Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 19 Aprilie , 2010
Pretul corect, varianta Udrea
* Guvernul a aprobat o hotarare privind standardele de cost pentru lucrari de investitii realizate cu bani publici. Ministrul dezvoltarii sustine ca, in acest moment, exista diferente foarte mari de cost pentru lucrari publice similare, un exemplu in acest sens fiind reabilitarile termice.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului da „pretul corect” in investitii publice. In sedinta de Guvern de saptamana trecuta au fost parafate standardele de cost pentru obiectivele de investitii realizate din fonduri publice. Astfel, cheltuielile bugetare de investitii vor fi facute in baza unui cadru unitar, cunoscut atat de ordonatorii de credit, cat si de agentii economici, lucru care va permite gestionarea eficienta si transparenta a fondurilor publice. Standardele aprobate astazi constituie documente de referinta, cu rol de directivare in promovarea obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice, similare din punct de vedere tehnic cu obiectivele de referinta prezentate in standardele respective.
Standardele de cost vor fi folosite pentru: fundamentarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investitii, fundamentarea necesarului de fonduri publice pentru finantarea programelor de investitii in conditii de eficienta economica si analiza ofertelor de catre membrii comisiilor de evaluare in vederea adjudecarii contractelor privind executia lucrarilor de constructii pentru realizarea obiectivelor de investitii, precum si operatorilor economici, pentru elaborarea ofertelor in vederea contractarii lucrarilor de constructii. In prima faza, au fost elaborate 15 standarde de cost pentru: sala de sport scolara-nivel competitional, centru cultural, bloc de locuinte pentru tineri, reabilitare termica anvelopa - bloc de locuinte, modernizare drum comunal clasa tehnica V, reabilitare drum forestier axial, reabilitare drum forestier colector, reabilitare drum forestier magistral, drum forestier colector, scoala cu 8 sali de clasa, gradinita cu program normal cu 4 sali de grupa, camin studentesc capacitate 100 de locuri, spital regional de urgenta, spital judetean de urgenta, impermeabilizare canale magistrale de irigatii. Aceste standarde se actualizeaza periodic sau ori de cate ori este necesar, prin Hotarare de Guvern la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Lista completa a standardelor de cost constituie anexa la Hotararea de Guvern.
Ministrul dezvoltarii, Elena Udrea, se plangea recent ca ofertele constructorilor sunt fie subevaluate, fie supraevaluate, iar pretul este „umflat” ulterior prin acte aditionale: „De foarte multe ori, ofertele cu care constructorii se prezinta sunt fie mult supraevaluate, fie mult subevaluate. In cazul celor subevaluate, de foarte multe ori se intampla ca, in functie de cate o strategie prin care sa urmareasca castigarea licitatiei cu orice chip, dupa aceea, prin acte aditionale consecutive, sa se majoreze pretul stabilit in urma licitatiei", a explicat Udrea. Elena Udrea a mai precizat ca aceste standarde de cost nu sunt obligatorii, ci orientative, si ca vor fi avute in vedere la fundamentarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivelor de investitii, in evaluarea ofertelor de catre comisii de licitatii.
„Constructia unui bloc de locuinte pentru tineri in regim de inaltime P + 2-3E + M, cu 60 de unitati locative si centrala temica, ar necesita o investitie de baza totala de 1.822.610 lei (433.955 euro). Costul unitar pe metrul patrat al ariei construite desfasurata (exclusiv TVA) este de 385 de euro", prevede proiectul privind „Standardele de cost pentru lucrarile de investitii finantate din fonduri publice" realizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, obtinut de NewsIn.
„De foarte multe ori ofertele cu care constructorii se prezinta sunt fie mult supraevaluate, fie mult subevaluate. In cazul celor subevaluate de foarte multe ori se intampla ca, in functie de cate o strategie prin care sa urmareasca castigarea licitatiei cu orice chip, dupa aceea, prin acte aditionale consecutive, sa se majoreze pretul stabilit in urma licitatiei" - Elena Udrea
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.