• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Martie , 2024

Președintele Comisiei Juridice din Senatul României a fost pe linia frontului din Ucraina

România susține lupta justă a Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei prin luări de poziție ferme atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în calitatea sa de țară membră NATO. Despre situația reală din țara vecină am purtat o discuție cu senatorul liberal Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice a Senatului, recent întors în țară după o vizită de patru zile în Ucraina.

 

R. – În luna ianuarie a.c. ați menționat, la întâlnirea trilaterală de la Moisei, că veți face o vizită în Ucraina, prilej de a constata pe viu situația din țara aflată într-un război de apărare. Care au fost motivele și obiectivele vizitei dumneavoastră?

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș – Printre caracteristicile care definesc un politician sunt credibilitatea și respectarea cuvântului, a promisiunilor făcute. În viața publică românească, marea majoritate a politicienilor adoră exercițiile de retorică și agresivitatea exprimării, dar cuvintele și promisiunile lor nu se regăsesc și în fapte. În calitate de senator, mi-am exprimat în mod clar și repetat poziția față de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, menționând că România are obligația să sprijine lupta dreaptă a unei națiuni suverane, invadate militar de o altă țară. Motivarea o reprezintă convingerea mea că integritatea teritorială este un drept inalienabil fără de care un stat nu poate fi independent. Obiectivele au fost multiple, dar în esență am vrut să transmitem un mesaj de susținere și solidaritate față de poporul ucrainean, dar și unul de condamnare a agresiunii rusești.

 

R. - În prima zi a vizitei ați participat la un eveniment al comunității românești de peste Tisa și ați afirmat, într-un discurs public, că drepturile minorităților trebuie respectate, ca element ce trebuie să definească identitatea multiculturală a Ucrainei. În ce context au fost exprimate aceste idei și care au fost efectele generate?

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș – Chiar în ziua în care am trecut frontiera de stat, la Liceul „Mihai Eminescuˮ din localitatea Solotvino avea loc manifestarea „Ziua Limbii Materne”, prilej cu care copiii au organizat o mică serbare. Am fost profund mișcat dar și mândru de faptul că spiritul și cultura română sunt atât de adânc întipărite în sufletul comunității din zonă,  iar perpetuarea ei de către tânăra generație constituie o garanție certă că ei nu-și vor uita înaintașii. Am profitat de ocazie ca, împreună cu avocatul Florin Andreicuț, decanul Baroului din Maramureș, să depunem o coroană de flori la monumentul lui Mihai Eminescu, un gest simbolic față de memoria poetului nostru național.

 

R. -  Au urmat câteva zile fierbinți, vizite în mai multe localități, în condiții de securitate impuse de starea de război. Ce ați constatat la fața locului, ce spun locuitorii comunităților vizitate, oamenii de rând și autoritățile militare?

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș – Traseul și condițiile deplasării au fost agreate cu autoritățile ucrainene, în demers fiind implicată și ambasada noastră de la Kiev. Primul șoc imens din punct de vedere emoțional a fost în Bucha, localitate martir din raionul Kiev, loc unde agresorii ruși au executat în mod samavolnic peste 400 de civili: femei, bătrâni și copii, a căror singură vină era aceea că erau ucraineni. Am depus o coroană la monumentul ridicat în memoria lor și ne-am înclinat cu respect în fața victimelor barbariei ruse. Oamenii nu vor uita niciodată, durerea este imensă, dar nu avem voie să uităm nici noi. Am convingerea că asemenea abuzuri nu vor rămâne nepedepsite, că vinovații vor fi trași la răspundere, mai devreme sau mai târziu, căci crimele de război nu se prescriu niciodată.

 

R. – Prin postările făcute pe social media am putut să vă însoțim în cele patru zile ale deplasării. În ce măsură sunt vizibile efectele războiului, care este starea de spirit și cum acționează autoritățile ucrainene?

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș - Am găsit urmele distrugerilor provocate de confruntarea armată atât în Bucha, cât și în Nicolaev, dar mai ales în Herson. Gospodării civile, clădiri edilitare, spitale, școli, sedii ale administrației, drumuri naționale, poduri, străzi, toate sunt devastate de bombardamente și irecuperabil distruse. Am văzut adăposturile în care se refugiau locuitorii rămași după ce casele lor au fost rase de pe fața pământului, oamenii pierzându-și nu doar membri ai familiei și vecini, ci și agoniseala de o viață. Cu toate acestea, autoritățile și oamenii din zonă acționează cu perseverență, fiind luate măsuri de urgență precum instalarea de adăposturi modulare pentru familii, iar în multe locuri s-au turnat deja fundațiile viitoarelor clădiri publice. Viața continuă, copiii desenează și pictează, merg la școală și visează la un viitor în pace și prosperitate și toate acestea în condiții de război, căci la Herson discuțiile cu autoritățile militare au avut loc în acompaniamentul artileriei aflate în acțiune.

 

R. – Prezența la Kiev și participarea la ședința Radei Superioare, cu ocazia marcării a doi ani de război, a fost finalul unei experiențe dure și emoționale. Care sunt concluziile dumneavoastră la finalul acestei vizite?

Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș -  pe toată durata deplasării am ținut legătura cu Președintele comitetului pentru politica juridică, Denys Maslov, care a asigurat și suportul logistic, iar peste tot, dar chiar peste tot, am fost primiți cu încredere și sinceritate. Am avut discuții cu mai multe oficialități ucrainene, inclusiv cu Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme, cel care ne-a mulțumit și felicitat pentru curajul dovedit de a merge pe linia frontului. I-am răspuns că adevăratul curaj este cel demonstrat de poporul Ucrainei, care se luptă, trăiește și muncește cu gândul la viitor. Am profitat de ocazie și am depus împreună cu avocatul Florin Andreicuț câte un fanion simbol la marea galben albastră de fanioane din piața unde a avut loc revoluția portocalie din 2014, moment de cotitură în democrația țării, în fapt originea actualului conflict provocat de regimul dictatorial de la Moscova.

 

În concluzie, Ucraina are nevoie de sprijin financiar, susținere și solidaritatea tuturor celor care judecă corect și obiectiv nu doar pentru țara lor, ci și pentru victoria democrației, ca valoare socială fundamentală. Cu siguranță, spiritul și sufletul poporului ucrainean nu este și nu poate fi înfrânt de agresorii ruși, iar viitorul este al celor care cred în pace. Dar pentru asta trebuie să susținem Ucraina până la victoria finală.

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.