Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Premieră medicală la Spitalul Județean din Baia Mare
Recent, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare au avut loc trei intervenții speciale, în premieră pentru cea mai mare unitatea medicală din județ, în laboratorul de angiografie, la trei paciente cu probleme cardiace. A fost înlocuită valva aortică percutantă la paciente cu stenoză aortică strânsă. Intervențiile au fost terminate cu bine, iar conducerea Spitalului băimărean a organizat o conferință de presă pentru a prezenta acest nou succes al medicilor din Baia Mare. Au participat la întâlnirea cu presa managerul Spitalului, Alexandru Oros, șeful secției de Chirurgie, dr. Călin Pop, directorul medical al Spitalului, dr. Bogdan Lucian și medicii chirurgi intervenționiști, dr. Dan Filip și dr. Ioan Ferenț.
Intervenția a avut loc la trei paciente cu indicaţie de protezare valvulară aortică, însă cu multiple comorbidităţi asociate, care contraindicau intervenţia chirurgicală clasică pe cord deschis, fiind considerate cu risc vital. A urmat intervenția minim invazivă și a mai a avut loc o premieră în sănătatea din Maramureș.
„A fost vorba de trei paciente cu indicaţie de protezare valvulară aortică, însă cu multiple comorbidităţi asociate, care practic contraindicau intervenţia chirurgicală clasică pe cord deschis. Stenoza valvulară aortică severă este o boală degenerativă care le afectează pacienţilor semnificativ calitatea vieţii, o boală severă şi lent progresivă. Afecţiunea apare mai ales la pacienţii cu o vârstă avansată, care au adesea alte afecţiuni severe şi se asociază cu disfuncţie cardiacă progresivă. De la instalarea simptomelor, fără intervenţie, speranţa de viaţă este redusă la maximum câţiva ani. Singura modalitate de a opri evoluţia către o boală cardiacă terminală este înlocuirea valvulară”, a spus Alexandru Oros.
Potrivit acestuia, procedura medicală în asemenea cazuri e complexă. „Procedura a fost efectuată în analgosedare, atent monitorizată hemodinamic. În toate cele trei cazuri, valvele au fost corect implantate, fără complicaţii, cu hemostaza percutană (sutura intravasculară) şi într-un timp de aproximativ o oră şi 30 minute/ per caz. Acest procedeu se adresează pacienţilor aflaţi deasupra resurselor chirurgicale şi cu multiple comorbidităţi asociate la care o intervenţie chirurgicală clasică de înlocuire a valvei aortice ar comporta un risc chirurgical crescut. Prin această procedură minim invazivă (valva a fost implantată transfemural prin puncţie, evitându-se astfel deschiderea sternului şi implicit oprirea cordului) toate aceste complicaţii şi riscuri au fost mult reduse. Această procedură (TAVI) continuă calea unor proceduri moderne efectuate în Laboratorul de Angiografie, Cateterism Cardiac şi Cardiologie Intervenţională al SJU, precum EVAR (reparare endovasculară a unor anevrisme aortice abdominale de mari dimensiuni cu iminenţă de ruptură – n.red.), vascularizări coronariene, imagistică intracoronariană. Toate aceste proceduri au fost şi sunt decontate integral de Casa Naţională de Asigurări prin Programul Naţional. De câţiva ani, a apărut o speranţă salvatoare de viaţă pentru aceşti pacienţi, speranţă numită TAVI – o procedură prin care se realizează implantarea unei proteze valvulare printr-o tehnică percutană, cu ajutorul unui cateter. Intervenţia TAVI este o procedură cu rezultate clinice spectaculoase, cu o rată de succes mai mare de 95%. Odată efectuată cu succes, procedura are un impact major asupra pacientului, crescându-i supravieţuirea şi ameliorându-i calitatea vieţii”, a spus managerul Spitalului din Baia Mare.
La rândul său, directorul medical Bogdan Lucian a declarat că este un nou succes la Spitalul băimărean. „Cu cele trei proceduri în premieră, Spitalul Județean contribuie la direcția pe care merge de ceva vreme, de creștere a performanței medicale. Încercăm să ne apropiem tot mai mult de un nivel de practică medicală a anilor 2024. Echipa Laboratorului de angiografie și cateterism cardiac, împreună cu colegii anesteziști, fac periodic intervenții extrem de complicate, intervenții laborioase, ajutând la buna funcționare a sistemului de cardiologie, care în momentul acesta este complet”, a spus Bogdan Lucian.
Șeful secției Cardiologie, dr. Pop Călin, este cel care a început în urmă cu mulți ani dezvoltarea secției pe care o conduce, cu aducerea de aparatură complexă și performantă. „Procedurile au început în anii 2000, iar în 2010 s-au generalizat în toate unitățile medicale. Pacienților le asigură un prognostic aproximativ egal cu cel al unei operații. Țin să subliniez importanța muncii în echipă, care este rezultatul dezvoltării secției de chirurgie cardiacă, deopotrivă a dezvoltării Laboratorului de angiografie, azi ajungând să facem intervenții la care nu ne gândeam atunci. Astfel de intervenții ne plasează printre primele spitale, alături de celelalte universitare, la nivel național. Asemenea proceduri nu se pot desfășura decât în spitale foarte bine dotate din punct de vedere tehnic, cu echipele necesare care să permită acele proceduri. Sperăm să continuăm ceea ce s-a început și cât mai mulți pacienți să beneficieze de aceste proceduri”, a spus Pop Călin.
Medicii care au efectuat intervențiile chirurgicale sunt medici primari și au o pregătire deosebită pentru astfel de situații. „Este un mare câștig pentru comunitate. Categoriile de pacienți cărora li se adresează astfel de intervenții sunt în general cei peste 70 de ani cu diagnostic de anevrism aortic, intervenții coronare, infarct miocardic acut etc. care au și alte boli cronice: viroze hepatice, astm bronșic, obezitate importantă, fiind considerați pacienți fragili care nu ar face față unei operații pe cord deschis. Intervențiile se fac cu anestezie locală, nu generală, și cu asistarea medicilor de la Terapie Intensivă”, a spus Ioan Ferenț.
Managerul George Oros a menţionat că postprocedural evoluţia a fost favorabilă, două dintre paciente fiind externate la 36 de ore, a treia necesitând tratament inflamator pentru patologie noncardiacă. De asemenea, Oros a precizat că, peste câteva zile, va prezenta în fața presei băimărene alte două premiere medicale pentru Spitalul băimărean.