Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Prezența județului Maramureș la Târgul de Turism al României 2022 – o lecție despre oameni și omenie
În perioada 24-27 februarie, în cadrul complexului expozițional Romexpo din București, a avut loc Târgul de Turism al României 2022, un eveniment aflat la cea de-a 45-a ediție. Cu gândul la zile mai senine și la o stare de normalitate pe care cu toții ne-o dorim, reprezentanții județului Maramureș au încercat să insufle din optimismul lor vizitatorilor târgului.
Încă de la deschiderea acestei ediții, spațiul expozițional al județului nostru a atras toate privirile. Forfota specifică maramureșenilor i-a făcut curioși pe vizitatori, care au poposit în număr mare la standul județului Maramureș. Acolo au fost întâmpinați de reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Populare „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației, destinației de ecoturism Eco Maramureș și centrelor de informare turistică din Baia Sprie, Sighetu Marmației și Tăuții-Măgherăuș. Totodată, reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Borșa s-au alăturat on-line acestei ediții a târgului.
La standul Maramureșului au fost prezenți și meșterii populari Laura Lenghel, Daniel Leș, Vasile Șușca și Petru Codrea, care s-au întrecut în demonstrații de măiestrie și vorbe de duh, iar reprezentanții Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” au reușit, și de această dată, să pună în valoare tradițiile folclorice ale acestor locuri. Printre promotorii Maramureșului s-au numărat și reprezentanți ai Agenției de turism Sfara Tours și ai obiectivului turistic din județul nostru care primește anual cei mai mulți vizitatori, Mocănița de pe Valea Vaserului. Dintre oaspeții de seamă ai târgului nu au lipsit oficialitățile, dar nici îndrăgiții fii ai Maramureșului: Grigore Leșe, Mihai Morar și Nicolai Tand. Rapsodul Grigore Leșe, alături de contratenorul Romeo Cornelius, au susținut recitaluri pline de emoție, care și-au găsit cu ușurință drumul către sufletele spectatorilor. Cu cuvinte mari au vorbit despre Maramureș și actorii Laura Cosoi, Alexandra Aga și Ioan Haiduc, care le-au transmis tuturor să nu rateze nicio ocazie de a descoperi județul nostru. De altfel, emoția este cuvântul care descrie poate cel mai bine întreaga prezență a județului Maramureș la acest eveniment, deoarece toți oamenii cu drag de aceste locuri binecuvântate au vorbit din inimă despre „țara celor patru țări”, pe care au numit-o „sufletul României”. De asemenea, deși nu au fost prezenți fizic, producătorii locali din Maramureș au fost reprezentați de rodul muncii lor, produsele lor tradiționale completând imaginea profilului gastronomic al județului. Cu toții și-au unit eforturile în încercarea de a reda cât mai fidel spiritul autentic al Maramureșului, promovând nu doar potențialul turistic al județului nostru ci, înainte de toate, maramureșenii și înțelepciunea cu care aceștia își apără și promovează moștenirea.
Oferta turistică cu care județul Maramureș s-a prezentat la târg se adresează unei sfere largi de turiști. Astfel, indiferent dacă s-au aflat în căutarea unei destinații turistice, tradiționale, gastronomice sau active, vizitatorii târgului au fost convinși că județul Maramureș merită un loc pe itinerarul lor de călătorie. Mai mult de atât, cu toții au înțeles că județul nostru înseamnă mai mult decât o destinație, căci Maramureșul este, înainte de toate, o valoroasă lecție despre oameni și omenie.