Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Autoritatile italiene sunt de acord privind necesitatea de a revizui legile in materie de primire si integrare de cetateni straini. Giorgio Napolitano este de parere ca Franta, Marea Britanie si Germania sunt tarile europene care ar trebui sa fie un model pentru Italia.
Agentia de presa italiana Il Velino face o ampla prezentare a normelor din cele trei tari europene privind obtinerea permisului de sedere, expulzarea si acordarea cetateniei. „Codul de intrare si de sedere al strainilor si al dreptului la azil” este documentul care reglementeaza imigratia in Franta. Legea franceza permite, potrivit unui dosar al Serviciului de studii al Senatului datat iunie 2008, doua tipuri de permise de sedere: temporar, cu durata maxima de un an („carte de séjour temporaire”), si „carte de résident”, pe zece ani, care poate fi reinnoit, eliberate de prefect. Pentru cel temporar, imigrantul trebuie sa dispuna de o viza de intrare, sa ofere informatii despre propria stare civila, scopul, conditiile de sedere si sa aiba mijloace de intretinere adecvate. In plus, trebuie sa aiba un certificat medical eliberat conform unui un decret al ministrului Sanatatii. Pentru permisul pe termen lung, solicitantul trebuie sa aiba resedinta in Franta de cel putin cinci ani, cu continuitate. Este necesar si un nivel de competenta lingvistica.
In caz de respingere a vizei de intrare pentru un cetatean strain de catre autoritatile consulare, el poate cere anularea deciziei de catre judecatorul administrativ, care decide in termen de trei luni de la interpelare. In timp ce se examineaza recursul, obligatia de a parasi teritoriul francez este suspendata. In Franta, imigratia clandestina este sanctionata penal cu inchisoare de un an si plata unei amenzi de 3.750 Euro. Cetatenia poate fi obtinuta pe trei cai: prin nastere, prin casatorie si prin „naturalizare”, care poate fi acordata numai strainului major care dovedeste ca a avut resedinta in Franta in perioada de cinci ani care precede cererea sa. In Germania, intrarea si sederea cetatenilor straini este reglementata de o norma din 30 iulie 2004. Si aici sunt prevazute doua tipuri de sedere: temporara si permanenta. Pentru permisul temporar, un imigrant trebuie sa dovedeasca faptul ca are pasaportul in regula, sa detina mijloacele necesare intretinerii sale, iar prezenta lui sa nu fie un pericol pentru interesele tarii. Pentru eliberarea unui permis permanent, sunt necesare si alte conditii: detinerea unui permis temporar de cel putin cinci ani, varsarea de contributii pentru pensie timp de minimum 60 de luni, locuinta, autorizatii pentru desfasurarea unei munci subordonate sau autonome, cazier curat in ultimii trei ani si cunoasterea limbii germane. Intrarea pe teritoriul Germaniei poate fi respinsa in cazul in care solicitantul a fost sau este membru activ al unei organizatii care sprijina terorismul. Cetatenia germana „prin nastere” este dobandita automat si de copiii unor straini, care se nasc in Germania, cu conditia ca cel putin unul din parinti sa locuiasca stabil in tara de cel putin opt ani. Cetatenia „prin casatorie” este posibila dupa doi ani de casatorie cu un cetatean german. In cazul „naturalizarii”, este nevoie de opt ani de sedere in Germania. Cu incepere din 1 septembrie 2008, trebuie dat si un test cu intrebari privind ordinea juridica, cultura si istoria germana. Totodata, solicitantul nu trebuie sa aiba condamnari penale.
In Marea Britanie, cei care nu sunt cetateni britanici, nu provin dintr-o tara din Commonwealth sau dintr-una membra a UE au nevoie de „entry clearance”, un permis eliberat de „Border and immigration Agency”, agentia guvernamentala care se ocupa de procedurile de control al imigratiei. Eliberarea permiselor este reglementata de „Immigration Act” din 1971. Solicitantul trebuie sa dovedeasca faptul ca este in masura sa se intretina si are o locuinta pentru el si familie, sa detina un certificat medical si sa se inregistreze si la politie. Permisul este respins atunci cand exista vreun pericol pentru siguranta nationala. Prevederea de expulzare se poate emite pentru o persoana cu varsta peste 17 ani, vinovata de un delict pasibil de pedeapsa cu inchisoarea. Prevederea de indepartare poate fi adoptata cand se dovedeste neindeplinirea uneia din conditii, ramanerea pe teritoriul britanic dupa scadenta permisului sau cand eliberarea permisului a fost obtinuta prin frauda. Pentru strainii care au comis delicte, expulzarea este prevazuta fara posibilitate de intoarcere, in timp ce indepartarea de pe teritoriu nu exclude readmiterea. Si in Marea Britanie, imigratia clandestina este un delict. Impotriva celor acuzati de imigratie clandestina, judecatorul decide „summary conviction”, pedepsele fiind amenda de pana la 5.000 lire sterline si detentie (pana la 6 luni inchisoare) si pot fi chiar simultane. Pentru „naturalizare”, este nevoie de un permis de sedere in Marea Britanie timp de cel putin un an. Pentru a obtine cetatenia, solicitantul trebuie sa fi trait legal in Marea Britanie minim 5 ani, sa cunoasca adecvat limba engleza, galica sau velsa si sa aiba cazier curat. Cetatean britanic „prin nastere” devii daca unul din parinti detine cetatenia in momentul nasterii copilului sau unul din parinti s-a stabilit in Marea Britanie. Cetatenia „prin casatorie” se obtine cand solicitantul are peste 18 ani, este casatorit cu un cetatean britanic, detine permis de sedere permanent si a locuit legal aici, timp de cel putin trei ani.
AGERPRES
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.