• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 11 Martie , 2012

 

Este unul dintre cel mai vechi primar din judeţ. Şi, dacă alături de experienţă punem curajul, implicarea şi perseverenţa, avem tabloul complet al unei dezvoltări etalon: Asuaju de Sus.
 
 
Rep.: Care e secretul celor 20 de ani în funcţia de primar?
Vasile Boitor: Cred că secretul atâtor mandate consecutive este felul în care ţi-ai făcut datoria faţă de cei care te-au ales. Ce am promis am şi făcut. Nu poţi face 100%, dar lumea îşi dă seama dacă eşti bine intenţionat şi dacă dai tot ce poţi să faci ceea ce ai promis. Trebuie să fii corect, civilizat şi să-i ajuţi în toate problemele că în fond ăsta-i şi rolul primarului. De asemenea, e foarte important să-i asculţi pe oameni, să-i sfătuieşti şi să te sfătuieşti cu ei. Iar atunci când nu pot face ceva, le spun exact care e situaţia, că de multe ori nu primim bani pentru că nu sunt în partidul aflat la putere. Lumea îşi dă seama de realitate, că vede şi la televizor ce fac cei de la putere şi cum împart banii numai primarilor PD-L.
Rep.: Care e situaţia proiectelor depuse de administraţia locală din Asuaju de Sus?
Vasile Boitor: Din punct de vedere al documentelor stăm foarte bine, pentru că am făcut o strategie şi am gândit exact paşii pe care trebuie să-i facă comuna. Am 10 proiecte făcute, dar nu pot decât să aştept până intră la finanţare. Dar vorba aceea, mă gândesc că va veni apa şi pe la moara noastră.
Am depus mai multe proiecte, dar din motive politice n-au fost aprobate. M-a interesat cel mai mult cel de extindere reţea apă, canalizare, centru civic, asfaltare drumuri şi uliţe comunale. Proiectul este în valoare de circa 2,5 milioane de euro. Dacă era aprobat, am fi realizat 80% din ceea ce era nevoie în comună. Proiectul este făcut, a fost şi depus a obţinut punctaj bun şi cu o zi înainte de afişarea rezultatelor am fost mutaţi de pe listă. Pe urmă l-am dat la Mediu şi l-au trimis înapoi că nu este eligibil. De aceea, în toamnă am făcut pe cont propriu extinderea reţelei de apă, pentru că nu mai puteam sta. Din fonduri proprii am luat materiale, am băgat o echipă care să sape şanţuri şi cu circa 700 de milioane lei vechi am făcut extinderea reţelei cu 2,5 km. Că n-am mai putut aştepta până ni se aproba un proiect. Canalizarea nu am făcut-o pentru că presupune mulţi bani, iar noi nu dispunem de asemenea fonduri.
Pe Ordonanţa 7 mai trebuie să primim 1,1 miliarde lei vechi, deşi am finalizat în 2010 poduri, podeţe şi punţi pietonale. Recepţia finală este făcută, dar nu ni s-au dat bani. Am făcut numeroase adrese că datorăm executantului suma respectivă, dar nu ne-au dat nici la ora actuală.
Pe Ordonanţa 7 am făcut şi Baza Sportivă Multifuncţională. Ne-au aprobat proiectul şi am primit 500 de milioane lei vechi. Am început lucrarea, am lucrat de banii câţi i-am avut şi sperăm ca anul acesta să mai primim fonduri să continuăm Baza Sportivă.
Rep.: Ce proiecte demaraţi din fonduri proprii?
Vasile Boitor: Acum vrem să schimbăm acoperişul la Primărie din fonduri proprii pentru că este vechi de 30 de ani, şi este crăpat şi plouă. Am făcut la Primărie şi o extindere, o anexă, pentru că nu ne lăsau Pompierii şi celelalte organe de control să funcţionăm altfel. Mai exact, trebuia o anexă unde să fie centrala termică pentru încălzirea Şcolii şi a Primăriei şi nu aveam spaţiu. Aş că am făcut o construcţie nouă tot din banii noştri. Am reuşit să facem doar până la etajul unu, la planşeu, cât să o putem folosi pentru centrala termică. Anul acesta ne dorim să ridicăm şi celălalt etaj, să facem acoperişul şi pe urmă în fiecare an o să facem câte ceva, un birou sau ce putem.
De asemenea, şcolile au fost o prioritate pentru noi în fiecare an. Le-am pus la punct, le-am igienizat, iar acum ne putem lăuda că sunt multe şcoli din Baia Mare care nu arată atât de bine cum sunt şcolile la noi.
Rep.: Care este situaţia infrastructurii rutiere?
Vasile Boitor: Deocamdată drumurile de la noi mai lasă de dorit pentru că nu avem bani. Am reuşit doar să punem nişte piatră pe uliţele laterale. Drumul judeţean este într-o situaţie cum o ştie toată lumea, dar asta nu depinde de noi. În schimb ne putem mândri cu drumul forestier asfaltat. L-am finalizat în 2009. În 2010 am depus un proiect pe care nu l-au aprobat pentru tot felul de chichiţe inventate pe moment. Dar nu aveau deloc dreptate. Vrem să dezvoltăm un proiect turistic în zonă. Acum facem un Plan Urbanistic General nou şi vom prinde inclusiv segmentul turistic şi agroturismul care se pretează pentru zona noastră.
Oricum, nu mă las şi o să lupt în continuare şi pentru canalizare şi pentru drumuri, şi atunci vom putea spune că avem condiţiile pe care ni le dorim.
O realizare foarte mare este modernizarea iluminatului public. Am pus becuri ecologice. Lucrarea s-a ridicat la peste 10 miliarde lei vechi, dar am găsit o firmă care ne-a făcut contract să plătim în timp de 6 ani. Lucrarea s-a finalizat în decembrie şi funcţionează foarte bine. Am redus energia cu mai mult de 50% . Înainte aveam 220 de lămpi pe stâlpi, iar acum avem 650 şi merge toată noaptea. Iar consumul este mai puţin decât înainte. Asta am făcut tot din fonduri proprii.
Rep.: Despre Asociaţia Comunelor din Codru?
Vasile Boitor: Am constituit Asociaţia Comunelor din Codru şi cele 6 comune am plătit un studiu de oportunitate pentru a face un parc voltaic în Asuaju de Sus. Noi avem 5 hectare de teren care se pretează pentru a se produce curent. Acum este în derulare acest proiect în valoare de 5 milioane de euro. Acesta va fi un avantaj pentru toate comunele pentru că nu vom mai plăti decât factura în roşu pentru ce înseamnă iluminat public şi instituţii. Curentul care se va produce în acest parc voltaic se bagă în sistemul naţional şi se compensează ceea ce consumi cu ceea ce produci. Acum suntem în faza de implementare a proiectului. Am făcut Studiul de Fezabilitate şi urmează să facem celelalte necesare. Sperăm să reuşim anul acesta să pornim. Noi avem deja cele 5 hectare întăbulate, că le-am luat mai demult tot pentru aşa ceva pentru nişte investitori, dar în final s-au retras. Iar acum vrem să-l punem în valoare. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.