• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 4 Noiembrie , 2014

Prima şedinţă de CJ după legalizarea prostituţiei. Politice

Consiliul Judeţean s-a întrunit pentru prima dată după legalizarea prostituţiei. Politice. Altfel spus, consilierii judeţeni s-au întâlnit pentru prima dată după ce s-a dat frâu liber traseismului politic. Atmosfera de lucru a fost una calmă, caldă şi prietenoasă, că deh, în ritmul acesta nu se ştie pe viitor cu cine vei fi coleg.

 

Maramureşenii care şi-au trimis reprezentanţii în structura de conducere a judeţului au toate motivele să fie buluciţi, că nu mai potriveşte treaba de acasă cu cea din târg. Mai exact, în momentul de faţă nimeni nu mai ştie dacă cei pe care i-au ales le mai reprezintă convingerile politice şi speranţele, pentru că o dată cu legalizarea prostituţiei politice dată de Guvern, şi aleşii locali s-au conformat. Şedinţa din 29 octombrie a Consiliului Judeţean (CJ) a început tocmai cu rugămintea unui consilier de a se face o informare cu privire la noua structură a plenului, ca urmare a noilor „cuplăraie” politice. Doar că acel consilier s-a exprimat mai elegant: „Având în vedere că am trecut peste o perioadă de „transferuri”, v-aş ruga să fie informat plenul asupra structurii CJ rezultată în urma acestei sesiuni de transferuri”.

 

Iar preşedintele Zamfir Ciceu a citit lista: „Situaţia centralizatoare a aleşilor locali din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş raportată la aplicarea prevederilor OUG a Guvernului nr. 55/2014, pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, astăzi este următoarea: consilieri în funcţie care nu au depus nicio opţiune, adică rămân pe listele pe care au fost aleşi 23, vicepreşedinţi care au depus o opţiune 1: Emil Marinescu a optat pentru Partidul Naţional al Mediului - PNM. Au mai formulat opţiuni: Coman Gheorghe – PNM, Ardusătan Gavril – PNM, Cristea Pamfil – Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), Costiuc Ioan – independent, Mărginean Marius – UNPR, Deac Alexandru şi-a definitivat opţiunea pentru PD-L, Ban Vasile pentru PSD, Pană Viorel – independent, Horj Lupu – independent. De pe lista supleanţilor care au candidat la alegerile din 2012: Ioan Marincaş de pe lista USL înspre PSD, şi Ioan Corodan pentru PNM. În rest nu au fost înregistrate opţiuni”.

 

După rostirea acestor cuvinte, concluzia a venit din partea unui consilier, care spre amuzamentul colegilor săi avea o nelămurire: în noile condiţii când schimbăm vicepreşedintele? La această întrebare „din puţul gândirii”, Zamfir Ciceu a răspuns cu maximă seriozitate, deşi nu ştim cum a reuşit să nu râdă ţinând cont de ce era în sală „potrivit dispoziţiilor legale, alegerea şi schimbarea din funcţie a conducerii executive se face de plenul CJ cu majorităţile prevăzute de lege. În măsura în care sunt formulări în acest sens, vă rog să le faceţi. Dar până atunci vă supun la vot proiectul ordinii de zi”. Iar ordinea de zi a avut 34 de puncte. Şi pentru că nu vrem să vă încărcăm cu informaţii inutile, ne vom opri doar asupra celor mai importante.

 

Consilierii au aprobat în primul rând noua organigramă şi statul de funcţii pentru aparatul propriu al DGASPC. Când au auzit de subiect, mai multor consilieri li s-au aprins beculeţele şi a început o adevărată gargară despre cum trebuie abordate problemele şi ce trebuie făcut la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Nu spunem că s-au vorbit prostii, că, pe scurt este necesar un audit extern şi eficientizarea serviciilor prin externalizare, însă la punctul de pe ordinea de zi era vorba clar faptul că trebuia votată organigrama pentru a se depăşi perioada de interimat a conducerii Direcţiei şi pentru organizarea concursului pe posturile respective.

Apoi au urmat o serie de proiecte care vizau rectificări bugetare. Şi uite aşa, am aflat că, „ca din întâmplare”, fără să aibă nicio legătură cu perioada electorală, în judeţul nostru au venit cei mai mulţi bani în comparaţie cu ultimii ani pentru întreţineri de drumuri. Este vorba de 3.624 mii pentru întreţineri de drumuri comunale şi 8.000 mii lei pentru drumuri judeţene, bani care s-au împărţit la toate primăriile. Despre asemenea lucruri ce putem comenta? Decât că ne dorim să mai avem parte de asemenea rectificări, bineînţeles ca din întâmplare şi fără nicio legătură cu perioadele electorale. 

 

La finalul şedinţei, după ce au dezbătut vreo 20 de minute problema licenţelor de transport, consilierii au decis să amâne o parte dintre cereri pentru a se putea analiza mai bine situaţia din teren.

Concluzia este că, deşi şedinţa a ţinut mult în comparaţie cu cele anterioare (pentru că au fost multe puncte pe ordinea de zi), a fost lipsită de picanterii cu conotaţii politice nu de alta, dar în contextul actual, consilierii se gândesc probabil că nu-i bine să se ia la trântă cu colegii, nu de alta, dar mâine-poimâine vor fi în aceeaşi coaliţie sau în acelaşi partid. Că, deh, prostituţia politică nu îşi consumă resursele într-un singur sezon electoral.

 
 

Tot în această şedinţă s-au lămurit unele aspecte şi în ceea ce priveşte problema turismului. Orice maramureşean informat îşi aminteşte în mod sigur că nu demult a fost mare scandal în urma căruia care mai de care şi-a pus poalele-n cap că s-a desfiinţat Serviciul Judeţean de Informare Turistică „Maramureş InfoTurism”. Pe ordinea de zi a şedinţei a fost şi o plângere prealabilă privind acea hotărâre, însă plenul şi-a menţinut hotărârea. Iar argumentul este cât se poate de solid pentru că s-a desfiinţat o structură şi s-a înfiinţat alta mai eficientă: „Centrul Infoturism este astăzi Serviciul de Promovare a Judeţului în cadrul aparatului propriu al CJ şi vedeţi că în acest fel aveţi şi dumneavoastră posibilitatea de a vă implica mai mult în partea de promovare a turismului în judeţul Maramureş”.

Cât priveşte îngrijorarea unor dudui panicate că s-a dus de râpă un megaproiect (pentru căpuţul lor creţ) ce vizează nişte biciclete, le anunţăm că dacă tot sunt preocupate de turism să se ducă până „unde şi-a înţărcat mutu iapa”: „S-a făcut atât de mare caz că, vai de mine, am fost parteneri într-un proiect şi ce se întâmplă? Nu se întâmplă nimic! Partenerul austriac ne-a cerut doar să comunicăm contul unde ne poate restitui sumele de bani din ultima cerere de rambursare şi noi preluăm mai departe condiţiile de sustenabilitate a acestui proiect. Adică să avem acele biciclete închiriate la pensiuni. Deci, nu este nimic fenomenal şi nu s-a întâmplat decât un lucru bun că am adoptat această hotărâre”, a spus Zamfir Ciceu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.