Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a slujit în sobor de Arhierei la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
Joi, 25 martie 2021, praznicul împărătesc al Bunei Vestiri, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a slujit în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în sorbor de Arhierei, cu ocazia hramului şi a împlinii unui deceniu de când Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a fost instalat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ca Mitropolit.
Din sobor au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului,
Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop Vicar al Clujului, precum şi preoţi din Permanenţa Centrului Eparhial, cadre universitare, protoierei şi preoţi de mir din Arhiepiscopie. A asistat şi Preasfinţitul Părinte Vasile Fluieraş.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Psalmodia Transilvanica şi Corul Catedralei Mitropolitane, dirijate de Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în care a spus, printre altele:
„Este foarte important să reţinem şi să nu uităm şi să mărturisim că Dumnezeu a hotărât ca femeia să fie copărtaşă la mântuirea lumii. La aducerea pe lume a vieţii, în parteneriat cu Dumnezeu, Care dăruieşte viaţa şi sufletul fiecărui om. Femeia este locaşul sacru în care am venit pe lume fiecare dintre noi şi pe care l-a acceptat şi Fiul lui Dumnezeu. Iată unde a aşezat Dumnezeu, prin Naşterea lui Hristos, femeia. Biserica a aşezat pe Maica Domnului, prin ceea ce am învăţat din Sfintele Scripturi, din ceea ce au profeţit profeţii, care au văzut-o pe Maica Domnului Împărăteasă şi Doamnă, stând de-a dreapta, în haină aurită îmbrăcată şi preaînfrumuseţată. Biserica a aşezat-o în icoană, Sfinţii Părinţi au şezat-o în dogme, numind-o Născătoare de Dumnezeu, alcătuitorii slujbelor au aşezat-o în Liturghie şi în imnografie, iar poporul lui Dumnezeu a aşezat-o în inimă şi în credinţa lui, pentru că cele mai multe icoane făcătoare de minuni sunt ale Maicii Domnului. Cele mai multe minuni se petrec în faţa icoanei Maicii Domnului. De ce? Pentru că acolo se roagă cele mai multe femei şi cele mai multe mame, cei mai mulţi necăjiţi, pentru că Maica Domnului ne înţelege cel mai bine toată viaţa, toată simţirea, toată trăirea, toată durerea şi bucuria, în acelaşi timp.”
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Polihroniu de mulţumire lui Dumnezeu şi pentru ca să-Şi reverse harul şi darurile Sale asupra Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei şi asupra Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, pe care o conduce.
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat Înaltului sărbătorit cuvinte de mulţumire, de felicitare şi de preţuire, de rugăciune din partea Ierarhilor, poporului lui Dumnezeu, a preoţimii din cele trei eparhii ale Mitropoliei şi a cinului monahal, a şcolilor teologice, subliniind activitatea pastorală, liturgică, cultural-teologică, administrativă şi social-filantropică în slujba Bisericii lui Hristos şi i-a urat mulţi şi binecuvântaţi ani şi a dăruit din partea Sinodului Mitropolitan şi a Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului o icoană cu Maica Domnului, iar din partea protoiereilor şi ostenitorilor Catedralei Mitropolitane o Cruce de binecuvântare şi un engolpion.
În cuvântul de mulţumire, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a dat slavă lui Dumnezeu şi I-a mulţumit pentru toate.