• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 02 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Ianuarie , 2017

Guvernul va plăti chiria celor care își găsesc job în alt oraș. Prin programul denumit „Prima chirie”, statul va asigura plata a 75% din cheltuielile aferente chiriei și plății utilităților, dar nu mai mult de 900 lei/lună.

 

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri a fost majorat la  650 de lei stimulentul de inserție, drept acordat părinților care se întorc la activitatea profesională înainte de finalizarea concediului pentru creșterea copilului. Măsura urmează a fi aplicată începând cu drepturile lunii aprilie 2017.
Tot miercuri, Guvernul a modificat și completat Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, în scopul încurajării în muncă a șomerilor.
Astfel, se acordă o primă de relocare persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea  de domiciliu sau reședință și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj și este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei și a utilităților) în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei.

Prima de relocare se acordă persoa­nelor ale căror venituri nete lunare nu depășesc suma de 5000 lei/lună, în situația în care sunt singure sau îm­preună cu familiile acestora, și care se încadrează în muncă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Prima de relocare se acordă lunar, pe o perioadă de 36 de luni.
Prima de relocare se acordă la cerere și nu se cumulează cu prima de înca­drare sau cu prima de instalare, pre­văzute în legislație.

Nu vor beneficia de această primă:
- persoanele care au mai beneficiat de o primă de relocare în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării primei de relocare;
- persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
- persoanele pentru care plata in­demnizației de șomaj a fost suspen­dată, iar ulterior, ca urmare a schim­bării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizației de șomaj încetează;
- absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi;
- absolvenții instituțiilor de învă­ță­mânt față de care angajatorii au obligația de a-i încadra în muncă, scrie Profit.ro.

Persoanele care beneficiază de prime de mobilitate au dreptul la menținerea acestora și în cazul în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator și se încadrează în termen de 30 de zile la un alt angajator, în aceleași condiții, respectiv pentru o perioadă mai mare de 12 luni, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul sau, după caz, în aceeași localitate în care a fost și primul angajator la care persoana s-a încadrat în muncă și, ca urmare, și-a schimbat domiciliul în acea localitate.
Angajații vor fi însă obligați să restituie integral sumele primite dacă raporturile de muncă încetează într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării sau în situația în care își schimbă domiciliul la vechiul domiciliu, într-o perioadă de 12 luni de la angajare.

 

 

„Ne propunem nu doar să ocupăm locurile de muncă disponibile în prezent, dar și să reducem dependența populației de anumite zone geografice. Salariații care vor beneficia de această reducere vor fi cei ale căror venituri familiale lunare sunt mai mici de 5.000 lei”
- se precizează în programul de guvernare al premierului Grindeanu

 

„Am adoptat acte normative extrem de importante pentru noi, pentru programul de guvernare pe care o să îl punem în practică. (…) Primul punct pe ordinea de zi a fost o ordonanță de urgență care reglementează un punct la care, de asemenea, ne-am angajat și anume ‹‹Prima chirie››. Săptămâna trecută am avut în primă lectură această ordonanță de urgență”.

Sorin Grindeanu, conferință de presă la Palatul Victoria

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.