalte partide. Vom discuta cu reprezentanţii Partidului Ecologist, performerii acestor alegeri, apoi cu UDMR şi PMP. Mai puţin ne vom întâlni cu PNL, care nu a propus proiecte concrete pentru Maramureş, mai mult, au criticat tot ce am propus noi. Nu au venit, însă, nici cu soluţii concrete. Eventual, după ce îşi schimbă actuala conducere şi vor aduce în faţă oameni ce gândesc constructiv, oameni noi, vom analiza o posibilă discuţie cu ei.

Începând de joi, 9 iunie, vom începe oficial discuţiile cu partidele care au trecut pragul în CJ, pentru a putea finaliza actualele proiecte ale judeţului, două dintre ele fiind de o importanţă vitală. Aeroportul Internaţional Baia Mare şi Depozitul Ecologic de la Fărcaşa, însă ne vom concentra şi pe demararea unor proiecte noi.

Principala noastră preocupare o va reprezenta infrastructura rutieră şi vom depune proiecte pe Programul Operaţional Regional (POR) şi Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Este extrem de important cum vom susţine, în continuare, demersurile municipiului Baia Mare pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021, pentru că acest demers, cu sprijinul PSD, să fie unul încununat de succes. Consiliul Judeţean Maramureş are, în Baia Mare, cele mai importante instituţii culturale. Ne dorim o înţelegere mai bună decât a fost în trecut între municipiul Baia Mare şi Consiliul Judeţean”. 

 

Un procent important l-a obţinut şi PER. Liderul acestei formaţiuni, Cristian Anghel spune că: „a fost o campanie grea pentru că am plecat de jos, am construit organizaţii în teritoriu, am făcut liste de susţinători, apoi liste de candidaţi. Pe ultima parte de precampanie găseşti mai greu oameni care să dorească să intre ca şi candidaţi, dar în final a fost bine. Avem două mandate de consilieri judeţeni şi două de locali, personal nu ştiu încă unde voi merge. Noi ne-am îndeplinit obiectivul, care a fost acela de a atinge pragul electoral. Sunt mulţumit de rezultat, evident se putea şi mai mult”.

 

Teodor Ardelean, candidat pe listele Coaliţei pentru Baia Mare spune că: „având în vedere schimbarea legislaţiei am observat în această campanie o concentrare mai mare pe prezentarea proiectelor şi programelor şi o diminuare a mitei electorale până aproape la zero. În relaţia ofertă-mită am câştigat enorm de mult, pentru că în urmă cu câţiva ani găleţile, fularele şi alte daruri electorale erau cele care tranşau masa aceea critică de voturi. Am făcut paşi importanţi înainte spre civilitudine electorală. Cred că nu am avut  evenimente negative, cu mici excepţii de derapaje şi atacuri la persoană care într-o oarecare măsură sunt fireşti, se întâmplă în orice democraţie.

Coaliţia pentru Baia Mare a fost un experiment interesant şi a obţinut performanţe remarcabile: postul de primar, 11 din 23 de consilieri locali, 5 din 35 consilieri judeţeni, e o performanţă, care dacă ar fi cuantificată după efortul nostru putem spune că e mai mare performanţa decât efortul pentru că a lucrat foarte mult coeficientul de imagine al iniţiatorului coaliţiei, Cătălin Cherecheş.

 

Şi listele au fost bune, şi oamenii au fost harnici şi notorietatea publică a unor persoane la nivelul judeţului ne-au făcut să ne clasăm pe locul 3 după PSD şi PNL. De aici încolo încep negocierile, vom vedea ce va fi”.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.