Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Prima raportare oficială a efectelor adverse ale vaccinurilor anti-covid
Între „vaccinurile sunt sigure” și „vaccinurile ucid”, societatea a fost împărțită în două „cete” de campania de vaccinare anti-covid. Dincolo de stereotipuri și „refrene tocite”, autoritățile s-au încăpățânat să ignore semnele de întrebare și să dea mereu asigurări că vaccinarea e sigură. La finele anului trecut, fără tam-tam, a fost publicat însă un raport al Institutului de Sănătate Publică, denumit în stil propagandistic „Rovaccinare misiune îndeplinită”, care prezintă, pentru prima dată oficial, lista cu reacțiile adverse la vaccinurile anti-covid, detaliate pe patologii.
Spre deosebire de alte state, în România, nu s-a discutat despre reacțiile adverse provocate de vaccinurile anti-covid decât în termeni foarte generali și în extremă, la modul: „vaccinurile sunt sigure” sau „serurile sunt experimentale și ucid sau provoacă maladii grave”. În loc de explicații și date științifice, autoritățile s-au mulțumit să transmită mesaje stereotip. Acum, când vaccinurile anti-covid sunt deja cu un pas în istorie, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat un raport, trecut în mare parte neobservat, intitulat bombastic „Rovaccinare misiune îndeplinită”.
În cele 162 de pagini, raportul prezintă un soi de bilanț al campaniei de vaccinare și prezintă „eforturile” Grupului de lucru logistic. Dar, dincolo de instrucțiuni, cronologii, date statistice nu prea actuale și metodologii, documentul prezintă pentru prima dată o listă detaliată a efectelor adverse ale vaccinurile anti-covid.
Potrivit INSP, „de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 și până la sfârșitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacții adverse post vaccinare (RAPI) dintre care 17.567 (89.1%) au avut manifestări generale. Din aceste cazuri: 16.621 (84.3%) au fost raportate în sistemul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) și 3.093 (15.7%) au fost raportate către Institutul Național de Sănătate Publică”.
Din rândul cazurilor RAPI, cu manifestări generale în baza documentelor medicale și a investigațiilor efectuate, cele mai importate cazuri au fost diagnosticate cu raport:
- manifestări aparat cardiovascular: 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită și un caz cu miopericardită;
- tulburări hematologice: 16 cazuri cu manifestări trombotice, 1 caz citoliză hepatică, 1 caz purpură trombocitopenică;
- sistem nervos: 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, 1 caz paraplegie flască și 1 caz sindrom Guillain Barre;
- sistem imunologic: 424 cazuri cu reacții alergice și 12 cazuri cu șoc anafilactic.
În perioada 27.12.2020 - 31.12. 2021, au fost confirmate 10 cazuri de miocardită, 4 cazuri de pericardită și un caz de miopericardită, clasificate ca RAPI, asociate cu componentele vaccinului. Cazurile de miocardită au fost înregistrate la 7 persoane de gen masculin, cu vârste cuprinse între 17-53 ani și 3 persoane de gen feminin, cu vârste cuprinse între 24-47 ani.
Pentru cele 10 cazuri de miocardită, distribuția pe grupe de
vârstă este următoarea:
- 4 cazuri la grupa de vârstă 15-19 ani;
- 2 cazuri la grupa de vârstă 20-24 ani;
- câte un caz la grupele de vârstă 30-34 ani, 35-39 ani,
40-49 ani, respectiv 50-54 ani.
În rândul acestor cazuri: 9 persoane au fost vaccinate cu Comirnaty și o persoană a fost vaccinată cu Johnson&Johnson.
Manifestările au apărut după administrarea:
- primei doze de vaccin Comirnaty pentru 5 persoane;
- celei de-a doua doze de vaccin Comirnaty pentru 3 persoane;
- celei de-a treia doze de vaccin Comirnaty pentru o persoană;
- primei doze de vaccin Johnson &Johnson pentru o persoană.
Simptomatologia (dificultăți de respirație, senzație de gheară în piept, palpitații, dispnee, sincopă, HTA, febră, cefalee) a apărut, în medie, la aproximativ 3 zile după vaccinare (minima 1 zi, maxima 13 zile). Dintre aceste cazuri, 6 au necesitat spitalizare, iar la externarea persoanelor starea lor era ameliorată, iar în 4 cazuri, acestea au fost diagnosticate în urma unui consult cardiologic efectuat în ambulator, având o evoluție favorabilă.
Cazurile de pericardită au fost înregistrate la 4 persoane de gen feminin cu vârste cuprinse între 16-53 ani. Manifestările au apărut după administrarea:
- primei doze de vaccin Comirnaty pentru o persoană;
- celei de-a doua doze de vaccin Comirnaty pentru 2 persoane;
- celei de-a treia doze de vaccin Comirnaty pentru o persoană.
Simptomatologia (palpitații, sincopă, hipotensiune, vertij ) a apărut, în medie, la aproximativ 7 zile după vaccinare (minima 1 zi, maxima 16 zile). Dintre aceste cazuri, unul a necesitat spitalizare (la externare starea persoanei era ameliorată), iar 3 cazuri au fost diagnosticate în urma unui consult cardiologic în ambulator, având o evoluție favorabilă.
O persoană de gen masculin în vârstă de 44 de ani, vaccinată cu două doze de vaccin Comirnaty, a fost diagnosticată cu miopericardită în urma unui consult cardiologic în ambulator, la 26 de zile după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
În această perioadă au fost date spre investigare 26 de decese suspecte RAPI, dintre care 25 au fost infirmate, iar pentru un deces investigația încă este în curs de finalizare. Până la data de 31.12.2021, erau 227 de reacții adverse în curs de investigare.
Din categoria tulburărilor hematologice și limfatice, numărul total de limfoadenopatii raportate a fost de peste 1.700, cele mai multe fiind de la vaccinul Pfizer. De asemenea, conform INSP vaccinurile covid au produs 432 de reacții alergice și 12 șocuri anafilactice. Dintre tulburările psihice, cea mai frecventă a fost insomnia, care a afectat 366 de vaccinați. De cefalee au fost afectate 7.764 de persoane vaccinate anti-covid, iar de parestezie, 881. Paralizia facială a fost raportată în 16 cazuri.
Cele mai multe efecte adverse au intrat în categoria tulburărilor scheletice și ale țesutului conjunctiv, unde s-au raportat 7.838 de pacienți vaccinați. În ce privește tulburările scheletice, cea mai frecventă a fost necroza capului femural. Printre tulburările țesutului conjunctiv se numără lupusul eritematos sistemic, vasculita, sclerodermia, polimialgia reumatică, periarterita nodoasă, Sindromul Ehlers-Danlos și Sindromul Marfan.
Concluzia o dă foarte bine un specialist în comunicare, Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, dar și al unui fost președinte al României:
„Absolut îngrijorător, raportul publicat pe ascuns ne arată, în premieră, partea pe care autoritățile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă și s-o mușamalizeze: raportările de efecte adverse (credeți-mă, știu ce vorbesc când fac referire la mușamalizare, și din perioada scurtului meu mandat de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, ianuarie - martie 2021, și din ulterioare experiențe medicale personale legate de vaccinare). Raportul de activitate al CNCAV indică acum, negru pe alb, 41.486 de reacții adverse post-vaccinare indezirabile (RAPI) (pag. 29)! 41.486 de oameni!!! Aceștia sunt oameni, nu cifre! Oameni despre care, pe durata vaccinării, autoritățile și CNCAV-ul nu au scos o vorbă, au mințit că nu există, că nu sunt grave efectele raportate de cetățeni (căutați declarațiile lor, este plin internetul de ele). Ce aflăm astăzi din raport? Că au fost 15 cazuri de boli inflamatorii ale inimii (miocardite, pericardite etc.), 18 cazuri de tulburări hematologice, 20 de cazuri de afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv 16 cazuri de paralizie facială, 424 de cazuri de reacții alergice şi 12 cazuri cu şoc anafilactic (pag. 30). Câți dintre acești oameni, repet, nu cifre, au murit? Câți au rămas bolnavi și cu sechele pentru tot restul vieții? Câți au beneficiat de analize medicale și de tratament asigurat de stat pentru că au crezut mesajele autorităților care vorbeau doar despre beneficii și care mușamalizau cazurile de efecte adverse? De câți ați avut grijă și în ce fel, domnilor și doamnelor de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19?
Știți de ce ați avut o rată de vaccinare atât de scăzută, domnule președinte Iohannis, domnule colonel doctor Gheorghiță? Vă spun eu și v-o poate confirma orice alt specialist adevărat în comunicare: pentru că ați mințit! Ați încercat să mușamalizați cazurile de efecte adverse și ați vrut să duceți de nas o țară întreagă insultând inteligența fiecărui cetățean în parte”.